בעידן תזזיתי כשלנו, כאשר פריטים מתחלפים מקולקציה לקולקציה, טרנדים מתעדכנים מעונה לעונה ודיירים עוברים קן מדי מספר שנים, המזנון הוא עוף מוזר בבית. מדובר בפריט עתיק משהו, שעד שנות ה-50 נקרא בכלל בשם הגלותי "בופט", כיוון שנעקר משורשיו אי שם בבתים אירופאים מסוגננים ויובא אל הזירה המודרנית כשומר הזיכרון המשפחתי או כמזכרת מחיים אחרים בארצות רחוקות.

המזנון הוא אובייקט מוזיאלי המהווה את כרטיס הביקור התרבותי של הבית. מאחסנים בו את הכלים "הטובים" והיקרים שאינם בשימוש יומיומי ושמורים בעיקר לימי חג ואירועים יוצאי דופן. עד לא מזמן, עוד לפני ששונה ייעודו הראשוני, נשא הבופט על מדפיו בשורות נוסטלגיות בדמות תמונותיהם של בני המשפחה, ספרים מיוחדים, סרוויסים מהנדוניה ועוד מוצגים ומזכרות שכבודם במקומם מונח ואת סביבתו אפפה הילה של סנטימנטים.

לאחר תקופה ממושכת שבה כיכבו בסביבת המגורים מזנונים מאסיביים, מרובעים, שבלוניים בצורתם, עשויים עץ מלא, בעלי שלוחות של מדפים, מגירות, ויטרינות מצוחצחות וארוניות "בילד אין" בגודש מכביד, התגלה שהמודל הוותיק ששרד כל כך הרבה אופנות ושנים, כבר לא מתאים לסביבה האורבנית הקצבית, חובבת המינימליזם, הסוגדת לחיסכון בשטח ומחפשת שדרוגים לפריטים קיימים.

כך החלו למעשה המעצבים להקדיש תשומת לב מיוחדת למזנונים ועידנו את הנוסחה העיצובית לגרסה הנוכחית שהיא עשירה בגוונים בהירים, בעלת יכולת פירוק וחיבור של מזנון אחיד למספר יחידות נפרדות, שילוב בין חומרים ועוד תוספות מעניינות. התוצאה: מזנונים מודולאריים התואמים את סגנון החיים העכשווי.

מערכת רב תכליתית

המזנון הפך להיות שחקן מרכזי בסלון, המאגד תחת קורת גג אחת פונקציות רבות, כמו ארונית טלוויזיה, כוננית ספרים ומערכת קולנוע ביתית, מה שיצר מערכת אחת רב תכליתית. מצד אחד, ניתן למרכז את המזנון למוקד אחד בסלון. מצד שני, האפקט המודולארי של המזנונים העכשוויים מאפשר את חלוקתם ליחידות עצמאיות בחלל, מהסוג שניתן לפזר ברחבי החדר והבית כדי ליצור מוטיבים חוזרים או להשתמש ביחידות לצרכים שונים.

גל יערי, מייסדת "ווינד אנד ווטר", מסבירה את הרעיון שעומד מאחורי החשיבה העיצובית של המזנון. "בעיצוב המזנון כרהיט יש היגיון. הוא משמש גם כאלמנט קישוטי, אבל בעיקר ממלא פונקציות הכרחיות. המזנונים מחולקים למגירות, דלתות, מדפים קבועים או נשלפים לוויטרינות חשופות, שקופות או אטומות, וניתן לקבוע בו חלקים פתוחים, סגורים וכאלה שנועדו לתת מענה לצרכים הטכנולוגיים-אלקטרוניים של העידן החדש: הטלוויזיה, הווידאו, מערכת הסאונד, הדיסקים, קלטות הוידאו, מערכת הקולנוע הביתית שמגיעה עם ערכה שלמה של מכשירים, חוטי חיווט וה-"CD.


 
"פיאנקה"

 
"טורקיז בית יצחק"

 
"עץ המשאלות"

הניידות מנצחת

כך הפך המזנון מפריט שעובר בירושה וממעטים לגעת בו, ללבו הפועם של הסלון. מעבר לפן האסתטי והפונקציונלי, הניידות הפכה גם היא לאלמנט חשוב בחייהם של המזנונים המודרניים. לא עוד מזנון מקובע לאחד הקירות, אלא מזנונים המתפצלים ליחידות אחסון עצמאיות בחלל או מחולקים בחלק העליון למדפים הנתלים בווריאציות שונות, לעומת ארוניות רצפה הנעות על גבי גלגלים.

לפי אתי מאירוביץ, מנכ"ל ובעלים משותפת ברשת "הביטאט", מזנון שהוגדר כרהיט עץ כבד עם מדפים מאסיבים, מאבד כיום ממשקלו ובתדמיתו החדשה ניתן לראות ניידות פנימית של מדפי המזנונים. "באמצעות תנועה פשוטה המזנון משתנה לאין ספור קומפוזיציות אסתטיות ושימושיות בהתאם לדרישות האישיות. המנגנונים כוללים צירים מסתובבים ב-360 מעלות, מסילות ומנעולים מתוחכמים ועוד. הניידות הפנימית מאפשרת יצירתיות ומגוון בשטח העיצוב של הריהוט העכשווי".


 
"Wind & Water"

 
מימין: In&Out משמאל: Pau Brazil

טרנדים ומגמות

המזנון העכשווי שואף לשכלולים ומפתיע בשפע הפתרונות שהוא מציע באריזה אחת. כך למשל, המזנון של היום כולל גופי תאורה, ממזג בר ביתי בתוכו או מתאים מראש לשילובם של מכשירים אלקטרוניים, כולל תאים לדיסקים, אחסון בקבוקי יין וכל מה שראוי שיכיל מזנון לצורכי אירוח.

מבחינה עיצובית, חומרי גלם דוגמת עורות, עצים טבעיים ומלאים, זכוכיות ומתכות, מתמזגים יחדיו בקווי עיצוב שונים. המזנונים הקלאסיים בניחוח הכפרי משדרים מאסיביות וחזרה לטבע. החומר השולט במזנונים אלה הוא העץ לצורותיו ולגווניו הכהים או פלטות סנדוויץ' המצטיינות בעמידות רבה. במזנונים מהסגנון העתיק לא יחסכו בידיות עשויות מתכת, פיתוחים ומגירות רבות, עשויים עץ טבעי.

לעומת המראה הכפרי שמזכיר את הגלגול הקודם של המזנונים, מתחוללת בשטח המגמה המודרנית. המזנונים קלילים ועדינים בחזותם, בעלי ויטרינות ומדפי זכוכית המעניקים לו מראה מרחף ואת השקיפות המתבקשת, ולחלופין - חומרי גלם המשלבים עץ גושני, מסיבי וכהה, עם ברזל המעניק למזנון מראה מרשים ובעל נוכחות ומשדר אווירת חמימות בבית.  

בקו המודרני, המתאפיין בנטייה לכיוון ההיי טק, המזנונים מעוצבים ממתכות שונות בשילוב זכוכית, קווים ישרים ומינימליסטים. בשנים האחרונות פלש לסצנה העיצובית גם המזנון בקו היפני המצטיין בעיצובים בקווים ישרים, שטוחים, מרובעים, מדויקים ונקיים, עם דגש על אינטימיות ואלמנטים המנותקים מקירות ותקרות. מזנונים אחרים פופולריים הם מזנוני אבן שמשרים תחושה קדומה ומזנונים אמורפיים נטולי חוקיות של צורה ומבנה, מזנונים מפוסלים, אליפטיים, ועד מזנונים שצורתם כשל פירמידה, והם מכהנים על תקן פריט אמנותי בבית.


 
"קרני תכלת אלקבס"

 
"הביטאט"

 
"Exclusiv"

טיפים לבחירת מזנונים

בחירה והצטיידות במזנון, דורשת כמה שיקולים חשובים. משה קוסטליץ, מנכ"ל "נטוצי" בישראל, מציע לבדוק לפני הקנייה למי מיועד המזנון. "אם מדובר בזוג צעיר, אפשר ללכת על מראה יותר אופנתי. אם מדובר במשפחה, מומלץ ללכת על דגם פרקטי - על מנת שיהיה קל יותר לניקוי". לדברי קוסטליץ, יש להחליט האם מעוניינים להבליט את המזנון או שמא דווקא לשלב אותו בעיצוב הכללי. מזנון ניתן להדגשה על ידי גוון מנוגד לגוון השולט בקירות החדר או ברהיטיו, ויכול להיות בעל סגנון מודרני לעומת סגנון עתיק או עשוי מחומר בעל קונטרסט לחומרים השולטים בחלל. מזנון הרמוני יתאים בגווניו, חומריו וסגנונו, לפריטים האחרים בחדר.

תומר מאייר, מעצב רהיטים ומבעלי גלריית "מאיירס" בהרצליה פיתוח, מסביר שבבחירת מזנון לחדר משפחה או לסלון יש לשים לב למגוון אפשרויות האחסון שהמזנון מציע. "למשל, אפשרויות אחסון לרסיבר ולשאר מכשירי חשמל הקשורים במערכות הקולנוע הביתי או כל דבר אחר שניתן יהיה לאחסן במזנון ולנצל את שטחו. כמו כן, חשוב שבמזנון יהיו פתחים להעברת חוטים על מנת שהחיבור לחשמל יהיה נקי ויפה".

לפי מאייר, יש לשים לב לגובה המזנון. "חשוב שהמזנון לא יהיה גבוה מדי או נמוך מדי, אלא בגובה שיאפשר את הצפייה הנכונה והנעימה ביותר. מזנון גבוה מדי יקשה על הישיבה מול המסך ועלול ליצור כאבי צוואר לאחר זמן צפייה ממושך". אלמנט קריטי נוסף קשור לפרופורציה בין מסך הטלוויזיה למזנון. "מומלץ שגודל המזנון יהיה יחסי לגודל המסך ולא יהיה קטן יותר מרוחב המסך. עליו להיות רחב יותר מהמסך ולשים או לתלות את הטלוויזיה כך שתהיה באמצע המזנון. בנוסף, מומלץ שהמזנון יהיה מספיק רחב כדי שניתן יהיה להוסיף פריטי נוי, כגון ספרים, פסל יפה, כד מרשים וכדו', שיקשרו בין שאר הפריטים והרהיטים הנמצאים בחלל".