כיסא שבור, שולחן משופשף או ספה מוכתמת - רהיטים ישנים שפג תוקפם נזרקים תדיר לרחוב ומחכים מיותמים לצד פחי האשפה לסטודנטים דלפונים שייקחו אותם למעונם הזמני או לחובבי ה"עשה זאת בעצמך" שישקמו אותם באהבה ויחזירו עטרה ליושנה.

מיחזור רהיטים ישנים היה מאז ומתמיד מפלטם של בעלי תקציב מוגבל, קמצנים כפייתיים ומורות מתוסכלות למלאכת יד. אך כעת מסתמן כי מדובר בטרנד מתוחכם, שהולך לסחוף את עולם העיצוב כחלק מגל הכמיהה לוינטאג' והמגמה הירוקה ששואפת למחזר שוב ושוב את כל מה שאפשר.

לא מדובר כאן בעוד פריט ריהוט רעוע שנצבע מחדש ביד לא מיומנת באווירת רטרו חובבנית - מעצבי האלטע זאכן המודרנים, מצאו שיטה ייחודית ונאה לשמר את הישן ולהפוך אותו ליצירה עיצובית העומדת במבחן הזמן. עטיפת רהיטים נשמע כמו פתרון מיושן ומוזר, אך לאחר שמתרגלים למראה יוצא הדופן, נדמה כי מישהו עלה כאן על הברקה עיצובית. טאפטים ופיסות בד הנכרכים סביב פריטי ריהוט מזדקנים, מעניקים להם מראה חדש ומזמין כמתנה עטופה ונוצצת, תוך שמירה על לוק וינטאג' ואווירה אותנטית אופנתית.


קומקום מצופה, ספה בטלאים


פריטים של ווטאמו (מתוך squintlimited.com)

בלונדון, בירת הענתיקות, ניתן למצוא כמה דוגמאות נאות למלאכת העיטוף המדוקדקת, המניבה ריהוט חדש ויוקרתי. ליסה וואטמו מחזיקה בבוטיק עיצוב קטן המממוקם בנקודה אופנתית באיסט אנד. עבודותיה של וואטמו משלבות בהצלחה שני טרנדים בולטים בתחום עיצוב הפנים - החיפוש אחר השיק העתיק שמביא איתו פריטים עם היסטוריה והילה רומנטית אופנתית, יחד עם החיבה המחודשת לפלטת צבעים מגוונת, מראה הטלאים הססגוני וטקסטיל וינטאג'.

וואטמו מצפה רהיטים ישנים, כספות, כיסאות, אהילים ואביזרי מטבח בפיסות בד צבעוניות בלוק רטרו ססגוני והדפסים נוסטלגיים כפרחי סבנטיז ונקודות אופנתיות משנות ה-40. בשיטתיות כמעט אובססבית, מצפה המעצבת מכל הבא ליד, החל מקומקום מתכת שנמצא ברחוב וכלה בספה מהודרת מהמאה ה-19 שנקנתה בשוק עתיקות מקומי. התוצאה הססגונית לא תקלע לטעמו של כל אחד. עבודת הטלאים הנאיבית מייצרת רהיטים בולטים ומגושמים וסלון ממוצע לא יכול להכיל יותר מפריט אחד בכבוד. במינון הנכון, יש קסם רב במראה עטופה בפיסות הבד שתלויה בפינת החדר, או בספת יחיד בודדת שמוסיפה קצת צבע לסלון מודרני.

עטיפות הבדים של וואטמו ניתנות להסרה ולכביסה, אך מלאכת התפירה הסגפנית והמראה הייחודי של הפריטים גובה את מחירה. קומקום מצופה פשוט וחינני, יעלה בסביבות ה-500 שקל, ובמקרה של ספה עטופה בטלאים, המחיר עלול להאמיר עד ל-30,000 שקל עבור פריט מקורי אך יקר.


קונטרה לאיקאה


כסא בציפויה של אמיליה קאוורד (מתוך indiepublic.com)

עוד כוכבת בריטית עולה בשוק המצופים, היא אמיליה קאוורד ממותג העיצוב Bombus, אשר עוטפת בסבלנות ובאהבה כיסאות, אהילים ושאר פריטי ריהוט טעוני שיפוץ בטפטים עתירי דוגמאות, בטכניקה מיוחדת שפיתחה במו ידיה. קאוורד, מעצבת טקסטיל במקור, מצפה את רהיטיה בדפי קומיקס וינטאג', בחוברות פורנו ישנות או עטיפות ספרים עתיקים. היא מדביקה את הנייר על הפריטים השונים ואז מורחת שיכבה מבהיקה המעניקה גימור חלק ומשוייף, כאילו הוטבעו הדימויים השונים ישירות על הריהוט.

גם טפטים מעניינים שהמעצבת אוספת מחנויות שוונת ברחבי לונדון, משמשים לציפוי הרהיט הנבחר. עבודותיה של קאוורד נראות שונות לחלוטין מרהיטיה הכבדים של וואטמו. למרות הציפוי הנוסטלגי, שומרת המעצבת על קלילות מודרנית ומינימליזם אופנתי, ובעיקר על הומור מודע הנובע מבחירות נועזות של חומרי גלם המשמשים לציפוי. עבודותיה של קאוורד נמכרות במחירים מעט יותר נוחים, בטווח גמיש שנע בין 800 ל-10,000 שקל, בעיקר בגלל שחומרי הגלם שלה, מגזינים וספרים ישנים, הם זמינים וזולים יותר.

ריהוט ממוחזר ומשודרג ימשיך כנראה לכבוש את חובבי העיצוב, ודרכי העיבוד והעיצוב ימשיכו להשתכלל ולהתפתח. כקונטרה לעידן איקאה המשעמם ופסי הייצור המדכאים של עיצוב הפנים, נמצאים אותם פריטי וינטאג' המבטיחים ייחוד ובלעדיות. הערך הסביבתי אף הוא לא מבוטל. שוק הריהוט מייצר מליוני טון של זבל בשנה ותעשיית עיבוד העץ והטקסטיל מזהמת את כדור הארץ בחומרים מסוכנים. קניית ריהוט יד שנייה היא בחירה עיצובית, אך גם דרך אופנתית ומשמעותית לתרומה קטנה לשמירת כדור הארץ.