סאונה בכלא? ייתכן כי צירוף המילים הזה נשמע לכם מופרך, אבל בפינלנד, מולדת הסאונה והמרכז העולמי שלה, זה נשמע הגיוני. כבר יותר מאלף שנה. אחד הפתגמים היותר פופולריים במדינה הצפונית הזאת הוא "בכל מקום בו נפגשים שלושה פינים או יותר, תוקם סאונה תוך שלושה שבועות". עכשיו הטירוף החמים מגיע לישראל.

כמעט בכל בית פיני, בכפרים ובערים, בבסיסים צבאיים, במשרדים של חברות גדולות - וכמובן בכל בתי המלון, הבריכות ומכוני הספורט בפינלנד ישנה סאונה. מעריכים כי בפינלנד יש 2 מיליון סאונות, מתוכן 1.2 מיליון בבתים פרטיים - וזאת בקרב אוכלוסיה בת חמישה מיליון בני אדם.


אלמנט לייף סטייל משגשג

הסאונה לא נשארה נחלתם של הפינים בלבד. היא עברה עם השנים לעולם המערבי והפכה לאלמנט לייף סטייל משגשג בכל רחבי הגלובוס. הגל הזה לא פסח גם על ישראל, המתהדרת באימוץ טרנדים בתחום הזה כדרך חיים בשנים האחרונות. לדברי מנכ"ל חברת איסמור, טל תגר, "אם עד לפני מספר שנים נהנו מרכישת מוצרי הסאונה רק בעשירון העליון, הרי שבשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר אנשים, שלא ממוקמים בקצה העליון של הפירמידה, שמרשים לעצמם להתפנק ממנה".

איסמור היא המובילה בארץ, בתחום שיווק מוצרי הלייף סטייל לבית ולחצר ומחזיקה בלמעלה משליש משוק הסאונות. גל הקור האכזרי, שתקף את ישראל החורף, הביא ישראלים רבים לרכוש סאונות, ולדברי תגר, בשנה החולפת הסתכם היקף המכירות של הסאונות בכ-20 מיליון שקל, לעומת 12 מיליון שקל בשנת 2006 - גידול של 40%.

סאונה לצד האח הביתי

הגידול במכירות הוא פועל יוצא של מגמת הצמיחה במשק בשנתיים האחרונות, וכן, בשל ההעדפות ההולכות וגוברות בקרב בני המעמד הבינוני ומעלה, אשר בוחרים להביא את הפינוקים שמציעים בתי המלון וחדרי האירוח היוקרתיים, אל תוך המרחב הביתי ולחצר. הסאונה מככבת - לצד האח הביתי.

גורם משמעותי נוסף לתופעה הוא העלייה מרוסיה והתבססותה בקרב החברה הישראלית. מסתבר שהשימוש בסאונה, בקרב רבים באוכלוסיה הזאת, הוא נרחב ביותר, עקב ההיכרות עם המוצר הזה ממדינות המקור, שהן גם מדינות קור ברמה שאינה מוכרת כאן.

באיסמור אומרים כי מחירי הסאונות היקרות המיובאות מתחילים בדרך כלל ב-13 אלף שקל ויכולים להגיע עד 120 אלף שקל, עבור סאונה מעוצבת עם רמת עבודת עץ גבוהה מאוד, טלוויזיה LCD, וספסלים ייחודיים. "הביקוש הגדול ביותר כיום", אומר תגר, "הוא לסאונות שעשויות מעץ מלא, שמעניקות לבית או לחצר מראה מרשים ומיוחד. מחירי הסאונה הזולה, שמיוצרת בדרך כלל בארץ או בסין, נעים בין 5,000 ל-12 אלף שקל.

הנאה לצד סגולות בריאותיות

לסאונה יש גם סגולות בריאותיות, מעבר להנאה, והיא משפיעה גם על מנגנוני הגוף. העיקרון הוא העלאת חום הגוף - אם בסאונות יבשות או בסאונות לחות הפועלות באמצעות אדים. החשיפה לטמפרטורות גבוהות מעלה את חום גוף ומפעילה עקב כך את המנגנונים האחראים לוויסותו. עליית חום הגוף מביאה להרחבת מערכת כלי הדם.

ויש גם כללי הפעלה: בסאונה יבשה או רטובה יש לבצע 4-1 כניסות של 10-5 דקות כל אחת - ויש הנוטים להמשיך מעבר לכך. בין כניסה לכניסה יש לנוח בין 3 ל-5 דקות, וניתן לבצע מקלחת פושרת או מקלחות "ניגודיות" - 45 שניות של מקלחת חמה ו-15 שניות במקלחת. בפינלנד ניתן לראות מנהלים בכירים במקומות עבודה יושבים יחד בסאונה. בישראל עוד רחוקה הדרך לכך, וכל הסאונות נמצאות בבתים פרטיים - בגינה, בגג, במרפסת - ואפילו בתוך המרחב הביתי.

תפירה אישית לצרכי הלקוח ומחשב לטמפרטורה קבועה

"רוב האנשים מחפשים סאונות חיצוניות, כדי לא לתפוס מקום בבית", מסכם תגר, "וכדי לבנות סאונה חיצונית צריך לבנות גג או קירוי למניעת גשם. הסאונה אינה מחממת את הבית, בשל הבידוד בקירות, אך בכל מקרה מומלץ לבודד את הסאונה בשל החיסכון הניכר בחשמל או בפחמי ההסקה".

הסאונות של הדור החדש עשויות עץ מלא, והמגמה האחרונה כוללת בקתות סאונה. בישראל ניתן להשיג סאונות של שתי חברות פיניות מובילות: HARVIA ו-LAGERHOLM, כולל סאונות המותאמות "בתפירה אישית" לרצון הלקוח. ניתן למצוא סאונות משושות או אובאליות, השוברות את הצורה המרובעת הקלאסית, סאונות בעלות משטח רחב, שניתן לשים עליו ריהוט, משטחי ישיבה ושכיבה נוחים - ואפילו מחשב השומר על טמפרטורה ואחוזי לחות קבועים.

בחצר או בתוך הבית