היא מכונה "הוריקן", "וולקנו" ו"רוח סערה", אך כל הסופרלטיבים האלה מעידים יותר על אופייה מאשר על העיצובים הקלסיים והמאופקים שלה. היא נבחרה למעצבת השנה של הביתן לעיצוב עכשווי "Now! design a vivre" בתערוכת "Maison & Objet", שהתקיימה בפריז לפני כחודש, והיא ללא ספק מהמעצבות הפוריות ביותר בעשור האחרון.

המעצבת הספרדייה-איטלקייה פטרישיה אורקיולה הציגה בתערוכה בחסות החברה הוותיקה לעיצוב רהיטי גן "Emu", סדרה של כיסאות העשויים מתכת מכופפת, שנראו כאילו הם קלועים בקש וחילצו קריאות התפעלות מקניינים ועיתונאי עיצוב מכל רחבי העולם.

פטרישיה אורקיולה

השפה של המכלול
בעוד שמרבית המעצבים מסתפקים ביצירת שניים עד שלושה אובייקטים חדשים מדי שנה, עיצבה אורקיולה במהלך 2007 פריטים עבור חברות הריהוט "Artelano" ,"B&B" ,"Molteni", ו-"Moroso", חברת עיצוב רהיטי הגן "Emu", חברות העיצוב "Kartel" ו-"De Padova", חברת עיצוב התאורה "Flos", חברת הפסיפס "Bisazza" וחברת האמבטיות "Agape".

את עלייתה המטאורית אפשר לזקוף ליכולתה לעצב פריטים קלסיים ואהובים, לצד ההבנה וההתחשבות בצרכים המסחריים של החברות בעבורן היא עובדת. המעצבת המוערכת תגיע בעוד כשבוע לארץ כאורחת של קהילת המעצבים וחברת טולמנ'ס (אשר תציג בחנויותיה את הקולקציה החדשה שלה), ותיתן הרצאה במרכז סוזן דלל בתל אביב ב-22 בפברואר.

אורקיולה נולדה ב-1961 בעיירה אוביאדו בחבל הבסקים שבספרד. היא למדה אדריכלות בפקולטה לארכיטקטורה של מדריד ולאחר מכן עקרה למילאנו, שם למדה אדריכלות ב"פוליטכניקום". את התזה שלה היא סיימה תחת פיקוחו של המעצב האגדי המנוח אקילה קסטיליוני, שהפך עם השנים להיות גם המורה הרוחני שלה.

קסטיליוני היה זה ששכנע אותה לוותר על האדריכלות ולהתמקד בעיצוב, ובעידודו היא למדה להתרכז בעיקר ולזנוח את האופנתי והמלאכותי לטובת הקלסי. הוא גם לימד אותה ליצור פריטים שימושיים לסביבה הביתית והדגיש בפניה את חשיבותם של האובייקטים היומיומיים שמקיפים אותנו.

"אחרי שאתה מכיר את קסטיליוני, לא נראה לך שיש משהו חשוב יותר מאשר עיצוב", כתבה בהקדמה לספר העיצוב השנתי "The International Design Yearbook" לשנת 2007 - השנה בה נבחרה לשמש כעורכת האורחת של הספר. "הוא מראה לך איך הפריטים הקטנים יכולים להיות חשובים בדיוק כמו אדריכלות".

עם זאת, אורקיולה מעידה על עצמה: "אני יותר אדריכלית מאשר מעצבת, אני מניחה כל אובייקט בהקשר מסוים. אני אף פעם לא מציירת רק כיסא או מנורה. פעמים רבות אני חשה את החלל בו החפץ נמצא, כמו גם אובייקטים אחרים שאליהם הוא קשור. מה שחשוב זה השפה של המכלול".

ספה מדגם volant שעיצבה אורקיולה לחברת ‭Moroso

גן בעדן
עם סיום לימודיה ב"פוליטכניקום" ב-1989, החלה אורקיולה לעבוד עם כמה מהמעצבים האיטלקים המובילים ביותר, ביניהם פיירו ליסוני וויקו מג'יסטרטי. את הסטודיו האישי שלה השיקה רק בשנת 2001, ומיד החלה לעבוד עם חברות העיצוב הגדולות בעולם.

היום היא אומנם מוכרת בזכות רהיטיה, אבל אורקיולה היא גם מעצבת פנים מוכשרת. בימים אלה היא מסיימת את עיצוב הפנים של מלון מנדרין אוריינטל שבברצלונה ומתחילה לעבוד על עיצוב הפנים של "Hotel W" החדש בפוארטו ריקו. הסגנון האישי שפיתחה עם השנים - עכשווי, אך לאו דווקא אופנתי, מסחרי ועם זאת מוקפד, בעל חתימת יד אישית אך לא כזו ש"צורחת עיצוב" - סייע לה לקבל עוד ועוד הצעות.

חברת הריהוט האיטלקית הידועה B&B, למשל, השיקה בנובמבר 2007 קולקציית ריהוט גן בעיצובה בשם "קנסטה" (סלסילה בספרדית), המשלבת מסורתיות ועכשוויות באמצעות שימוש בטכניקות שזירה קלסיות בריהוט עשוי פוליאתילן. התוצאה: רהיטים חזקים, קלים ועמידים בפני פגעי מזג האוויר. גם השולחנות דמויי התחרה שעיצבה אורקיולה לאותה חברה משקפים את הפרקטיות של עיצוביה. אלו עושים שימוש בטכניקות ייחודיות של חיתוכי לייזר, אך עשויים פלסטיק עמיד ונוח לאחזקה.

היטיבה להגדיר את עבודתה פאולה אנטונלי, אוצרת אגף האדריכלות של המומה, שצוטטה בספר העיצוב השנתי של 2007 באומרה "פטרישיה יכולה ליצור פריטים שהם יצירתיים מאוד, אך גם מתאימים לבתים של אנשים".

יכולתה של אורקיולה לשחק את המשחק ובה בעת לערער על חוקיו המקובלים, היא שהפכה אותה בתוך זמן קצר כל כך לבעלת השפעה כה רבה על עולם העיצוב האיטלקי. דווקא בעידן בו העיצוב נסחר כאמנות במקומות כמו יריד "ארט באזל" ומתרחק מן העיצוב התעשייתי, עידן בו המעצבים הגדולים נוהגים ככוכבי רוק ויוצרים עיצובים התרים אחר תשומת לב בכל מחיר, בולטת אורקיולה שאינה חוששת לעצב רהיטים מתוקים ופשוטים.

שולחנות קפה בחיתוכי לייזר שעיצבה אורקיולה לחברת Kartel (יבואן: הביטאט)

לא לבלוט בכל מחיר
"סגנון אישי צריך להיות מורכב מתערובת נכונה של קונספט, צורה ושימוש בחומר, כשאף אחד מהם אינו משתלט על האחר", אמרה אורקיולה בריאיון שנתנה לג'ניפר האדסון, העורכת הראשית של ספר העיצוב השנתי מ-2007.

"אם אתה עושה דברים טרנדיים אך לא שימושיים, אינך מעצב. לרוע המזל, עולם העיצוב הפך להיות מקור של זיהום ויזואלי. אין הוא עוסק עוד בדרך הטובה ביותר בה יוכל לשרת את הצרכנים, עם אובייקטים שקל לייצרם באופן תעשייתי ושהופכים את החיים לקלים וטובים יותר.

"היום אפילו חברות גדולות מתחרות ביניהן איך להפוך את העיצוב לבולט ככל האפשר - על ידי צבע, צורה או יחסי ציבור מופרזים. פריטים שעוצבו על מנת למשוך תשומת לב אינם עיצוב בעיניי".

ואכן , לא פשוט לבלוט בתקופה המשופעת בעיצובים ניאו-בארוקיים נוסח פיליפ סטארק או קינקי-בארוקיים נוסח
חיימה חיון. אולם אורקיולה, שמבינה את הצורך בשינוי, לא מוצאת הצדקה לאקסצנטריות. "אחרי כל כך הרבה שנים של עיצוב נקי ורציני", היא אומרת, "איננו חייבים להפוך לבארוקיים. אנשים הם אינטליגנטים מספיק להבין עיצוב שאינו מנסה יותר מדי להצחיק או לבלוט בכל מחיר".