Advertisement:

Win Win Websites Promotion


Win Win Websites Promotion

Tide of change

Vanessa Berridge Homes & Gardens Magazine
Tide of change


A love of sailing was the impetus behind Gay and Colin Kaye's wish to find a home by the sea for themselves and their two children. In 1991, they discovered a south-facing house with views over a peaceful creek, a mile outside Bosham village in West Sussex. The location was perfect, even if the 1960s bungalow with its 1970s extension was not. The couple considered refurbishing their home, but both had busy jobs and the years went by. Eventually, in 2005, having been advised against renovation, the Kayes took the bold step to demolish the house and start again.



The result is a triumph: a spacious family home that is flooded with light all year round. As Gay works part-time for a London estate agent, she and Colin divide their time between their city flat and Bosham, so they needed a house that was easy to look after.



Design
For their new home, the couple chose a design by Martin Critchell Architects in Chichester. This plan took full advantage of the location, with the living room, sun-room and kitchen-breakfast room all facing out over the creek. Gay and Colin are now grandparents, so there is a guest suite on the ground floor, with a nursery and an en-suite bathroom. On the second floor there is a south-facing bedroom suite with floor-to-ceiling windows, and two further bedrooms both with en-suite shower rooms.

Many years as an estate agent had given Gay a keen sense of interior design, but it was a different story when it came to creating her own home. “There is just so much out there – it was decisions, decisions all the time,” says Gay, who turned to interior designer Jane Uglow for help. “Jane was very good at interpreting what I wanted, which was a calm, practical house with a relaxed seaside feel.”



Furnishings
Using the same paint colour throughout, Clay II from Paint and Paper Library, helps the rooms flow from one to the other. The furnishings are also in subtle shades: pale blue sofas in the living room, blue-greys in the sun room, and creams and browns in the breakfast room. Pale oak flooring has also been used for most of the rooms downstairs. “The oak makes the house,” says Gay, “and gives it an airy feel. The view was the whole point of this house so we wanted it to prevail.” The decor is deliberately understated to this end.



Finishing touches
Some of the furniture was bought specially for the new house in Bosham, but Gay was also keen to work with pieces inherited from her family. The living room was designed around two sofas, which Gay didn't want to replace, while an old family sideboard works beautifully in the hall with a decorative mirror and lamps, which Gay and Jane selected together.

The living room, with its open fire, is where the couple relaxes on winter evenings. But, says Gay, they have often been able to sit in the sun room with the doors drawn back on sunny December days, watching the birds that inhabit the creek. “Because it is tidal,” explains Gay, “the view changes constantly, as does the play of light on the water.” This really is a house for all seasons.

WORDS VANESSA BERRIDGE
PHOTOGRAPHS MEL YATES


Source