קניתם דירה או בית. החצר נפלאה, הספות נכנסות בדיוק בסלון וגם פינת האוכל מתאימה בדיוק לחלל שליד החלון.

אבל אז מגיע המקרר החדש והגדול שהזמנתם. מסתבר שהמדידה לא היתה מדויקת. חסרים חמישה ס"מ בלבד כדי להכניס אותו בדיוק למקום שייעדתם לו. אז אולי התנור יזוז למקום אחר? אבל שם אין חיבור לגז. ואולי לשבור את הקיר ליד? בדיקה קצרה מעלה שאי אפשר - מדובר בקיר תומך שאסור להזיז. וככה המקרר מוצא את מקומו מעבר לקיר, ליד פינת האוכל היפה, הרחק ממקומו הטבעי ליד השיש וקרוב לתנור הבישול. נשמע סיוט? לפעמים, בתכנון לא מוקפד של הפריטים במטבח, התסריט הזה יכול להתממש.


מטבחי סמל. מטבח מאובזר בברזים מצופי זהב, טלוויזיה, מערכת אודיו ואינטרקום, החל ב-85 אלף ש' (צ': האתר הרשמי)

אחד הדברים החשובים ביותר בבנייה, שיפוץ או קנייה של דירה, הוא המטבח. הוא כולל פרטים רבים ומהווה את אחת ההוצאות המרכזיות. "המטבח מורכב מאוסף של יחידות שצריכות להכיל בתוכן כמות גדולה של אלמנטים שונים כמו ארונות לאחסון כלים ומזון, מגירות וגם מספר רב של מערכות, חשמליות בעיקר, לשימושים שונים כמו תנור, כיריים, מקרר, טוחן אשפה, מדיח כלים, מיקרוגל, קולט אדים וקומקום חשמלי", מסביר ניר לב, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי בגעש. לדבריו, בניגוד לשאר חלקי הבית, מדובר בחלל שכל בני הבית משתמשים בו על בסיס יומיומי, לכן חשוב לתכנן אותו.

אחת השאלות המרכזיות שעולות לכל מי שמחפש מטבח, היא האם לפנות לנגר באופן פרטי או לרכוש מטבח מחברה גדולה? היתרון של חברות על פני נגר, מסביר לב, הוא היכולת לראות באולמות התצוגה את המטבח בשלמותו: "לחברות המטבחים השונות יש היצע רחב של עיצובים וחומרים מהם ניתן לבחור את המטבח המתאים ביותר. בכל מקרה, גם אם מחליטים לפנות לנגר, כדאי לא לחסוך בשלב תכנון המטבח ולפנות לגורם מקצועי ומיומן". איך בודקים? לב ממליץ לבקש לראות מטבח של אותו גורם, שעברה שנה ממועד התקנתו. לדבריו, "כך ניתן ללמוד על רמת הגימור של אותו נגר או החברה ועל עמידות המטבח".

עצים אקזוטיים וסגסוגת מיוחדת


חברת זייקו מגרמניה, מציעה שילוב של תאורת לדים, החל ב-17 אלף יורו בחברת מתאר (צ': יחצ)

טווח המחירים של מטבח חדש רחב מאוד, ונע בין 5,000 ל-500 אלף שקל. המחיר תלוי במגוון רחב של פרמטרים, הכוללים בין השאר את איכות החומרים, אבזור ועיצוב. חיים סמרי, מנכ"ל רשת מטבחי הדקל, מעריך כי עלות מטבח ממוצעת היא כ-40 אלף שקל, אולם זו אינה כוללת את כל המרכיבים שיש במטבח.

עלויות נוספות שיש לקחת בחשבון הן שיש, קרמיקה, מוצרי חשמל וחומרי גלם נוספים. כמובן שהכל תלוי ברמת הגימור, במוצרים שאותם רוכשים ובסוג המטבח שאותו בוחרים, וגם כאן השמים הם הגבול.


מטבחי סמל

אריק קליין, נציג חברות זייקו ובינובה בישראל המייצרות מטבחי יוקרה, מספר שעלות מטבחים הנבנים לפי הזמנה אישית יכולה להגיע גם למאות אלפי שקלים. עלות המטבחים של זייקו מתחילה ב-17 אלף יורו, ומגיעה עד 160 אלף יורו. מטבחי בינובה מתחילים ב-28 אלף יורו ומגיעים עד 260 אלף יורו.

מדוע הסכומים כה גבוהים? "מדובר במטבחים על פי הזמנה אישית, שמעוצבים בדרך כלל על ידי מעצבים מהשורה הראשונה עד הפרט האחרון. אנחנו מוכרים בעיקר לעשירון ולאלפיון העליון. באחרונה נמכר מטבח של זייקו ובינובה באחד ממגדלי היוקרה בתל אביב ב-895 אלף שקל. אנחנו מספקים ללקוחות כל מה שהם מבקשים, כמו עצים אקזוטיים או חומרים מיוחדים. באחרונה היה לקוח שהזמין סגסוגת מיוחדת למטבח שייקרה מאוד את עלות המטבח שלו", מספר קליין. "ללקוחות חשוב בראש ובראשונה העיצוב, אבל כמובן שגם הפרקטיות חשובה. לכן למשל, כל המגירות שלנו מצוידות במערכת חשמלית, שמאפשרת לפתוח ולסגור את המגירות מרחוק ללא נגיעה".

שילוב של עיצוב ופרקטיות


מטבחי דקור. הפורמייקה חוזרת לאופנה (צ': האתר הרשמי)

המטבח נחשב כיום יותר מבעבר לחלל המצריך ריהוט אופנתי, והפך לחלק אינטגרלי מעיצוב חלל המגורים. נגה פרידלנדר, אדריכלית ומנהלת השיווק בטולמנ'ס, מסבירה כי "מאחר שהמטבח הפך לחלק מחלל האירוח של הבית, נכנסו לעיצובו פונקציות רבות שלא היו מזוהות איתו בעבר. מדובר בעיקר בפתרונות אחסון משוכללים, משטחי עבודה נסתרים מאחורי ארונות ואביזרים פרקטיים מתקדמים המאפשרים, לצד עבודה פונקציונלית ונוחה, אפשרות לאירוח גם בחלל המטבח".

רינה אלקובי, המעצבת הראשית ומבעלי מטבחי "דקור", אומרת כי "כיום הישראלים מחפשים פתרונות לאירוח בתוך המטבח כמו אי עבודה, יחידות אחסון לבקבוקי יין ואפילו כיסאות בר גבוהים לאירוח בסגנון קליל ופחות מחייב". לדבריה, גם לתרבות ההתנהגותית בבית יש השפעה על המטבח. כך לדוגמה, כניסתם של יותר ויותר גברים למטבח הביאה לשילוב של גאדג'טים מתקדמים בעיצובו.


מטבחי הדקל

המגמה הבולטת שעליה מצביעה רויטל לוי, מעצבת ראשית בחברת מטבחי DO IT, היא חזרה לפורמייקה. אם פעם התפיסה של מטבח היתה של מסה כבדה של עץ ופורניר, כיום הפורמייקה זוכה להילה מחודשת עם שילוב של גוונים רעננים פסטליים כמו לילך, סגלגל ובז'. בנוסף, מדגישה לוי, האלמנטים הדומיננטיים בעיצובים העכשוויים הם זכוכית, אלומיניום ועץ, המשווים קלילות ונופח אקולוגי ברוח שינוי התודעה החברתית למודעות סביבתית.

למה חשוב לשים לב לפני שרוכשים מטבח?

- האם יש לחברה תו תקן? תו התקן של מכון התקנים הוא תעודת ביטוח המבטיחה כי המטבח עבר בדיקות בטיחות מחמירות, בעל רמת גימור גבוהה ועשוי מחומרים איכותיים שישרתו אתכם שנים רבות. יש הרבה חומרי גלם שמגיעים ללא תו תקן עם אפשרות לתולעים בעץ, משום שלא עברו תהליך עישון נכון. יש דבקים בעץ, ב-MDF ובצבע שמפרישים רעלים לסביבה. מכון התקנים אחראי לבדוק את חוזק החומרים ויכולתם לשאת משקלים.


מערכת סנסוטרוניק במטבחי דקל. מגירות חכמות שנפתחות ונסגרות בלחיצה עדינה, ללא ידית. 5,000-7,000 ש' (צ': יחצ)

- מה כוללת האחריות: חשוב לבדוק אם האחריות מכסה את איכותם של החומרים לתקופת זמן מוגדרת, כמו חלודה בפרזולים או תקלה, פתיחה של דלתות וחיבורים, התנפחויות של חומרים ופתיחה של קנטים. ודאו אם ביקור של טכנאי בתקופת האחריות כרוך בתשלום ומה קורה אחרי שתמה תקופת האחריות. דעו שאחריות לעולם אינה מכסה חבלה בזדון, שיטפונות, הצפות, שריפה ושאר נזקי טבע.

- מה המדיניות לגבי ביטול עסקה: "חשוב כי בתנאי חוזה הקנייה יהיה סעיף המתייחס לאפשרות הביטול במספר מקרים", מסבירה עו"ד איריס פאפו, שותפה מייסדת במשרד עורכי דין איתן-מהולל. "תנאי החוזה חייבים להכיל זמן אספקה ואת פרטי המטבח במדויק - גודל מטבח, מספר ארונות, סוגי העץ, צבע העץ, גודל הארונות וכל פרט אפשרי של המטבח. כך יהיה קל לבטל את החוזה במקרה של אי התאמה של המטבח המבוקש". ? היכולת לספק מענה לדרישות ספציפיות: בדקו אם יש אפשרות להנדסת אנוש והתאמה למספר הנפשות שגרות בבית. בית העסק צריך לשאול אם ההפרדה בין חלב לבשר חשובה לכם; איזה סוג כיריים תרצו (חשמליות או גז), אם אתם היסטריים לגבי כתמים - שכן יש סוגי כיורים ודגמי שיש שלא יתאימו לכם, כמו כיור נירוסטה, שעליו נוצרים כתמים מהאבנית שבמים; איזה סוג מקרר יש לכם - רגיל או side by side, ואם תרצו מדיח כלים אינטגרלי או רגיל.

- שימו לב לתאורה: תאורה טבעית במטבח חשובה ביותר, ולכן כדאי לבדוק את מיקום החלונות. אם בוחרים מטבח מעץ כהה, חשוב שיהיו בו חלונות גדולים כדי לא ליצור מראה צפוף ומכביד. אם בחלל המטבח יש מעט חלונות, רצוי להשתמש בצבעים בהירים יותר כדי ליצור אשליה של מטבח מרווח וקליל.

- בדקו נקודות חשמל, מים וגז: ודאו שהנקודות יתאימו למבנה העיצובי של המטבח המבוקש, כדי שלא תצטרכו לעשות שינויים רבים הכרוכים בהוצאות מיותרות ומסורבלות של בעלי מקצוע.

- אל תפחדו משינוי דפוס חשיבה: השתחררו מהעיצוב שאליו הורגלתם. אם בעבר היה נהוג לעצב מטבחים בצורת ר' או ח', כיום האלמנטים והפרזול הפנימי השתנו ומושקעת בהם מחשבה רבה של ניצול מקום ואחסונים חכמים, ולכן צורת המטבח משתנה. אין צורך להעמיס בארונות עליונים או מוסתרים שאינם יעילים ונוחים לשימוש רק בגלל שזה היה הסטנדרט המקובל בעבר.