בלב שוק הכרמל בתל אביב, בין דוכני הירקות, מעל בסטה לממכר קלטות פורנוגרפיות, חיים להם בני הזוג ז'קלין רוקוטניץ ופרופ' ג'רום מנדל. הבחירה לעבור אל השוק ההומה הפתיעה מאוד את קרוביהם של בני הזוג, שהרי אין זה צעד שגרתי עבור קבלנית בניין מכובדת מצפון אנגליה ובעלה, פרופסור לספרות אנגלית באוניברסיטת תל אביב, להקים את ביתם דווקא באחד האזורים המוזנחים של העיר.

 

"אנחנו פליטי כיכר המדינה", מכריזה רוקוטניץ בחיוך, "עוד לפני ארבעים שנה חלמתי לעבור למרכז העיר וכולם מסביב הרימו גבה. מדובר בתקופה בה כולם חיפשו להתגורר רק בשיכון ל' וכיכר המדינה. רק חרדים קנו דירה בשנקין, כרם התימנים או נחלת בנימין. כשמצאנו את הבניין בשוק אפילו סוכן התיווך ניסה לעצור בעדנו מלקנות - אמרו שנסבול מרעש ומלכלוך, ושיש נרקומנים וחולדות. בעלי נכנס למבנה המוזנח וחיפש את הדרך החוצה, אבל אני ראיתי מעבר לזוהמה ולרקבון - זיהיתי את הפוטנציאל שבחדרים הגדולים, התקרות הגבוהות והרצפות הצבעוניות שנשארו בשלמותן. החלטתי שזה יהיה ביתי".


את הבניין שנבנה בשנות השלושים כמבנה מגורים חד משפחתי, שיפצו הזוג ברוח התקופה: "לא רצינו להפוך את המבנה למודרני ולכן השיפוץ נשאר נאמן לעיצוב המקורי. אפילו את הרהיטים קנינו בהתאם". התוצאה היא בית באוהאוס מרווח עם חלונות עץ מקוריים ורצפות מצויירות, מעקה מהגוני שבני הזוג הזמינו במיוחד - וכמובן, מרפסות הצופות אל הים ואל הדוכנים עמוסי הסחורה של שוק הכרמל.

 

אם מסקרן אתכם לראות את הבית המיוחד, הרי שתוכלו לעשות זאת בסוף השבוע הבא, ה-17-16 במאי. בתאריכים אלה יתקיים בתל אביב אירוע "בתים מבפנים" - במסגרתו ייפתחו 127 דירות, מבנים ציבוריים, גינות עירוניות ומוזיאונים לסוף שבוע אחד של חגיגה של ארכיטקטורה, סביבה ומציצנות בעיר הלבנה.

 

הבחירה לפתוח את ביתה הפרטי לאלפי סקרנים נובעת מאהבתה הגדולה של רוקוטניץ לעיר תל אביב ולשאיפה שלה שאנשים יגלו את קסמו של האיזור המוזנח, יעברו בהמוניהם וכך יטפחו את הרחובות האהובים עליה כל כך: "אין כמו תל אביב בעולם", היא מספרת בהתלהבות. "זו עיר מלאה חיים ויש בה מבנים נפלאים שחסרה להם יד אוהבת שתשקיע בשיפוצם. בעיניי, סיבוב במרכז העיר המתמוטט בין הבניינים הנהדרים בנחלת בנימין, כרם התימנים או אלנבי שווה יותר מחופשה בריביירה. אני מסתובבת ונפעמת מיופיים של המבנים המתקלפים וחולמת - אם היה לי את הכסף, הייתי קונה ומשפצת את כולם. לכן חשוב לי שאנשים יבואו ויראו שהמגורים בשוק לא מפחידים כל כך כמו שנהוג לחשוב. יש כאן קסם אמיתי".


מבקרים בביתו של אלון קסטיאל (צילום: ראם אייל)

 

איך בית פתוח נולד? 

אם עדיין לא שמעתם על "בתים מבפנים", אולי תרצו לדעת שעל פי המגזין "The Conde Nast Traveller" מדובר באחד מהאירועים החמים בתל אביב. האירוע ייערך השנה בפעם השנייה במתכונת מורחבת: "אחרי ההצלחה המפתיעה של שנה שעברה החלטנו לפתוח מספר כפול של מקומות בעיר", מספר אלון בן נון, האוצר והמייסד של האירוע בארץ. המיזם מבוסס על מודל אירועי ה-Open House המתקיימים כל שנה בערים ברחבי העולם. בן נון, שהשתתף באירוע בניו יורק, החליט מייד שעליו להעתיקו לתל אביב.

 

"הוא התהלך בניו יורק כשיכור", מספרת אביבה לוינסון, אשתו ומפיקת האירוע. "אלון חי ארכיטקטורה ובמהלך היומיים האלה כל המבנים המפורסמים, עליהם למד או קרא רק במגזינים, וכל משרדי האדריכלים הנחשבים בעולם, כולם נפתחו בפניו חינם, בלי שנאלץ לערוך תכניות מיוחדות או להשקיע משאבים גדולים. כשחזר לארץ כבר הייתה לו רשימה של מבנים בתל אביב שיתאימו לפרוייקט, העירייה מייד נרתמה וכך הרמנו את האופּן-האוס הראשון בתל אביב".

 

את אירועי האופן האוס הגתה אדריכלית בריטית בשם ויקטוריה ת'ורנטון לפני 16 שנה. ת'ורנטון התבססה על חוק צרפתי לפיו בתים היסטוריים בבעלות פרטית נפתחים פעם בשנה לציבור הרחב, והרחיבה את הרעיון. היא החליטה כי בלונדון גם בתים מודרניים הינם נכס לאומי שהציבור צריך ליהנות ממנו.

 

וכך, כבר 16 שנה שלונדון מושכת אליה בסוף שבוע אחד כ-300,000 תיירים אל האירוע הנחשב למסיבה האורבנית הגדולה בעיר. לאור ההצלחה, נפתחו אירועים דומים בכחמישים ערים נוספות ברחבי העולם, וכולם מספקים הזדמנות נדירה לקהל הרחב להציץ לתוך בתיהם של אחרים, ללמוד על אלמנטים ארכיטקטוניים שונים, להיכנס לעולמם של עשירים מופלגים ולהכיר את סיפורם המופלא של המבנים שבסביבת מגוריהם.


הצצה לדירה ולסטודיו של האמן שוני ריבנאי  

 

25 אלף איש באמבטיה

אירועי האופן-האוס שמתקיימים ברחבי העולם נחשבים למסיבה עירונית מרתקת ולחגיגה חשובה של ארכיטקטורה ואטרקציה תיירותית. גם "בתים מבפנים" שהתקיים בשנה שעברה בגרסה צנועה ועם מעט מאוד פרסום משך אליו קהל גדול של כ-25,000 משתתפים. ההצלחה הכבירה הפתיעה גם את המייסדים.

 

"כל מה שקשור לארכיטקטורה בארץ משויך אוטומטית לתחום הנדל"ן", מסביר בן נון. "אנשים לא מבינים שמדובר בתרבות של ממש, שיש לה השפעה אדירה על כל אחד מאיתנו בחיי היומיום יותר מכל אמנות אחרת. לכן, כשהתחלנו לתכנן את הפרוייקט, לא האמנו שיגיע קהל גדול כל כך של מתעניינים שאינם אנשי מקצוע".

 

"מה שהכי ריגש אותנו בכל האירוע", מוסיפה לוינסון, "היה לגלות כמה אנשים בארץ הם שוחרי ארכיטקטורה. כמה מתעניינים בתחום ומבינים את חשיבותו! הקהל שהגיע היה גם מאוד איכותי ולמרות התורים הארוכים וההמתנה, הם התנהלו בצורה מנומסת ומכובדת, השתתפו בסיורים ונהנו מאוד".

 

מה המטרה מאחורי "בתים מבפנים"?

 

בן נון: "חשוב לנו מאוד שגם אנשים שאינם קשורים למקצוע יבינו שארכיטקטורה היא הגורם המשפיע ביותר על הסביבה הבנויה. לכן אנחנו עורכים סיורים ברחובות כמו אבן גבירול, שעבר שיפוץ השנה - כדי שאנשים יידעו שהרחוב עכשיו פתוח יותר ונעים בזכות עבודתה הנאמנה של האדריכלית שתכננה אותו. כלומר, שיבינו את ההשפעה והחשיבות של האדריכלות על חייהם".

 

ההצלחה וההתעניינות הרבה לה זוכה הפסטיבל העירוני מרגשות במיוחד לאור העובדה שבניגוד ללונדון או ניו יורק, תל אביב נחשבת בעיני רבים לג'ונגל עירוני סבוך ומכוער. העיר, ששנים סבלה מהזנחה נוראית ומבניינים שהפכו למפלצות ארכיטקטוניות מנקרות עיניים, טומנת בחובה פנינות ארכיטקטוניות אמיתיות השוות ביקור גם למי שמעדיף הרים על גורדי שחקים ואין עצם ארכיטקטונית אחת בגופו.

 

"זה טעם נרכש", מסכים בן נון. "אבל תל אביב היא עיר יפה ומאוד מיוחדת, שמצליחה ליצור איזון בין השטחים הציבוריים לפרטיים, ואין עוד כמוה בארץ. האיכויות שלה נחשפות לאט לאט עם השיפוצים שהיא עוברת בשנים האחרונות ומוציאים אותה מהמצב המוזנח בו נותרה שנים רבות. מה שמיוחד באירוע הזה הוא שגם מבנים שנתפסו תמיד בצורה שלילית בקרב התושבים, מקבלים חשיפה ומתקבלים בצורה אוהדת. אנשים מקשיבים לאדריכל, מגלים את הרעיון והתכנון שעומדים מאחוריהם. אנחנו מסתובבים בתוך החלל הבנוי הזה מתוך עיוורון מוחלט לסביבה. במשך יומיים בשנה אומרים לאנשים לעצור, להסתכל ולהעריך את המחשבה, הכוונה והמאמץ האינטלקטואלי האדיר שהושקע בסביבה".


ביתה של האדריכלית צילה זק (צילום: אלון גרגו)

 

מסיבה אורבנית המונית

איך בחרתם את המקומות לאירוע?

"חיפשנו דירות שיש בהן ייחוד. הרי דירות משופצות יפה יש למכביר בעיר הזאת. המטרה שלנו הייתה להציג בתים שבארכיטקטורה שלהם יש שאלה תרבותית כוללת".

 

איך אנשים מגיבים להצעה לפתוח את הבית הפרטי שלהם לקהל הרחב, לתת לזרים להיכנס?

 

לוינסון: "בתחילה מאוד חששתי שלא תהיה היענות, ולכן פנינו קודם לאנשים שאנחנו מכירים. בסופו של דבר היתה נכונות מאוד גדולה להירתם לאירוע. ברוב המקרים מדובר בבתים של אנשי מקצוע שגאים בעבודות שלהם ורוצים לחשוף את יצירותיהם".

 

זה לא מציצני?

 

"יש בזה אלמנט גדול של מציצנות, אבל זה מה שכיף באירוע הזה - במשך יומיים המציצנות הזאת לגיטימית. כולם סקרנים וכולם רוצים להביט בחיים הפרטיים של אנשים אחרים, וכשאי אפשר יש תחושה של ניכור גדול. לכן באירוע כזה, שכל הקהילה משתתפת, כולם מוזמנים והכל פתוח, הניכור נעלם ויש תחושה של מסיבה אורבנית המונית".

 

יש מקום שרציתם לפתוח אבל הדיירים סירבו?

 

בן נון: "מאוד רצינו את 'בית הפגודה', שהוא מבנה מאוד מעניין, אבל דייריו סירבו מחשש לפגיעה בפרטיותם. באופן כללי נתקלנו בסירוב בעיקר מצד משפחות עשירות מאוד שמתגוררות במגדלי הפאר ובווילות העירוניות. בישראל אנשים עדיין לא מבינים שהם גרים בנכסי צאן ברזל תרבותיים כמו בבניינים איקוניים ובתים לשימור ואינם מרגישים חובה לאפשר לאזרחים ליהנות מהם פעם בשנה. זה מצער".


ביתה של האדריכלית שרון צ'שנובסקי (צילום: ראם אייל)

 

בין אלה שכן שמחו לתרום את ביתם לכמה שעות היא האדריכלית שרון צ'שנובסקי, הפותחת את ביתה הפרטי זו השנה השנייה. "זה אירוע נפלא", היא מספרת, "והפתיחה של ביתי לאנשים שמתעניינים בתחום היתה מאוד טבעית עבורי. הפתיעה אותי מאוד כמות המבקרים שהגיעו שלא עובדים בתחום. חשבתי שאין בישראל כזו התעניינות בסביבה הבנויה כמו זו שמתרחשת בניו יורק ומאוד שמחתי לארחם".

 

צ'שנובסקי בנתה את ביתה בתוך מבנה מתפורר בשכונת ביצרון. "זה בית שנאלצתי ממש לבנות מחדש. הכל היה מוזנח ומתקלף. שיפצתי את החזית, הנמכתי את הרצפות כדי ליצור תקרות גבוהות ובניתי מחדש את הקומות שהיו רעועות. ביצרון היא שכונת מצוקה שבמקור היתה מיועדת לעולים חדשים והיום היא שכונה מתחדשת. מאוד חשוב לי להראות שלבתים פה יש פוטנציאל אדיר, ולהראות את עבודתי בה אני גאה". בנוסף להתרשמות מביתה היפה, מזמינה צ'שנובסקי את המבקרים ליהנות מתערוכת הציורים של האמן דני בק שתוצג על קירותיו.

 

עוד מקומות מעניינים שיפתחו באירוע הם ביתו של יצחק שדה, בית האדריכל מנחם כהן (אדריכל עיריית תל אביב), בית האדריכל איתי גודמן, בית אליהו גולומב (מוזיאון ההגנה), בית ביאליק המשופץ וכ-120 אתרים נוספים. כמו כן ייערכו סיורים מודרכים בבתי הבאר ביפו, במעברים התת קרקעיים בדיזנגוף סנטר, בבית עמנואל ביפו ועוד. כשלושים מהבתים נפתחים לקהל מוגבל של מבקרים, ולכן יש להירשם אליהם באתר האינטרנט של האירוע, שאר המקומות פתוחים לקהל הרחב.



ביקור בבית סוסקין צילום: ראם אייל



ביתו של אמיר נבון