Od raskoši do kuće na 'štapovima'

Travel
Od raskoši do kuće na 'štapovima'


Putujući, uglavnom fotografiramo spomenike, dvorce, katedrale, zidine, no sve je više djela moderne arhitekture koja su turistima jednako zanimljiva kao i ona povijesna. 
Riječ je poslovnim i stambenim zgradama pokraj kojih je teško proći a da se s ramena ne skine fotoaparat i prizor ne ovjekovječi.


Arhitektura tako, osim što je slika ljudi i vremena u kojemu je nastala, postaje i čimbenik u turističkoj industriji. Vrhunsko arhitektonsko djelo često potiče ljude da putuju s jedne strane svijeta na drugu. Uostalom, kolika je važnost moderne arhitekture, najbolje je ilustrirati ako se sjetimo nekih gradova i njihovih poznatih mjesta. Teško je, na primjer, govoriti o Sydneyu a ne sjetiti se njegove Opere.

Erwin Wurm House attack

U Beču je teško u četvrti muzeja bez zastajanja proći pokraj zgrade koju je autorski obilježio poznati umjetnik Erwin Wurm. S klasičnom kućom okrenutom naopako na vrhu moderne zgrade Wurm je izazvao senzaciju. Što je time htio reći, ostaje svakom posjetitelju da protumači na svoj način.


Nova rezidencijalna zgrada u newyorškom Chelseaju na Manhattanu, djelo arhitekta Jeana Nouvela, bit će gotova 2008. godine. Na 23 kata bit će 72 luksuzna stana. No, njezin vanjski dizajn u obliku neobične staklene košnice prilično je ekstravagantan i zasigurno će biti privlačan za objektive turista. Naravno, i bogati stanari te luksuzne zgrade privlačit će pozornost.

Fruit Museum

Japanski arhitekt Itsuko Hasegawa autor je loptaste zgrade Muzeja voća u japanskom gradu Yamanshiju. Čelična kugla u kojoj se nalazi muzej, smještena u prirodi, mjesto je koje turisti posjećuju i snimaju za svoje fotoalbume.

Gehry Tower OFFICE HANOVER

Slavni arhitekt Frank Gehry pobrinuo se za to da njemački grad Hanover dobije neobičnu turističku atrakciju. U doslovnom smislu riječi, uvrnuta poslovna zgrada HTS-a nezaobilazno je turističko odredište u Hanoveru. Teško je odoljeti i ne snimiti tu neobičnu građevinu.

Takasugian Tampopo House

Japanski arhitekt Fujimoru Terunobu daleko je od luksuza koji je dizajnirao Jean Nouvel u New Yorku. Njegova vikend-kuća na 'štapovima' idealno je mjesto za bijeg u prirodu, daleko od smoga i gradske buke. Terunobuova kuća ima samo jednu manu, a ta je da ako vlasnik kuće ima psa kao kućnog ljubimca, svaki put kad pas poželi van, vlasnik će ga morati na rukama odnijeti dolje. No, što se mora, nije teško.

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak