בנוסף לקילוגרמים המיותרים שהעלתם בתקופת החגים, מן הסתם צברתם גם כמה קילוגרמים נוספים שהגיעו עטופים בסרט ובלי פתק החלפה: הוואזה המכוערת מהדודה, קערת הקריסטל מהחמות או הצנצנת הלא ברורה שקיבלתם מהעבודה (הם לא שמעו על תלושים?). אז זהו, שאפשר גם אחרת, ותערוכת עיצוב הפנים 100%Design שנערכה בלונדון בסוף השבוע היא מקום טוב להתחיל בו.

מאות מעצבים ואלפי מוצגים מרחבי העולם השתתפו בתערוכה, אחת החשובות בעולם, והציגו את הדור הבא בעיצוב, מנברשות ענקיות ועד לכפית הכי קטנה. הנה כמה פריטים שאפשר לפנטז עליהם לקראת חג המתנות הבא, גם אם כל הרהיטים שלכם הגיעו מאיקאה.

מה זה עושה כאן?

אז איך בולטים בשטח כשיש אלפי פריטים מסביבך? אחת הדרכים לגרום לאנשים לעצור דווקא מול המוצר שלך, היא להוציא דברים מהקונטקסט הראשוני שלהם ולשתול אותם בסיטואציה חדשה לגמרי. זה בדיוק מה שעושות מנורות הדגים של המותג Scabetti, שמורכבות מלהקת דגי חרסינה שחגה סביב נורת נאון בודדת ויוצרת גוף תאורה יוצא דופן. גם מנורת הגרמופון של Jericho Hands הולכת על טריק דומה, ומשתמשת בפריט שכמעט נכחד מן העולם בדרך חדשה.



מנורת הדגים של Scabetti; מנורת הגרמופון של Jericho (האתר הרשמי)

אין ספק שהשיטה הזאת מושכת את העין, אבל היא עלולה לגלוש לפעמים לצד הגימיקי של העיצוב: חברת Anglepoise הלכה בדרכו של האמן קלאס אולדנבורג, הגדילה את מנורת השולחן הסטנדרטית והפכה אותה למנורת רגל עומדת, שלידה כל אחד ירגיש בגודל של חתול ממוצע. סטודיו העיצוב MIXKO יצר את ה-Basket Bowl, משחק מילים שמחבר בין כדורסל לקערה, וגם מקשי מקלדת בגודל ענקי שמתפקדים כשרפרפים.



מנורת השולחן המוגדלת- אנגלפויס; Basket Bowl- MIXKO; שרפרף מקש- MIXKO (האתר הרשמי)

עשה זאת בעצמך
לא כל המעצבים בתערוכה מתייחסים לעבודה שלהן כאל יצירה סופית. חלקם מאמין שמה שיוצא מהסטודיו הוא רק נקודת הפתיחה, ומשאיר את התוצאה הסופית לידי המשתמש. במקרים רבים, עבודות מסוג זה הן מודולוריות וניתנות לשינוי לפי הצורך, או אם סתם מתחשק קצת גיוון.

כך לדוגמה, במנורות הפיסוליות של המעצבת הבריטית דמלזה היל המשתמש הוא זה שקובע את צורת האהיל - עיגול מלא, חצי כדור או שלב ביניים - וכך גם קובע את מידת האור שמפיצה המנורה. המעצבת אנט הויזינג מהולנד יצרה לוח תאורה, בו כל אחד יכול לשנות את מספר הנורות או את הסדר שלהן, וכך לשנות את הקומפוזיציה וגם את כמות האור שהלוח מפיץ.



האהיל המתקלף של דמלזה היל; לוח תאורה משתנה של אנט הויזינג (האתר הרשמי)

molo, סטודיו עיצוב שבסיסו בקנדה, יוצר רהיטים מנייר עטיפה חזק שמקבל חיזוק נוסף בזכות השימוש בחתך בצורת כוורת. הרהיטים האלו מודולריים לחלוטין, ניתן לשחק איתם, להפוך אותם למושבים או לשולחנות נמוכים, להתאים אותם לחלל, ובסוף כשמסיימים - פשוט לקפל אותם ולהכניס לארון. גם משרד Ambient Space Design מאפשר לכם לשנות לחלוטין את החלל, הפעם בעזרת טפט קינטי. הקירות מתעוררים לחיים באמצעות נורות LED זעירות שמקרינות אימג'ים שונים, כמו פרחים שזזים ומשנים צורה.





רהיט מודולרי מנייר של מולו; טפט קינטי עם מנורות LED של Ambient Space Design (האתר הרשמי)

בכוורת גרה גברת
הכוורת של סטודיו Zaum מליסבון אולי נראית כאילו מישהו לא ממש הצליח להרכיב כוננית של איקאה, אבל הקווים העקומים שלה נעשו בכוונה תחילה: בזכות המדפים האלכסוניים, שעשויים מאלומניום דק בשני צבעים, אין צורך בתומכי ספרים. המעצב הסקוטי דרק וולש יצר כוורת הרבה יותר מאסיבית והציב אותה בפינה של החדר. המסה נשברת באמצעות תאים בגדלים שונים, ש"נוגסים" בפינות של התאים השכנים.



הכוורת של סטודיו Zaum; הכוורת המסיבית של דרק וולש (האתר הרשמי)

ויהי אור
אור היה תמיד אחד החומרים המסקרנים ביותר בידיהם של מעצבים. לעיתים קרובות, גופי תאורה הם המוצרים הכי קרובים לאמנות, ובמקביל יש להם את הכוח לשנות לחלוטין את האווירה בחלל. המעצב טומואקי יאנגיסאווה, לדוגמה, עיצב קוביות תאורה שמכילות חיישני אור ונורות LED זעירות. ממש כפי שנר צריך אש כדי להידלק, הנורות שבקוביות נדלקות רק כשהחיישנים קולטים אור, דבר שיכול ליצור תגובת שרשרת בין המנורות, כמעין אפקט דומינו של אור.

עוד כמה דוגמאות: מנורת הקקטוס של וונג'ו קים עשויה ממנורות פלורסט תעשייתיות שכופפו בעבודת יד; מנורות ה-Blob Light של חברת Inflate נראות קצת כמו ברבאבא, ויכולות לשנות ברגע את האווירה בחדר באמצעות הוספת ג'ל צבעוני; וגופי התאורה של בנג'מין יוברט נראים במבט ראשון כמו צ'יפס, אבל מבט נוסף יגלה שהן דווקא נוצרו בהשראת נוף אורבני.



קוביות- יאנגיסאווה; קקטוס- קים; נוף אורבני- יוברט; Bolb-אינפלייט (האתר הרשמי)

שוברים את כלים
כנראה שטיפות המרק על השולחן מאוד הפריעו למעצב הבריטי בנג'מין יוברט, שיצר קערות עם שוליים רחבים. כך, בין לגימה ללגימה אפשר להניח את הכף על שפת הקערה ולא על השולחן. סטודיו Unit 3D יצר סדרה של כלי הגשה שמורכבים מכמה קערות בגדלים שונים שמחוברות זו לזו. האדריכלית שאהירה פהמי ממצרים עיצבה ספלים וקנקנים בעלי דופן כפולה ומקופלת, והמעצבת ג'ואן ווינדאוס מגרמניה יצרה את ה"Groovy Snack” - סט כלים גלי להגשה של חטיפים או ארוחת בוקר.



כלים מחוברים-Unit 3D; כלים מקופלים-פהמי; Groovy Snack-ווינדאוס; שוליים רחבים-יוברט (האתר הרשמי)

גם וגם
מי אמר שיש רק דרך אחד לשבת על כסא? חלק מהמעצבים שהשתפו בתערוכה דווקא יצרו מוצרים שאפשר להשתמש בהם בכמה דרכים. סטודיו Zaum, לדוגמה, יצר ספסל לסוגים שונים של פעילויות: לא רק ישיבה, אלא גם שכיבה ואכילה. גם סטודיו Iso יצר כורסא שאפשר להשתמש בה בשתי דרכים שונות - לשבת מעליה או לבחור באופציה היותר אינטימית ולשכב בתוכה.

הסטודיו Greece is for Lovers אחראי על עיצובים משעשעים שלא לוקחים את עצמם יותר מדי ברצינות, כמו סט משקולות בצורת עמודי מקדש יווני וכיסוי סרוג לאייפוד. כמו כן מציע הסטודיו לשלב בין שתי פעילויות שהיוונים אוהבים במיוחד: עישון וגינון. הם יצרו עציץ שמתפקד גם כמאפרה, ופתרו את הבעיה עתיקת היומין של כיבוי סיגריות על צמחים חסרי ישע.



מאפרת עציץ- Greece is for Lovers; ספסל רב-שימושי- Zaum; כורסא- Iso (האתר הרשמי)

שולחן, לא מה שחשבתם
קשה להמציא את הגלגל מחדש, אבל החוכמה האמיתית היא לקחת את הגלגל - או את השולחן והכסא - ולהסתכל עליהם בדרך חדשה לחלוטין. כך למשל יצר מעצב המוצר איל הוֹן רוֹ מלונדון סדרה של רהיטים באמצעות מתיחה של בדים. הבד מתנהג לפי אותם חוקים סטרוקטורלים שאפשר למצוא גם בטבע, ולכן התוצאה היא שולחן קפה שנראה כאילו צמח ביער. למי שחושש שכוס הקפה שלו תחליק בין ה"ענפים", השולחן מגיע עם פלטת זכוכית מתאימה.

חברת Inflate מנסה ליצור כסא מסוג חדש, והציגה מושב מתנפח של המעצב רון ארד. מי שיקנה אותו יוכל למלא או לשאוב אוויר מהמושב וכך להפוך אותו מכסא קשיח לפוף רך.



מושב מתנפח של רון ארד; שולחן סלון א-מורפי של איל הוֹן רוֹ (האתר הרשמי)

משרד LivaLike מגרמניה עיצב כסא שבכלל לא נראה כמו כסא, וניתן להעמיד אותו בכל מיני כיוונים. אין לו "למעלה" ו"למטה" וכל אחת מהפאות שלו יכולות לשמש כמושב. מעצב הרהיטים הבריטי אנדרו טיי הציג מחיצה שמורכבת מפאנלים של אלומיניום המוצבים בזוויות שונות ומאפשרים דרגות שונות של חשיפה והסתרה.



כיסא חסר אוריאנטציה של LivaLike; מחיצת פנאלים של אנדרו טיי (האתר הרשמי)