יום ולילה

מיה אור, צילום: דודי ארדון בית & נוי
יום ולילה


יום ולילה הוא ההבדל בין מצבה של הדירה הישנה והמוזנחת כפי שהיה בעת שנרכשה ובין החלל המסוגנן שהתקבל אחרי השיפוץ שביצעה בה אדריכלית הפנים פינדי שמאי



שום דבר בחזותו הסטנדרטית של הבית הוותיק ובחדר המדרגות המיושן לא מסגיר את ההפתעה שמזמנת דירתם של ליהיא ואושר יעקובי -חלל מודרני ומעוצב העומד בניגוד גמור לסביבתו הפיזית.




אזור המטבח בשעות היום. חללו זורם כמעין שרה ארוכה שבצדה האחד יחידת האי ובצדה השני משטח עבודה ויחידת ארונות גבוהה. יחידת האי עשויה פורניר אלון שטרייף בגון ונגה ומשטח אבן קיסר בגון לבן השולט בעיצוב ונועד גם שמש כמחזיר אור. היחידה הגבוהה כוללת ארונות אחסון ובתוכה משולבות פונקציות חשמל. חמישה גופי תאורה תלויים מלווים את יחידת האי הארוכה, ונגיעות של גון אדום, אחד המוטיבים הבונים את הצבעוניות, מופיעות בציוריו של בעל הבית, בפריטי מטבח שונים ובכיסאות הבר שבחלקו ה"דלפקי" של האי.

 

חצי שנה של חיפושים קדמה לרכישתה ולמרות מצבה שהיה בכי רע, "מוזנח עד כדי ריקבון" כדבריהם, מיקומה שהתאים לצורכיהם וזיהוי הפוטנציאל הגלום בה- אפשרות להתרחב לגג- גרמו להם להבין שמצאו את מבוקשם. אל אדריכלית הפנים פינדי שמאי, מ"פינדי עיצובים", הגיע אושר אגב שיטוט וחיפוש באתרי מעצבים באינטרנט ושיפוץ הדירה יצא לדרך.

 

במישור המבני-פיזי של החלל הנתון הרעיון שהנחה את פינדי היה לזרום עם קוויו האורכיים ולחברו לנוף האורבאני שנשקף מהקומה הגבוהה. לגבי המישור העיצובי-דקורטיבי היא אומרת כי "מעבר לבקשות הפרוגרמה הרעיון היה ליצור רקע לאישיותו התוססת של אושר, ומסגרת תואמת לאורח חייהם ולאהבת האירוח של מי שממצים עד תום את כל שעות היממה- עובדים בתחום ההי טק, מסיימים לימודי תואר שני, ולא שוכחים גם ליהנות מהחיים". בתוך כך, בנוסף לפונקציות "רגילות", כלל התכנון של פינדי שתי עמדות לימודים נפרדות, וכן פונקציה לא שגרתית בעליל- אולפן הקלטות תקני ומצויד כראוי עבור אושר, בוגר להקת הנח"ל שמוסיקה לגביו היא עוד אהבה וחלק בלתי נפרד מהחיים.




אזור המטבח בשעות היום. חללו זורם כמעין שרה ארוכה שבצדה האחד יחידת האי ובצדה השני משטח עבודה ויחידת ארונות גבוהה. יחידת האי עשויה פורניר אלון שטרייף בגון ונגה ומשטח אבן קיסר בגון לבן השולט בעיצוב ונועד גם שמש כמחזיר אור. היחידה הגבוהה כוללת ארונות אחסון ובתוכה משולבות פונקציות חשמל. חמישה גופי תאורה תלויים מלווים את יחידת האי הארוכה, ונגיעות של גון אדום, אחד המוטיבים הבונים את הצבעוניות, מופיעות בציוריו של בעל הבית, בפריטי מטבח שונים ובכיסאות הבר שבחלקו ה"דלפקי" של האי.

 

אחרי שהוסרו כל קירות הפנים אורגן החלל מחדש תוך ניצול המבנה האורכי ליצירת אגפים נפרדים, כאשר דלת הכניסה, שהועתקה ממיקומה המקורי על מנת "להרוויח" את ממד האורך במלואו, מסמנת את ציר החלוקה ביניהם: האגף הציבורי (מטבח וסלון) נקבע בצד הפונה אל הרחוב בחזית הבניין, והאגף הפרטי בעומק החלל.

 

אגף זה זורם כמסדרון שלאורכו ממוקמים אולפן ההקלטות, חדר רחצה, שירותים, חדר המשמש כחדר העבודה/לימודים של אושר, וחדר שינה בסופו. מרפסתו המקורית של החדר, שנוספה לחלל הפנים, נוצלה בצורה יצירתית: מרבית שטחה הפך לשמש כחדר ארונות מאורך הזורם במקביל לחדר, ובקצהו הותירה פינדי מרחב פנוי ותחמה אותו לכדי "חדרון" לימודים/עבודה המשמש  את ליהיא- קטן וקומפקטי, אך אינו חסר דבר וממלא את ייעודו נאמנה.



מבט מכיוון המטבח לעבר קדמת החלל ביום ובלילה- פינת האוכל ממוקמת בפינה, סמוך לדלת הכניסה, כך שנוכחותה אינה מפרה את הזרימה הפתוחה. המארג הבהיר- אוורירי של שעות היום מתחלף בשעות החשיכה באווירה אינטימית המתקבלת מהאפקטים שיוצרים גופי התאורה: מרקמו של הקיר האפור מנצנץ כשגוף התאורה הסמוך אליו זורק עליו הילת אור, ועל התקרה והקיר הסמוכים לפינת האוכל מופיעים כתמי אור מצוירים.

 

חללו מקושר באמצעות פתח חלון לחדר הסמוך, כך שהוא מחדיר אליו אור ואוויר, ובשעת רצון אף מאפשר לבני הזוג השוקדים כרגע על לימודיהם להפריח זה לזו נשיקות דרכו...בעתיד אמור חדר העבודה של אושר להיות חדר ילדים והחלון המקשר יאפשר לליהיא, שאינה מסתפקת בתואר שני וכבר מתכננת את ההמשך, לשבת וללמוד ובו בזמן לשמור על קשר עין ישיר עם דייריו העתידיים.  

 

תכנון הדירה נתפר בתוך מסגרת תקציב מוגדרת מאד, ללא שילוב אלמנטים מורכבים או יוצאי דופן, ודבר בה אינו מבקש להתחכם, לא בחומר ולא בצבע או בצורה. החלל הציבורי הוא מרחב בהיר ואוורירי, המאחד בשטחו את המטבח והסלון, כאשר את החציצה ביניהם יוצרת יחידת אי ארוכה ודו צדדית המשרתת את שני האזורים:  באזור המטבח היא משמשת לאחסון וכדלפק אכילה, ובצד הסלון כעין גומחה לאכלוס הטלוויזיה ופריטי נוי.




חלל המגורים מאופיין במראה אוורירי ובהיר המשלב הרבה לבן, ומאחד בשטחו מטבח ופינת ישיבה. בין שני האזורים חוצצת יחידת אי ארוכה, שבצדה הפונה למטבח משמשת לאחסון וכדלפק אכילה, ובצדה הפונה לסלון משמשת כעין גומחה לאכלוס מערכת הבידור. הריצוף נעשה באריחי גרניט פורצלן בגון אפור בהיר, הקירות נצבעו בגון משי עם אפקט מבריק המשמש כרפלקטור, ושותף מלא במראה הוא הנוף הנשקף דרך הפתחים הגדולים שבחזית, הנחלקים לקטעים שקופים וחלביים. מראה אופקית צרה שמלווה את פינת הישיבה מדגישה תחושת מרחב, "מכפילה" את מראה הנוף ואף יוצרת רצף צורני עם עיצוב הפתחים.

 

שותף מלא בעיצוב החלל הוא הנוף שנשקף דרך חזיתו (שהייתה מרפסת),  בה תוכננו פתחים גדולים בחלוקה לקטעים שקופים ו"חלביים", כך שיצניעו את שראוי להצניע ויחשפו כמה שיותר את שראוי לחשוף. החומריות שנבחרה ליצור את מסגרתו של החלל היא בסיסית בעיקרה: לריצוף נעשה שימוש באריחי גרניט פורצלן 6060 x בגון אפור בהיר, והקירות נצבעו בגון משי בהיר עם אפקט מבריק, המשמש כאן כרפלקטור ומדגיש את האור הרב שחודר פנימה מבעד לפתחים הגדולים.




הקיר האפור במלוא הדרו: מרקמו המכיל נתזי זכוכית פורץ החוצה והופך למשטח מנצנץ וקסום

 

בחירת הפריטים מערבת עממיות עם יוקרה, ובשפת העיצוב מתכתב הסגנון המודרני עם הקלאסי לכדי מראה צעיר ואופנתי, אך במידה, ללא היסחפות אחר תכתיבים או טרנדים. את הצבעוניות מובילים גווני עץ חום כהה שמופיע בחלק מפריטי ריהוט, ובעיקר לבן שמעצים את תחושת המרחב.

 

בתוך המארג הנקי שזורים תיבולים אפורים לתוספת עניין וכתשובה לגון הריצוף, וכן נגיעות מדודות של גון אדום, ובכלל זה ציורים פרי מכחולו של אושר המעשירים אותו בתוכן אישי חשוב. את הממד הדרמטי מספקת לחלל התאורה, אשר בשעות הערב מלבישה אותו בתפאורה לילית באמצעות גופים דקורטיביים גדולים שיוצרים תרחישי אור מלאי אווירה. כך, למשל, קיר הכניסה והקיר הסמוך אליו בחלל הציבורי, אשר בשעות היום נראים כקירות אפורים עם מעט ברק בתוכם (נתזי זכוכית), הופכים לאלמנט רב רושם כשהאור שמפיץ גוף תאורה גדול וכסוף שניצב בסמוך מדגיש את מרקמם המחוספס וה"נצנצי", עיצובו ה"קוצני" משהו של כדור מתכתי גדול מעל פינת האוכל מצייר דיגום עדין על הקירות המבריקים, וחמישה גופים שנתלו מעל יחידת האי צובעים אותה בכתמים אדומים.




אולפן ההקלטות של אושר, מצויד למשעי בכל האביזרים הנדרשים לאולפן מסוג זה. מטבע הדברים ומתוך "רחמים" על השכנים, הקירות מחופים בחומר אקוסטי בולע רעשים.

 

פריטי הריהוט בחלל מעטים, מרביתם בוצעו בהזמנה על פי תכנון של פינדי, וקווי עיצובם מדגישים את זרימתו האורכית. פינת הישיבה הפונה אל עמדת הבידור של יחידת האי כוללת רק שולחן קפה נמוך וספה פינתית מרשימה וארוכה במיוחד - עשויה עור לבן עם פיזור כריות גדולות בגווני אפור, ופינת האוכל מוקמה בפינה סמוכה לדלת הכניסה, כך שנוכחותה אינה מפרה את הזרימה הפתוחה ואינה מכבידה על החזות האוורירית.

 

אלמנט מעניין נוסף שמדגיש כאן את תחושת המרחב וממד האורך הוא מראה צרה וארוכה שנתלתה מעל הספה כשהיא "מלווה" אותה, מכפילה את מראה הנוף החודר פנימה ואף יוצרת רצף צורני עם עיצובם של הפתחים.

 

 הקו האורכי והגון הלבן מאפיינים גם את עיצובו של אזור המטבח המצויד למשעי, שהמוקד הדומיננטי בו הוא יחידת האי הארוכה. משטחה עשויה אבן קיסר לבנה, ומולה, בהמשך למשטח עבודה נוח וגדול דיו, תוכננה יחידת קיר עשויה עץ כהה המשמשת לאחסון ובתוכה משולב גם המקרר. את המגע האדום מספקים כיסאות בר בעיצוב מודרני קל שהותאמו לחלקו ה"דלפקי" של האי.

 

אולפן ההקלטות של אושר הוא החלל הקדמי באגף החדרים. מטבע הדברים קירותיו חופו בחומר אקוסטי בולע רעשים, ואת שטחו העמוס ציוד מוסיקלי רב מרחיבה גם כאן מראת קיר גדולה.

 

אך גולת הכותרת של שימוש במוטיב המראה מתגלה בחדר השינה- חלל נסוך אווירה אינטימית עם נוכחות רבה של עץ כהה והפתעה: את שטחו של אחד הקירות מכסה מראה, שהתקנתה במרוחק מעט מהקיר נוצלה לשילוב תאורה הממסגרת אותה באור אדום ונוסכת ממד חושני, אפילו תיאטרלי משהו. קוד הצבע המוביל את שפת הבית נשמר גם בחדר הרחצה הנוח שעוצב על טהרת הגון הלבן שמשווה לחללו תחושת מרחב וניקיון, וכך גם חדר השירותים.




שני תרחישי אור בחדר שינה ספוג ואווירה חושנית. גולת הכותרת היא מראה שהותקנה במרוחק מהקיר, כשבמרווח שנוצר הותקנו גופי תאורה שממסגרים אותה באור אדום. אף באור "רגיל" של גופי התאורה הדקורטיביים במרכז החלל ולצד המיטה, עדיין נשמר הממד הרומנטי-חמים שמתקבל גם מהריהוט העשוי עץ כהה. ההקפדה על משפחת הגוונים של העיצוב מגיעה עד גונם האפור של מצעי הסאטן המבריקים.

 

אי אפשר לסיים את סיפור עיצובה של הדירה בלי להתייחס לללי, התוכי שמגדלים לי ואושר באהבה רבה. הכלוב של ללי, שמאובזר בקפידה לא פחותה, ניצב בחלל הציבורי במקום בו תיפרץ אולי בעתיד העלייה לקומה נוספת, ובצבעו הירוק וגיחותיו התכופות החוצה הוא היחיד ש"שובר" כאן את הצבעוניות ההרמונית.

לכתבה המלאה במקור