חנויות רהיטים רבות הפכו בשנים האחרונות למעין גלריות המציעות למכירה עבודות של אמנים ישראלים. האינטרס של בעלי החנויות הוא להפוך את חלל העסק למקום המשרה אווירה חמה וביתית שתמשוך קהל, וכפועל יוצא נהנים אמנים רבים מבמה להצגת עבודותיהם.

רשת טולמנ'ס

רשת טולמנ'ס, המתמחה בתחום הריהוט הביתי המעוצב וכלי הבית היוקרתיים, היתה בין הראשונים ליישם את הרעיון בארץ. תמרה טולמן, מבעלי הרשת עד לפני מספר חודשים, החלה להציג עבודות אמנות בחנויות הרהיטים של טולמנ'ס כבר לפני כ-20 שנה. "הזמנתי אמנים ישראלים להציג אצלנו ללא תמורה וההכנסות ממכירת העבודות הועברו ישירות אליהם", היא מספרת. "המטרה העיקרית שלי היתה לתת במה לאמנים ובאיזשהו מובן הפכנו לגלריה".


 
אליעזר סלונים תערוכת מפגשים ל siam

"הצגנו הרבה תערוכות וגם השתמשנו בעבודות רבות באופן קבוע. זה דבר שעובד מצוין גם עבור העסק וגם עבור האמנים, שמוכרים הרבה עבודות דרך התצוגות האלה. אמנים רבים שהציגו אצלנו הגיעו לאחר מכן לגלריות ואף הציגו את עבודותיהם במוזיאון תל-אביב ובמוזיאון ישראל".

זה תרם למכירות?

"לא הייתי אומרת. קשה למדוד ולקבוע שהצגת עבודות אמנות הביאה לעלייה במכירות. מבחינתנו זה השתלב והשלים את התצוגה, והוסיף המון לאווירה – וזה בהחלט מספיק".

למה אתם מציגים עבודות אמנות רק בסניף בהרצליה?

"יש חנויות שהקירות בהן מלאים במדפי כלים ולכן אין מקום לתלות עבודות. מעבר לזה, החנות בהרצליה היא חנות הדגל של הרשת ויש בה את כל המותגים".

החנות בהרצליה מתפרשת על שלוש קומות, כשבכל קומה מציג אמן אחר – הציירת תמרה ריקמן, הצלם עודד אילן ויהודית כץ, המעצבת פסלים ממתכת ואריגים שתלויים על הקירות. בכניסה לכל קומה תלוי על הקיר הרזומה של האמן המציג בה, מה שמאפשר לקהל להכיר אותו קצת יותר. כל תערוכה מוצגת במשך כמה חודשים ואז מוחלפת.

מה הרעיון שעומד מאחורי הצגת העבודות מבחינתך?

"יש בתפישה הזו משהו רוחני. אני מאמינה שאם אנחנו נותנים לאדם אפשרות להציג אמנות ולהתפרנס ממנה באמצעות הבמה שלנו, אנו מאפשרים את תודעת השפע לעצמנו ולהם".

איך אתם בוחרים את עבודות?

"הן צריכות להתאים לרהיטים ולאווירה שרוצים ליצור. אין לנו העדפה לאמנים ותיקים ויש אצלנו גם אמנים צעירים וגם מוכרים יותר. הרעיון הכללי הוא ליצור סביבה ביתית יותר בחנות ואין לנו שאיפה למכור אמנות לאספנים, כך שהעבודות המוצגות מאד מגוונות".

נגה פרידלנדר, סמנכ"לית השיווק בטולמנ'ס, מודה כי מעבר לכל יש כאן גם אינטרס שיווקי. "המטרה היא ליצור סביבה יותר נכונה וחווית קנייה. אם מציגים מערכות סלון עם קירות ריקים, משהו מתפספס. אנו מנסים ליצור אווירה יותר ביתית ונכונה וזו כמובן גם הזדמנות לתת במה לאמנים", היא אומרת.


 

בית קסטיאל

גם בבית קסטיאל, עסק עתיר מוניטין לריהוט לבית, חדרי שינה ופינות אוכל, אימצו את הרעיון של הצגת עבודות אמנות. דפנה קסטיאל, דור שלישי למשפחת קסטיאל, מסבירה: "חלק בלתי נפרד מאווירת הבית זו אמנות כזו או אחרת. ב-30 חללי התצוגה שלנו מוצג ריהוט שמאורגן כמו בבית וכחלק בלתי נפרד מהאווירה נולד הצורך באמנות".

מי מציג אצלכם?

"אנחנו לא מתיימרים לבחון את עבודות האמנות על ידי קריטריונים מקצועיים, אלא כמו אזרח מן השורה שלא ממש מבין באמנות. אנחנו בוחרים אמנים מבין אלה שפונים אלינו, ויש הרבה כאלה. יש עבודות איכותיות מאוד ויש גם עבודות יותר חובבניות והמחירים שלהן בהתאם. אנו גובים עמלה מאוד נמוכה מהאמן כך שזו בהחלט עוד אופציה לעשות כסף עבורו. כיום מציגים אצלנו כעשרה אמנים מכל מיני תחומים – צילום, ציור, פיסול ועוד, ובדרך כלל יש יותר מעבודה אחת של אמן בחנות".

את הרהיטים בחללי התצוגה של קסטיאל מחליפים מדי חודש וחלק מעבודות האמנות מתחלפות בהתאם.

זה מושך יותר קונים?

"אני לא חושבת שזה מביא יותר קונים. אף אחד לא בא להסתכל על עבודות האמנות. אנשים באים לכאן כדי לקנות ריהוט".

רשת איי.די. דיזיין

ברשת איי.די.דיזיין, המוכרת רהיטים ואביזרים לבית, מעדיפים תערוכות תקופתיות המוצגות בכניסה לסניפים על פני עבודות אמנות ישראליות המוצגות כחלק אינטגרלי מחלל החנויות.

"בגלל המקור של הרשת, אנחנו מוכרים בשוטף עבודות אמנות של ציירים דניים, אבל החלטנו לתת במה לאמנים ישראלים בתערוכות שאנחנו מציגים", אומרת לי אפיק, סמנכ"ל סחר ושיווק באיי.די.דיזיין. "בשלוש השנים האחרונות הצגנו עשר תערוכות שעסקו בנושא מסוים והשתתפו בהם כל מיני אמנים. כיום אנחנו מעדיפים להתמקד בכל פעם באמן אחד וכל העבודות מוצעות למכירה".

מה הוביל אתכם להחליט על הצגת תערוכות?

"זו דרישה שהגיעה מהלקוחות שמבינים בעיצוב, ובשל העובדה שעולם העיצוב והאמנות מתחברים אחד לשני".

זה הגדיל את המכירות?

"זה לא משהו מדיד, אבל אין ספק שזה תרם מאוד – אחרת לא היינו עושים את זה. אנשים מחפשים משהו שיביע אותם ויהיה ייחודי להם, ויש משהו בתמונה מקורית שהוא נורא שלך".


 
אורי ליפשיץ לניסו רהיטים

למה אתם מציגים בעיקר ציורים?

"כי יש מבחר יותר גדול של ציירים וגם כי היתה דרישה לתמונות מקור. לטעמי הביטוי האישי בתמונה הוא הכי טוב בסופו של דבר".

איך בוחרים את האמנים?

"אין מדיניות. אנחנו מקבלים הרבה מאוד פניות ומי שמתאים לאמירת העיצוב שלנו, מתקבל. עבודות רוקוקו או עירום למשל, לא מתאימות לקונספט שלנו".

מדובר באמנות איכותית?

"אני לא אוצרת אמנות ואין לי שום יומרה להציג רק אמנות איכותית. אנו מציגים עבודות של אמנים מוכרים יותר ופחות. זה קונספט יותר מסחרי. בכל תערוכה יש מגוון מאוד גדול של תמונות כדי שהלקוחות יוכלו לבחור ממנו".

ומה לגבי מחירי הציורים?

"המחירים סבירים. אני לא אבחר אמנים שהם יקרים מדי ושאין סיכוי שהקהל יקנה. זו תערוכה לצורך עיצוב הבית. המחיר מתחיל ממאות שקלים ויכול להגיע לאלפי שקלים בודדים לעבודה".

 

חברת הייטאצ'

חברת הייטאצ' מטבחים החליטה לקחת צעד אחד קדימה את נושא הצגת עבודות אמנות למכירה. החברה מציעה ללקוחות פרטיים או מוסדיים ייעוץ אמנותי המאפשר להם לבחור את עבודת האמנות המתאימה ביותר לטעמו ולחלל בו תוצב העבודה.

העבודות המוצגות למכירה, כולן פרי יצירתם של עשרות אמנים ישראלים עכשוויים וכוללות, בין השאר, ציורים בטכניקות שונות, תבליטים, פסלי קיר, פסלי פנים, פסלי חוץ ועוד.  

חנכתם את השירות מתוך אינטרס עסקי?

"הרבה מאוד אמנים מוצאים כיום טעם להציג במקום שמהווה נקודת התרחשות דינמית", מסבירה אוצרת התערוכות בהייטאצ' מטבחים והשותפה לשירות החדש בחברה, דפנה נאור. "היווצרותה של גלריה במקום עסקים היא חלק מטרנד עולמי של שילוב אמנות במקום דינמי, חי ותוסס. זה קרה בחברות הייטק, זה קרה וקורה ברחובות, עם תערוכות הפינגווינים והדולפינים בתל אביב ושל פסלי האריות בירושלים וזה קורה בעוד מקומות כמו למשל אצלנו. אין ספק שכיום אמנות ועסקים חיים בשלום זה לצד זה והגבולות ביניהם הולכים ומיטשטשים"