Földi paradicsom: Egzotika

Global-Report
Földi paradicsom: Egzotika


Egzotika… Más élet, távoli földrészek. Első látásra egyszerűnek tűnő bútorok, furcsa rendeltetésű tárgyak, faragott szobrok- vagy idolok, arcképek. Mi is történik a megszokott városi enteriőrrel, ha megjelennek benne a fa álarcok vagy az, élénk színekre festett textilek? Mitől alakul ki az érzésünk, hogy ezek a tárgyak mintha sugároznák a keleti fűszer illatát és levegőjének melegségét?
 

A válasz egyszerű: a formák mögött titokzatos erő rejtőzik, amit nem lehet nem megérezni. Ez az erő alkalmas akármilyen tér megváltoztatására, arra hogy leghétköznapibb lakásokba is bevigye a nyitott, közvetlen és elragadott világnak egy kis részét.

Közismert, hogy az emberek az egzotikus tárgyakat az utazással, kalandokkal, és a távoli országok titokzatos képével asszociálják, az egzotikus tárgyak romantikus hangulatot teremtenek,  teljes egészében meghatározzák az enteriőrt.


 

Az egzotika sok módon lehet képviselve az enteriőrben: az apró kiegészítőktől az enteriőr teljes stilizálásáig. Mivel az egzotika tág értelemben minden, ami nem európai, az egzotikus enteriőrök hívei előtt nagyon nagy a választék. Egy egzotikus flört létrehozásának legegyszerűbb módja: a kiegészítő tárgyak használata, amik lehetnek afrikai álarcok, állat és ember figurák, konyhai edényzet és egyéb kis tárgyak. Helyet találni nekik nem nehéz – a lakás szinte minden helyiségében, így fürdőszobában és konyhában is elhelyezhetők. Idővel mini-múzeum méretet ölt gyűjteményünk, ilyenkor egy részük átköltözik a nappaliba, kitüntetett helyükre.

 

Ennél sokkal bátrabb megoldás az egész enteriőr egzotikus stílusban való kialakítása, ahol a kiegészítőkön kívül a bútor, a fal, a padlófelületek, és a lakástextil is nyomán viseli az egzotikus irányzat nyomvonalát. Kevés annyira erős irányzat létezik, mely elég gazdag ahhoz, hogy meghatározza egy egész lakás hangulatát, de léteznek, gondoljunk csak az afrikai, a Japán és indiai stílusra.

 

A használt fafajta minden egyes esetben más és más, de mindig fabútor, mellette természetes anyagok és ezen kívül valamennyi természetes kő is alkalmazásra kerülhet. A színek között divatos a narancssárga, sárga, piros, kék és a lila is. Az utóbbi főleg trópusi növényzettel kiegészítve néz jól ki. Képzeletbeli színek és bódító illatok. Földi paradicsom, Egzotika.


 

Cikk forrása