Gyerekek a lakásban

Global-Report
Gyerekek a lakásban


A gyerek megjelenésével nemcsak a család élete változik meg gyökeresen, de gyakran a lakás beosztása is. Minden szülő szereti, ha gyerekei életvidámak, sokat játszanak, ehhez pedig ideális környezetet szeretnének teremteni. 

Apró tárgyak - nagy veszélyek


 

Gyakran felvetődő kérdés a gyereket váró családoknál, hogy hol is helyezkedjen el a gyerekszoba. Ez természetesen mindenekelőtt a lakás méretétől függ, azonban ajánlatos fontolóra venni, hogy a gyerekszoba sokfunkciós helyiség (a gyerek itt alszik, játszik, tanul, stb.), ezért nem tanácsos pontosan a legkisebb szobában kialakítani. A gyerek számára, noha mindenképpen külön szobára van szüksége, a folyamatos kontaktus megőrzése is rendkívül fontos. A kisgyerekes családok esetében ezért a legjobb megoldást a konyha és a nappali egybenyitása jelenti, így egyrészt még az otthoni foglalatosságok közben is szemmel tarthatják gyereküket, másrészt pedig ő is nyugodtabb, ha közelebb érzi magát a szüleihez.


Az első gyereküket váró fiatal párok általában szeretik felújítani a lakást, a többgyerekes családok azonban már kétszer is meggondolják, mielőtt erre a lépésre vállalkoznának. Tapasztalatból tudják ugyanis, hogy nem lesz hosszú életű a költséges és fáradságos csinosítgatás, egy idő után mindent összekarcol, leszakít, eltör, összefest a kis lurkó. Hogyha meg akarják őrizni a lakás épségét és esztétikumát, be kell tartaniuk néhány szabályt.


 

Az ideális ház - biztonságos ház


 

Ereszkedjenek térdre, és próbálják meg a gyerek szemével látni a szobát, az ő magasságából szemlélni a dolgokat. Az apró tárgyakat, a háztartási cikkeket, kozmetikumokat, gyógyszereket, az étkészletet, az üvegedényeket, a cigarettát és az egyéb, veszélyt jelentő dolgokat tegyék a gyerek által elérhetetlen helyre. Rejtsék el a kábeleket, huzalokat, hogy ne tudjon megakadni bennük és elesni. Nagyon fontos, hogy a függönytartó rúd is szilárdan legyen rögzítve, hiszen a kisgyerekek imádnak felkapaszkodni és ringatózni a függönyön. Egy időre mondjanak le az asztalterítő használatáról, mert ebbe is belekapaszkodhat, nagyon könnyen leránthatja, vele együtt pedig magára öntheti a forró levest vagy teát.


A kisgyerek testének súlypontja magasabban van, mint a felnőtteké (nehezebb a feje), ezért könnyen elesik. Ez tehát azt jelenti, hogy az ablakra, ajtóra speciális zárat kell szerelni, a bútorok sarkait műanyagvédővel ellátni, vagy lekerekíteni, a terasz rácsai közötti rés pedig nem lehet 10 cm-nél nagyobb.


 

Az elektromos csatlakozókat, dugaszokat speciális védőlappal kell lezárni, vagy pedig a nehezebb bútorok mögé rejteni, ahol nem tud hozzáférni. A bútoroknak kellőképpen stabilaknak kell lenniük, hogy ha a gyerek felmászik például a fotel támlájára, ne boruljon fel. A dohányzóasztal üveglapját, illetve a szobaközi üvegajtókat érdemes valami egyéb anyaggal helyettesíteni, hiszen ha az üveg eltörik, a gyerek könnyen megsérülhet.

 

A konyha a fokozott veszélyek helye. A konyhában játszva, a gyerek könnyen megcsúszhat, és megütheti magát a bútorok éles sarkában. Ezért a padló kiképzésekor mellőzzük a csúszós járólapokat vagy a polírozott követ, a teljes nyugalom érdekében terítsünk szőnyeget a padlóra. A bútorok és a munkafelületek sarkait pedig kerekítsük le. Sok bútorgyártó eleve gondol erre a veszélyre, és speciális, „biztonságos” szekrény- és asztallapmodelleket gyárt. A másik alapvető kockázati tényezőt a tűzhely jelenti, azonban manapság már vannak speciális védőzárral ellátott tűzhelyek, illetve olyan indukciós tűzhelyek, amelyek esetében maga a felület nem változtatja hőmérsékletét, csupán az edény melegszik fel, így kevésbé áll fenn annak veszélye, hogy a kisgyerek megégeti magát.


 


 

Cikk forrása