Az otthon berendezett iroda

Global-Report
Az otthon berendezett iroda


Meglehetősen hozzászoktunk ahhoz, hogy pihenni otthon, dolgozni pedig az irodában kell. De az élet egyre inkább felborítja ezeket a szokásokat… Egyre gyakrabban találkozunk olyan helyzetekkel, hogy a munka és a személyes élet összefonódik, ebben az esetben vigyázzunk, hogy az otthoni munkahely ne váljon teherré. 

Az ergonómia szabályai


Egyre gyakrabban találkozunk olyan helyzetekkel, hogy a munka és a személyes élet összefonódik, ebben az esetben vigyázzunk, hogy az otthoni munkahely ne váljon teherré. Hogyha otthon szeretnék berendezni az irodát, néhány alapvető dolgot kell figyelembe venniük: először is próbálják meg átgondolni, hogy képesek-e ingerültség nélkül elviselni dolgozószobájukat miután véget ért a munka, vagy igyekeznek hegyen-völgyön menekülni előle. Egy különálló dolgozószoba esetében az ilyenfajta feszültséget többé-kevésbé egyszerű levezetni: bezárjuk az ajtót, és elfelejtettük az egészet. Hiszen egy különálló szoba – autonóm terület, ahol maximális kényelmet tudunk biztosítani a munkához, az enteriőrrel harmonizáló bútorzattal tudjuk berendezni. Ez tehát az ideális helyzet, noha ebben az esetben sem szabad megfeledkezni az ergonómiáról. De jóval tipikusabb szituáció, amikor dolgozószobaként a lakótér, például a nappali egy része szolgál. Ekkor két megoldási változat jöhet szóba: álcázni a munkahelyet, vagy éppen ellenkezőleg, közszemlére állítani, a szoba fő díszévé kiáltani ki. A megoldás az önök munkához való viszonyától fog függni. Ha eleget mérlegelték és megértették, hogy mire is van szükségük, máris hozzákezdhetnek a kényelmes otthoni munkahely kialakításához.

Házi irodabútor vásárlásakor rendszerint néhány tipikus hibát követünk el. Ezt kikerülendő, először is gondolkodjanak el azon, hogyan fog mutatni az új bútor a ház már kialakított enteriőrjében, mennyire fog illeszkedni stílus, méret és szín szerint a közös tér „forgatókönyvébe”. A kényelem és a komfort kérdése néha a második helyre szorul – de méltánytalanul, hiszen a helyes kialakítástól függ majd a munkateljesítmény is, de végeredményben egészségük is. Segítségünkre az ergonómia siet – az optimális munkafeltételek kérdéseivel foglalkozó tudomány. Mint bármilyen más tudományág, az ergonómia is teljes javaslatcsomagokat alkalmaz, amelyek alapvetők a méretezésben és a pontos dimenziók kiszámításában. Tekintetbe veszi mind az asztal magasságát, mind a szék megfelelő elhelyezését, illetve a világítás forrását. Gyakorlatilag ma már a tevékenység bármilyen formája elképzelhetetlen számítógép nélkül, ezért először is lássunk néhány alapvető szabályt ezzel kapcsolatban. Először is a képernyőnek szemmagasságban kell elhelyezkednie, és hogy ne adódjanak problémák a látással, legalább karnyújtásnyi távolságra. A billentyűzet és az asztal széle között nem kevesebb, mint 8-15 cm-nek kell lennie, mert a kéznek támasztékra van szüksége, hogy ne fáradjon el.

 

 

Az asztal és a szék


Most pedig a bútorokról, pontosabb az asztalról és a székről. Mindenképp válasszanak széles asztallapot: így nemcsak több helyük lesz, de egészségüket is megóvják, hiszen ha egy keskeny asztalon túlságosan közel tolják egymáshoz a képernyőt és a billentyűzetet, automatikusan „összehúzódnak”, és gerincoszlopuk garantáltan deformálódik. Beszerezhetünk kihúzható billentyűzet-tartóval ellátott asztalt is, de ebben az esetben a szintkülönbség miatt a kéz egy bizonyos idő után elkezd fáradni és dagadni. A munkahely másik fontos része – a szék. A házi iroda kialakításakor a közönséges székről a legjobb egyszer és mindenkorra lemondani, hiszen ez az a bútordarab, aminek a rovására nem szabad takarékoskodni. Válasszanak egy valódi munkafotelt állítható háttámlával, ülőkével és karfával, így bármelyik pillanatban változtatni tudják testhelyzetüket. Fontos, hogy az asztal alatt legyen elegendő hely a kinyújtott lábak számára is, hiszen ha beleütköznek a nyomtatóba vagy a számítógépbe, az öröm rövidéletű lesz, ha pedig a huzalokba gabalyodnak bele, jóval komolyabb kellemetlenségben lehet részük. A kábeleket egyébként a legjobb feltekerni, és speciális tartóba rejteni.

Miután kiválasztották a bútort, eljött az ideje a világítás megtervezésének. Tilos a számítógépnél vaksötétben ülni, csupán az asztali lámpa „fényszigetét” használva. A legjobb speciális, állítható „számítógép”-lámpát választani, amelynek a fénye balról világít. Ez egyébként aranyszabály mindenki számára, kivéve a balkezeseket, akiknek a munkaasztalát balról kell érnie a fénynek. Ne irányítsák soha a fényt közvetlenül a szemükbe, vagy a monitorra, csak a munkaasztalra. Az éles, vakító napfényt a legjobb redőnnyel vagy függönnyel „tompítani”. Nem árt képernyővédő-ernyőt használni, és ha szemüveget viselnek, speciális védőszemüveget beszerezni, amellyel nem csak a számítógépnél dolgozni, de tévézni is lehet. Úgy tartják, hogy a munkaövezet világos falai képesek növelni a munkakedvet és a munkateljesítményt. Ebben van némi igazság, de ne felejtsék el, hogy az éles ellentétek kimerítik a szemet és rontják a látást. Néhány szórakoztató apróság -ceruza, naptár, papírtartó - fokozza a hangulatot, és jóval kellemesebbé teszik a munkahelyet, a szobanövények, különösen a borostyán, kaktusz, könnyező pálma pedig kellő mikroklímát biztosítanak az otthoni irodában.

 


 

Cikk forrása