Delfinekkel táncoló

Global-Report
Delfinekkel táncoló


Mindenkinek más-más – kívülállók számára olykor meghökkentő – út vezet a boldogsághoz. Van, aki húsvétig is megőriz egy ajándékba kapott csoki-mikulást, más soha nem válna meg a lógó lábú porcelánmedvéjétől, de ismerünk ennél merészebb eseteket is. Ilyen boldogságkereső út Lindáé is, akinek egyik gyermekkori álmát testesítik meg a delfinek.Pontosabban az a vágykép, amint együtt úszkálva a delfinekkel, rátalál a boldogságra. A dologban az a legérdekesebb, hogy a lakás egyetlen pontján sem találkozhatunk erre utaló tárgyakkal, vagy akár a tenger színeivel, sőt, éppen ellenkezőleg. Házigazdánk szemmel nem érzékelhető, belső utakon jár.

 

 

Linda lakása fiatalos, lendületes, tele ötletekkel, színekkel, a keleti kultúra európai áttűnéseivel. Érezhető, hogy ígéretes berendezésű otthonok állnak még házigazdánk előtt. A funkcionális belépő után kitágul a lakás horizontja, és barna, padlizsán-, erőteljes narancsszínek látszólagos kavalkádja jelzi, hogy itt bizony tervezett színharmóniával van dolgunk – a legapróbb részletekig. A levegős nappali tér az olvasás, a tanulás, a lánybulik és egyben az étkezés helye is. A fal síkját a lakás minden helyiségében izgalmasan tagolják a polcok és a színcsíkok. Ezek legmarkánsabbjai a háló térben végigfutók.

 

A konyha harmonikus mozaikfelületeit izgalmas ritmusban osztják a hosszúkás, felső szekrények. A tányérok színe terítéskor harmonizál a padlizsán huzatú étkezőgarnitúrával. Linda mindig felcsillanó játékosságát jelzik az asztalra kerülő, design kiegészítő tárgyak. A fiókokból aztán csak-csak előkerülnek a tengerhez kapcsolódó „rekvizitumok”, például a halmintás desszertkanalak A legkülönlegesebb leánydarab azonban a hűtőszekrény. Külső részén számos, az utazásokról hazahozott hűtőmágnes tartja a családi és a baráti fotókat. A belső térben számos ínycsiklandó falat: egy óriási csokitélapó, a nagyi süteménye és Linda specialitása, a sült gyümölcsös desszert fokozza a látványt. A konyhaszekrényekkel szemben is van polc, csecsebecsékkel, emlékekkel megrakva. Mindenhol medvék ülnek, némelyik jó dolgában még a lábát is lógatja. A másik polcon Mikulásvirág díszeleg. Az egész helyiségen látszik, hogy itt minden funkcióra „gondolva van”, a nagyméretű szemetes is ezt mutatja.


 

Az étkező padlizsán kárpitját megerősítő és lezáró csík is a ritmusra való törekvést mutatja. Az ülőgarnitúra feletti polc csíkján a fengsui tiszteletének bemutatott tárgyak sorakoznak, színben és számban pontosan annak megfelelő módon: a szerelem fókusza ez a lakásban. A Klimt-reprodukció, az orchidea, a kettős bambusz is eszerint van elrendezve. Meglepően hat a két, hosszúkás fejtámla op-artos virágmintája, de ha belegondolunk, hogy a tévénézés közbeni még nagyobb kényeztetést szolgálják, még a minta is mindegy, első a keleti kényelem.

A tévé mögött monumentális, megvilágítható panel tölti be a falat, mellette mécsesek, rózsák erősítik a lakás nőies jellegét. Az üres panelre is megszületett a terv: Linda a közeljövőben fémkoronggal díszíti ezt a felületet. A lakás ismétlődő motívumai közé tartoznak a mozaikminták – burkolólaptól a vázáig –, a sakktábla-felületek és a medve-figurák.

 

A lakás szentélye a hálószoba. Nem véletlenül használom ezt a súlyos kifejezést, egyszerűen nem lehet a szoba nyugalmát, levegőjét másképp jellemezni. Tiszta felületek, jó tagolású térrendezés, minimál tárgyak, szinte rezzenéstelen miliő, ahol a szerelem virága, az orchidea szintén megtalálható. A legmodernebb LCD-képernyős tévé az ággyal szemben áll, dísze a térnek, bár nehezen lehet ebben a helyiségben bekapcsolva elképzelni.


 

 

A konyha haránt és vízszintes vonalban felrakott mozaikburkolóinak hangulata továbbfut a fürdőszoba falfelületén is. Díszítetlen, tisztán áttekinthető a fürdő, a fengsui szerint a kád fölötti ablakpárkány a családi élet háza, amit a hármas bambusz-szimbólum jelez. A beépített üvegpolcokon álló illatszerek közül egy mackós gyógyszertartó doboz bukkan elő. Meglehetősen eldugott, funkcionális szoba az úgynevezett mosókonyha. Lindánál azonban még ez sem hétköznapi: hullámzó felületű, sakktáblára emlékeztető szekrény rejti a cipőket; bármilyen furcsa, ez az egyetlen tengerre utaló bútordarab a lakásban.


 

 
Ezzel párhuzamosan tűzpiros kádbelépőként szolgáló frottírok vezetnek fel a mellékhelyiségig; ezek egészen a húsvéti ünnepekig szoktak itt piroslani. Rajtuk kívül még az ajtódíszt cserélgeti Linda mindig aktuálisan, és még valamit: egyetlenegy piros színű ruhadarabja van, egy garbó, amelyet kizárólag a nagyszakállú Mikulás tiszteletére vesz fel.

 


 

Cikk forrása