A világítás szabályai

Global-Report
A világítás szabályai


Milyennek kell lennie az optimális világításnak a dolgozószobában? Mennyi és milyen fényforrásra van szükség ebben a helyiségben? A dolgozószoba megvilágítása akkor nevezhető ideálisnak, ha konkrétan egy tevékenység-típusra, illetve konkrétan emberre szabott (ez alatt érzelmi és fizikai állapota értendő). 

Az éles fény segít felfrissülni, a tompa fény megnyugtat. A fényszükséglet az ember biológiai ritmusától, illetve a napszaktól is függ. A dolgozószobában a munkahely mellett ajánlott pihenőövezetet is kialakítani, ezért néhány külön fényforrásra van szükség, amelyeket az övezet rendeltetésének függvényében kell kiválasztani, másképp: a térbeli zónásítást a fénybelinek kell kiegészítenie.

A munkaövezetben (az íróasztal, a számítógép mellett) az embernek meghatározott tevékenységre kell koncentrálnia. Gyakran egyszerre kell dolgoznia írott és elektronikus szöveggel, ami meglehetősen nehéz feladat.

 

A munkaövezetben a természetes fény elengedhetetlen, ezért a munkaasztalt tolják minél közelebb az ablakhoz, de úgy, hogy a fény ne verődjön vissza a számítógép képernyőjén. A mesterséges fényt ebben az övezetben olyan asztali lámpa (halogén vagy izzólámpa) segítségével lehet biztosítani, amelyik csak az asztalt, a papírokat, illetve a billentyűzetet világítja meg. A jó világítótestnek tömör lámpaburája van, és fényszabályozóval van ellátva. A tömör lámpaernyő védi a szemet a direkt fénytől, a belső fényszóró irányítja és koncentrálja a fényt, optimális világítást adva. A fényszabályozó lehetővé teszi megmenekülni a fényfoltoktól, amelyek a polírozott asztalfelületen vagy a fényes papíron visszaverődő éles fény következményei. Az izzó- és halogénlámpák meleg, a napsugár fényspektrumához maximálisan közelítő fényt adnak.  Hogyha az asztalfelület nagy, különösen, ha matt és sötét színű, akkor egyetlen lámpa nem is elegendő (a fény egy részét elnyeli ez a felület).

A munkafelület megvilágításához nem kell feltétlenül asztali lámpát használni, a fény jöhet felülről is. A lényeg, hogy olyan lámpát válasszunk, amely ügyesen elfordítható minden irányba, így szabályozhatjuk a világítást, hiszen az időjárás is, az ember hangulata is változik, és ezzel együtt fényszükséglete is.

A pihenőövezetben (kanapé, fotel, dohányzóasztal) az ember elsősorban kényelmesen szeretné érezni magát, itt tehát a fény lehet valamivel gyengébb. Ebben az övezetben bármilyen világítótestet használhatunk, amelynek fénye tompa, indirekt. Félhomályt teremteni azonban nem ajánlatos, hiszen a pihenőövezetben is lehet dolgozni valami olyasmit, amihez figyelemre van szükség, ezért a világítás nem idézhet elő bágyadtságot, álmosságot. Elsősorban a fényszabályozóval ellátott állólámpák, falilámpák, asztali lámpák helyénvalók itt, amelyek ha nem is ugyanabból a kollekcióból, de egymással, illetve az enteriőrrel harmonizáló darabokból állnak. A fényszabályozók lehetővé teszik annyi fényt nyerni a lámpatesttől, amennyire egy adott szituációban szükség van. A csillár használata csupán a nagyobb alapterülettel (kb. 25m2), és nagyobb belmagassággal (kb. 3,5m) rendelkező helyiségekben ajánlott.

 


Cikk forrása