Fény a lakásban

Global-Report
Fény a lakásban


A különböző világítótestek előnyéről vagy hátrányáról sokat lehetne beszélni, hiszen mindegyik használható valamilyen célra. A jól megválasztott lámpák feldobják a lakás hangulatát, barátságos légkört teremtenek. 

Fényforrás vagy lámpa


         
 
         

Minden
világítótest alapjában véve arra való, hogy fényt adjon. Éles vagy tompa, meleg vagy hideg fényű, hogyha a lakás, illetve az egyes helyiségek adottságait tekintetbe véve választjuk ki, segít egyediséget, otthonosságot teremteni az enteriőrben.


A világítás szempontjából
a lámpatest elsődleges feladata a fényforrás fényének a térbeli elosztása a kívánt módon. A fényforrások által kibocsátott fényt mennyiségi szempontból a fényáram, minőségét tekintve pedig a színhőmérséklet és a színvisszaadás jellemzi. Funkció szerint két alapvető világítási fajtát különböztetünk meg: általános (ez helyettesíti a nappali fényt) és helyi (különböző tevékenységekhez, tárgyak hangsúlyozására) megvilágítás.

Különböző típusú világítások felhasználásával és kombinálásával nagyon sokféle megvilágítási hatás érhető el. Lámpatestek esetében a méret, a forma, a stílus, a lámpatest anyaga a meghatározó, fényforrások esetében a fény erősségét, a színét, az élettartamát és a hőtermelését kell figyelembe venni.


  

A fényáram előállításának eszközei a fényforrások, vagyis az a technikai berendezés, ami valamilyen villamos energia felhasználásával fényt állít elő. A különböző fényforrások más-más színösszetételűek, ezért világítótest (lámpatest beépített fényforrással) vásárláskor erre különösen figyeljünk: az izzólámpák fénye általában melegebb, otthonosabb, míg a halogénlámpák fénye kicsit hidegebb. Az általánosan elterjedt halogénlámpák az izzóknál valamivel energiatakarékosabbak, de egy kompakt fénycsőhöz képest ez szinte elhanyagolható. A többféle színösszetételben létező fénycsövekről ugyanez elmondható, azonban a hagyományos fénycsöveket a lakásvilágításban csak ritkán használják.

Egyenletes árnyék- és káprázatmentes általános megvilágítást a közvetett világítás biztosít a fényforrás árnyékolásával, így a fénymennyiség többsége a mennyezetre és a falak felső részére irányul, ahonnan egyenletesen visszaverődik. A közvetlen megvilágítás a pontosan lefelé, a munkafelületre irányított világítótest által kibocsátott fénymennyiség több mint 90%-ának kihasználását teszi lehetővé, hátránya azonban, hogy árnyékok keletkeznek. A szórt világítás minden irányba egyenletesen szóródó, nem irányított világítást jelent, hátránya, hogy vakító hatást és árnyékokat idéz elő.

A lámpatest kiválasztása optimális esetben egyéni ízlés szerint történik. Mindenképpen lényeges szempont, hogy a jó megvilágítást biztosítson, ugyanakkor illeszkedjen a lakás stílusához, a berendezéshez, valamint az egyéb dekoratív elemekhez. Ezért amikor világítást tervezünk, jó, ha átgondoljuk, mire használjuk az adott teret, milyen hangulatot kívánunk teremteni a fény segítségével, mire szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. A megvilágítás erőssége mindig attól függjön, mire használjuk az illető helyiséget.

 

Helyiségek világítása


Az egyes helyiségek megvilágítása kapcsán általános érvényű szabályokról beszélni aligha lenne helyénvaló, de néhány jó tanács mindig jól jön, hiszen más a különböző helyiségekben a fény szerepe is más.

Nappali

   

Ebben a szobában fogadjuk a vendégeket, tévézünk, olvasunk, néha még dolgozunk is, ezek a tevékenységek pedig másfajta világítás igényelnek: tévézéshez, vendégek fogadásához általános, olvasáshoz, dolgozáshoz pedig helyi fényforrásokra van szükség. A legjobb, ha fényszabályozós kapcsolót szerzünk be, így mindig a kedvünk szerinti hangulatot tudunk teremteni. A kanapék és a fotelek közelében érdemes mozgatható lámpákat elhelyezni, amelyek dekoratív szempontból is elkülönítik ezt a sarkot. Nappaliba leginkább a halogén vagy izzólámpa ajánlott, de a felfelé világító állólámpa, melynek fénye visszaverődik a falakról, illetve a rejtett világítás helyénvaló. 

Hálószoba

   

A hálószoba esetében a csendes, nyugalmas légkör kialakítása a legfontosabb. A helyiség néhány részén azonban erősebb fényforrásokra is szükség van, például olvasáshoz. Ez kiválóan megoldható az éjjeliszekrényen vagy az ágy fejénél elhelyezett asztali vagy állítható szárú lámpákkal, amelyek fénye csupán az ágy egyik felét világítja meg.


Konyha, étkező

 

A konyha elsősorban munkaterület, az étkező pedig közös helyiség nemcsak a család, de a barátok számára is. Ezért az étkezőasztal esetében a mennyezetlámpák, függesztett lámpatestek (egyszerre több is akár, ha elég nagy az asztal) ajánlottak, amelyek a szem szintvonalától alig valamivel fennebb helyezkednek el, kb. 60 cm-es távolságra az asztal felületétől. A konyhában folyó tevékenységhez funkcionális, a munkafelületet erősen megvilágító lámpatesteket használjunk. A legcsillogóbb világítás halogénlámpák segítségével érhető el. Kellemes hangulatot varázsolhatunk azonban az étkezőasztal mellett gyertyák segítségével is, amelyek meghitté teszik az ünnepi vacsorákat, összejöveteleket.


Fürdőszoba

Ebben a helyiségben a tükör megfelelő megvilágítására mindenképpen fordítsunk hangsúlyt. Hogyha a helyiség kisebb, ez a helyi fényforrás elegendő is, ha azonban a fürdőszoba nagy, kiegészítő világítótestekre is szükség lehet.


Dolgozószoba

A dolgozószoba világításának megtervezésekor nagyon fontos a megfelelő minőségű, és erősségű lámpa használata. Az optimális megvilágítás érdekében arra kell törekednünk, hogy közvetlen árnyék ne zavarja a munkavégzést. Mindenképpen szükség van egy központi világítótestre, de ezen kívül a dolgozóasztal helyi megvilágítása is nagyon fontos. A fénynek oldalról kell esnie úgy, hogy ne vessen árnyékot, és ne verődjön vissza a csillogó burkolatról.

 


 

Cikk forrása