Mosdóvariációk

Global-Report
Mosdóvariációk


A mosdó a fürdőszoba nélkülözhetetlen, központi eleme, ráadásul a stílus szempontjából is meghatározó. A választék hatalmas, az árak a néhány ezertől a többszázezerig terjednek – de milyen lényegi különbségek vannak az egyes modellek között? A következőkben a főbb mosdó-típusokat mutatjuk be. 

Hagyományos és beépített


A hagyományos mosdók


A legelterjedtebb, nagy formai és árválasztékban kapható mosdótípus. (Egy Alföldi mosdó már néhány ezer forintért megkapható, de egy német Villeroy & Boch Omnia ára sem éri el a 20 ezer forintot.) Szerelése könnyű, egyszerűen a falhoz erősíthető két dübel-csavarral. A szifon és a sarokszelepek eltakarására használhatunk a mosdóval megegyezően porcelánból készült szifontakarót vagy mosdólábat. (Jó tudni, hogy a mosdó súlyát mindig a fal tartja, a lábnak pusztán esztétikai funkciója van.) Ha szifontakarót választunk, ügyelni kell a sarokszelepek és a szifon távolságára is, ez a modelltől függően változhat – érdemes még a vizes munkák megkezdése előtt tájékozódni. A hagyományos mosdók hátrányai közé tartozik, hogy pakolórészűk egészen minimális, illetve hogy jellemzően nem rakható alájuk szekrény.

 

 

Beépíthető mosdók

Ezek a mosdók szintén népszerűek, fő jellemzőjük, hogy valamilyan pultba építve kerülnek elhelyezésre. A pult lehet természetes kőből vagy szintetikus anyagból készült lap, építhető csempével burkolt Ytongból vagy más építőanyagból, de lehet fából vagy üvegből is. Több beépíthető mosdóhoz a gyártó is kínál saját bútort, például a népszerű Alföldi beépíthető mosdókhoz is tartozik komplett bútorcsalád.


A beépítés háromféle lehet. Leggyakoribbak a felülről beépíthető mosdók, amikor a mosdó pereme felülről rátakar a pulton lévő, előre kivágott nyílásra. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a mosdóperem elfedi a kivágás kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, hibáit.

Kifejezetten elegáns megoldásnak számít az alulról beépített mosdó, amikor a mosdó alulról kapcsolódik a pulthoz, amely szinte kizárólag természetes kőből készül. Ekkor a mosdó pereme egyáltalán nem látszik, helyette a mosdókagyló ívét pontosan követő, szépen csiszolt kő érvényesül. A megoldás előnye még a könnyebb takaríthatóság, hátránya a megoldás magasabb ára.

Ritkábban alkalmazzák, pedig praktikusak az elölről beépíthető mosdók is, ahol a mosdó eleje „kilóg” a puktból. Itt a mosdó formája, a design jobban tud érvényesülni, és a használata is kényelmes, mivel közvetlenül a mosdóhoz lehet állni, és nem kell áthajolni a pult legalá 5 cm széles peremén – pakolóhely viszont ugyanannyi van, mint a szokásos beépíthető mosdóknál.

 

 

Extrém és ráépített


Ráépíthető mosdókagyló

Külön kategóriát képeznek az elmúlt években divatba jött pultra építhető modók. Ezek között is találni modernet és klasszikusat egyaránt, jellegzetes megjelenésükkel pedig az egész fürdőszoba hangulatát lépesek meghatározni. Ugyanúgy pultra vagy megfelelő bútorra van szókségük, mint beépíthető társaiknak, azzal a különbséggel, hogy itt a pult munkalapja 15-20 cm-rel lejebb kerül a szokásosnál. Egyetlen hátrányuk, hogy nem csak a magasabb árukat (70-12 ezer forint) kell megfizetni, hanem a különleges, magasított vagy fali szerelésű csaptelepet is, ami szintén hasonló nagyságrendű összegbe kerül.

 

 

Pultos mosdók

Látványos és nagyon praktikus megoldás, mikor a pult és a mosdókagyló egyetlen darab porcelánból készül. Fő előnye a megfelelő rakodófelület, amely könnyen és gyorsan tisztítható – hátránya a borsos ár, 100 ezer forint alatt nemigen találni jó minőségű, márkás terméket. (Az olcsó „szintetikus kerámia”, „műporcelán” megnevezésű mosdókat jobb elkerülni.) Ezzel a megoldással készülnek a dupla mosdók is. A pultos mosdókat rendszerint a mosdószekrény tetejére építik rá, ha nem a mosdóhoz tartozó gyári bútort alkalmazzuk, akkor az asztalosnak mindenképpen oda kell adni magát a mosdót is, ugyanis elég néhány miliméter eltérés, és a szekrény nem fog illeszkedni a mosdó alján lévő bevágásba. Fontos, hogy ezeket a mosdókat is a falhoz kell csavarozni, súlyukat tehát normál esetben nem a szekrény tartja.

Ha még nem született döntés, hogy melyik mosdó-kialakítás lenne a legjobb, érdemes felkeresni egy olyan bemutatótermet, ahol az összes mosdó-variáció élőben tekinthető meg, és a gyakorlatban összehasonlítani az előnyöket és hátrányokat.

Köszönjük az
S & Co. - The House of Villeroy & Boch-nak a cikk elkészítéséhez nyújtott szakmai segítséget.

 


 

Cikk forrása