Kimeríthetetlen energiaforrás tetőfokon

Global-Report
Kimeríthetetlen energiaforrás tetőfokon


Egy-egy forró nyári napon különösen érezzük, hogy a Napnak milyen ereje van – nem nehéz a gondolatmenetet úgy folytatni, hogy ezáltal a Nap milyen mennyiségű energiát állít elő újra és újra. Mindezt ingyen.Húsz perc alatt a Nap annyi energiát sugároz a földre, amennyi az emberiség éves energia-szükséglete, és ez a forrás szinte kimeríthetetlen. A mai energiahordozó nyersanyagok – a szén, az olaj és a földgáz – csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ebből adódóan a jövőben egyre drágábbá és nehezebben hozzáférhetővé válnak majd. Annak ellenére, hogy a Nap adja az egyik legjobban kihasználható alternatív energiaforrást, ma Magyarországon csupán a villamos energia 0,5%-át állítják elő megújuló energiaforrásból. Pedig az Európai Parlament határozata alapján 2010-re az alternatív energiaforrások arányának minden tagországban el kellene érni átlagosan a 12%-ot.


Tévhitek a napenergiával kapcsolatosan

Az egyik legközkeletűbb téveszme a napenergiával kapcsolatban az, hogy nem megbízható – az időjárás változékonyságától függ. Pedig az energiafeldolgozó berendezések a Nap besugárzásának erősségére érzékenyek, s nem a környezeti hőmérsékletre. A napkollektorok tehát képesek annyi energiát hasznosítani, hogy az év háromszáz napján biztosítsák az energiaellátás jelentős részét, s így spórolhassunk a fűtési energiával.

A berendezések napsütéses időben – amely az év nagyjából kétharmadára jellemző – 50 Co-os meleg vizet tudnak előállítani, de még a felhőzeten keresztül átszűrődő fényből is képesek annyi energiát hasznosítani, amennyi a víz 30-35 Co-os előmelegítéséhez elegendő!


Hogy működnek a napkollektorok?

A kollektorok legalkalmasabb telepítési helyszíne természetesen a tető, hiszen itt biztosítható legkönnyebben a megfelelő tájolás és dőlésszög, valamint a teljes árnyékmentesség.

Családi ház napkollektoros fűtési rendszerének sémája

A szolárrendszerek lényege, hogy a tető síkjába integrált napkollektorok összegyűjtik a Nap sugarait, és felmelegítik a zárt rendszerben keringő, úgynevezett szolárfolyadékot, amely ezután felmelegíti a tartályban lévő használati vizet. Ennek segítségével egy hatfős háztartás éves melegvíz-felhasználásának 65-75%-a fedezhető, ráadásul ezzel egy időben a fűtési energia egy része is kiváltható.

A berendezések továbbfejlesztésével már áram is termelhető a napfény közreműködésével. Tetőbe építhető modulok segítségével a beeső napsugarak először egyenárammá, majd egy ehhez szükséges eszköz segítségével már váltóárammá alakíthatók.A harmonikus tetőkialakítás – A napkollektor helye a tetőn

Úgy a tető síkjába épített napkollektorok, mint az áramátalakító modulok kiválóan kombinálhatóak a tetőablakokkal – mind méretükben, mind megjelenésükben, ha egymást kiegészítő elemeket választunk. Az ablakok, azok kiegészítői, illetve a modern technológia előbb felsorolt berendezései nem csupán funkcionálisan, hanem optikailag is harmonikus megoldást hoznak létre a tetőn.


 

Három érv a szolárrendszerek mellett

A szolárrendszerek egyszeri beruházást igényelnek, és segítségükkel később szinte ingyen, számottevő üzemeltetési költség nélkül fedezhető az energiaszükséglet jelentős része. A befektetés kifizetődő, hiszen a korszerű napkollektorok élettartama több mint húsz év.

Könnyen felsorakoztathatók tehát az érvek a szolárrendszerek mellett. Azon kívül, hogy mindezzel nagymértékben csökkentjük kiadásainkat, komoly hozzáadott értéket is létrehozhatunk: a ház értékét szintén jelentősen növeljük. Ráadásul gondolnunk kell az alternatív energiaforrások környezetkímélő szerepére, hiszen a kibocsátott káros anyagok csökkentésével egyszerűen járulhatunk hozzá a környezetszennyezés elleni harchoz is.


 

Cikk forrása