Összehasonlítunk, de mit mivel?

Global-Report
Összehasonlítunk, de mit mivel?


Ha körültekintően járunk el, és több ajánlott nyílászáró közül szeretnénk választani, tudnunk kell, hogy milyen ismérvek alapján érdemes értékelnünk azokat. Nehéz, néha még szakember számára is kihívást jelent az ár/érték arány alapján a legjobb döntést meghozni. Mi alapján érdemes értékelnünk az ajtókat-ablakokat? Nézzünk néhány szempontot.
Ne engedjük ki a meleget


Manapság minden területen előtérbe került az energiatakarékosság. Ennek ellenére sajnos előfordul, hogy már csak későn kezdünk foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy a megépített házunk, vagy nem olcsó négyzetméter áron megvásárolt társasházi lakásunk gazdaságosan üzemeltethető-e. A vásárlás, építkezés lázában sokkal inkább azzal foglalkozunk, hogy pénztárcánk ne hűljön ki. A meglepetés így csak később következik.

Az energiatudatos építkezés jegyében, azaz hogy később se pénztárcánk bánja, válasszunk körültekintően azok közül az építő-elemek közül, amelyek a ház hőgazdálkodásában szerepet játszanak. Ilyenek például a falak, amelyre az építkezés költségeinek 7-10 %-át költjük, illetve a nyílászárók, amelyek költsége átlagosan a költségek 10 %-át teszik ki, ám szerepük ennél jóval nagyobb.

A korszerű nyílászáróknak a szellőzés és a bevilágítás biztosítása mellett a hő- és hangszigetelés valamint a betörésvédelem követelményeinek is meg kell felelniük. A piac széles kínálatában nehéz eligazodni, de ha jó minőségű nyílászárót akarunk vásárolni, elsősorban az említett szempontokat kell figyelembe vennünk.

Mielőtt a külső nyílászáró megválasztásáról döntünk, az egyik vizsgálandó, fontos tulajdonság a hőszigetelési képesség, amit a hőátbocsátási tényező jellemez. Minél kisebb egy üveg esetében az U érték (korábban ezt a k értékkel jelölték), annál jobb a hőszigetelése. Az ablak hőszigetelő képességét leginkább a beépített üvegfelület határozza meg, hiszen az jóval nagyobb területet foglal el, mint a tok.

A normál hőszigetelt ablakok hőátbocsátási tényezője általában 3 W/m2K, míg például a magyar piacon az egyik legkorszerűbb ablakokat gyártó Internorm ablakainak ilyen értéke, háromszor jobb, azaz 1,1 W/m2K.

Emellett persze nem elhanyagolható tényező a keret anyagminősége és a profilszigetelés sem. Az Internorm termékeknél standardként használt ötkamrás műanyag tok- és szárnyprofil, a statikai szempontok mellett jó hőszigetelési értékeket is biztosító a 80 mm-es beépítési mélység és a hármas gumitömítés az üvegezéssel együtt felelős a kiváló hő- és hangszigetelésért.

A korszerű nyílászárók hőszigetelt - leggyakrabban 4/16g/b4 rétegrendű - üvegek felhasználásával készülnek (4 mm az üvegvastagság, 16 mm a két üveg közötti légrés). A hőszigetelő képesség tovább fokozható, ha a két réteg üveg közé nem levegőt, hanem nemesgázokat (pl. argon, kripton) töltenek, valamint abban az esetben, ha az üvegtáblák belső oldalára átlátszó fémbevonat kerül. Az argongázzal töltött ragasztott üvegű Internorm szárnyszerkezetek hőszigetelő képességét a háromszoros gumitömítés is segíti és ez a cég termékeinél általánosan használt 7 ponton záródó vasalatokkal még tovább javul.Zajok elleni védelem


A fokozott zajterhelés negatívan hathat az általános közérzetre, és akár az egészségre is ártalmas lehet. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk külvilág zajainak beszűrődését, jó hangszigetelő képességű nyílászárókra van szükségünk. Ugyanúgy, mint a hőszigetelés esetében itt is az üvegfelület határozza meg leginkább, hogy milyen mértékű a hangok beáramlása. A hangszigetelés függ továbbá a tok anyagminőségétől, valamint attól, hogy az ablakszárny mennyire záródik tökéletesen.

A hanggátlást decibelben mérjük, és ez alapján soroljuk az üvegezést osztályokba. A Magyarországon forgalmazott típusok általában 3-as és a 4-es osztályba tartoznak (azaz harminc feletti és negyven feletti hanggátlási értékekkel rendelkeznek). Minél magasabb a decibel érték, annál jobb minőségű a hangszigetelés.


Az Internorm ablakok átlagos hanggátlási értéke 32-39 dB között mozog, míg a kapcsolt szárnyas dimension 4 ablak kétrétegű üvegének hanggátlási értéke a kapcsolt szárnynak köszönhetően 44 decibel, ami igen kiválónak mondható.

 

Az üvegezés esetében meghatározó tényező lehet az üvegsúly és az üvegek közti távolság. A hanggátlás többrétegű gyantás ragasztással és nehézgázok alkalmazásával tovább növelhető. A bonyolult összetételű hő- és hangszigetelő gázok azonban jelentősen megnövelhetik a nyílászárók árát. A hő- és hangszigetelés, valamint a biztonság növelésének egyik pénztárca-kímélő és praktikus megoldása a redőnyök, reluxák beszerelése. Ez ma már néhol alapáron a nyílászáróba építve elérhető (Dimension 4 műanyag és Edition 4 fa ablakok esetén), de számos utólagos megoldás széles szín- és formaválasztéka között válogathatunk (redőnyök, reluxák, spaletták, napellenzők, faltstorok).

 

Köszönjük az Internorm szakértőinek a cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget!


 

Cikk forrása