Hogyan válasszunk garázskaput?

Global-Report
Hogyan válasszunk garázskaput?


A megváltozott életvitelnek köszönhetően jogos igény, hogy a ma épülő családi vagy társasházak mindegyikében legyen garázs. Ezek bejáratai az épület szerves részeként működnek.
Alapvető szempontok


Kiválasztásakor számos funkcionális, biztonsági vagy éppen esztétikai szempontot is figyelembe kell venni. A házépítés körüli rengeteg döntés meghozatalakor ez éppenséggel elhanyagolható feladatnak tűnik. A helyes működési elvű, tartós autó-bejárati rendszer kiválasztása azonban sok, későbbi bosszúságtól kímélhet meg bennünket.

 

Alapvető szempont természetesen az esztétikum és a gazdaságosság. Azaz, hogy a kapu illeszkedjen a ház stílusához, és ne kerüljön túl sokba. Ugyanakkor számos olyan biztonsági és technikai tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek nyomán hosszú távon is kifizetődővé válik beruházásunk: a kapurendszer hosszú élettartamú lesz, semmilyen vagy csak kevés karbantartást igényel, és az egész család számára könnyen kezelhető. „Egy garázskaput, akárcsak a ház nem-falazati elemeit, általában egy emberöltőnyi időre, azaz 30-40 évre választunk. Mégis, a csupán néhány évre vásárolt autók beszerzésével jellemzően sokkal többet bíbelődünk” – hangsúlyozza ezzel kapcsolatban Szujó László, a piacvezető magyarországi garázskapu-forgalmazó, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.


 

Mielőtt kiválasztanák a megfelelő garázskaput, érdemes tisztában lenni pár alapfogalommal. Először is, a garázskapuknak működésük szempontjából két nagy típusa van; a billenőkapu, amely egyetlen lapból áll és közvetlenül a födém alatt elhelyezett sínrendszerbe fut fel, valamint a zsanérokkal csatlakoztatott, lamellákból álló szekcionált kapu, melyet eredetileg az ipar számára fejlesztettek ki. A két típus eltérő veszélyforrásokat hordozhat magában, ezért eltérő biztonsági berendezések kellenek hozzájuk.


 

A bizonságos működésért


Billenő kapuk esetében fontos, hogy legyen olyan védelmi rendszer, amely megakadályozza, hogy bárki becsíphesse az ujját a kapulap és a tok közé. A biztonság kedvéért legyen legalább huszonöt miliméteres távolság a keret és a kapu tartókarja között. Ügyelni kell, hogy a kapu mozgásának vezetése biztonságos és stabil legyen, hogy a görgők ne tudjanak kisiklani a vezetősínekből. Ha az összsúly több rugóra oszlik el, akkor kivédhető a kapu lezuhanása, így ha valamelyik rugó el is törik, a többi még mindig képes lesz megtartani a nehéz szerkezetet. A „rugó a rugóban” technika pedig biztosítja, hogy a rugók ne ugorjanak szét.

Szekcionált kapuknál figyeljünk arra, hogy a kapulap védve legyen lezuhanás ellen, rendelkezzen a kapu rugótörés-biztosítással, ne lehessen még véletlenül sem benyúlni az egyes lamellák közé.

Győződjünk meg arról, hogy a forgalmazó garantálja, hogy rugótörésnél vagy kötélszakadásnál a keletkező erő nem nagyobb, mint kétszáz Newton. Biztonságos működés esetén, ha eltörik a rugó, a kapu három - hét centiméteren belül áll meg. A sérülések elkerülése érdekében belül kell vezetni az acélköteleket, ahol nem lehet hozzáérni. Ennél a kapu típusnál is lényeges, hogy legyen ujjbecsípődés elleni védelem körbe a kapun kívül és belül. A vezetőgörgők nem csúszhatnak szét, ha a vezetősíneket helyesen alakítják ki. A drótkötelek biztonsági tényezője legyen legalább hatszorosan túlméretezett.

 

Természetesen ma már egyre nagyobb teret hódítanak a motorral működtetett rendszerek is. Ezek esetében nem árt a vásárlás előtt néhány egyéb szempontot is figyelembe venni: megfelel-e a motor és a kapu a magyar érintésvédelmi és más szabványoknak, rendelkezik-e CE-tanúsítvánnyal, a kapu záródásakor automatikusan reteszel-e (ez a rendszer hatékonyan véd ugyanis a kapu feltolása, így a betörés ellen, emellett automatikusan működik, tehát áramkimaradás esetén is használható).

Választásnál legyen fontos szempont, hogy megbízható-e a kikapcsoló automatika, azaz akadály észlelése esetén a kapu azonnal megáll, és 30 centimétert visszanyit.

Bátran kérdezzünk rá a forgalmazónál, hogy csendesen működik-e a kapu. A legtöbb esetben a lassított megállásnak és indulásnak köszönhetően minimális zajjal jár a garázskapu használata.Kényelem - garázskapuknál is!

 

Biztonsági kódolással csak az arra feljogosított személyek juthatnak be a kapun, így az is elkerülhető, hogy a garázson keresztül törjenek be a lakásba.

Szintén a biztonságunkat és kényelmünket szolgálja a többfunkciós távirányító, amellyel a kocsiban ülve is felkapcsolhatjuk a külső világítást, és a garázskapu mellett a bejárati kaput is irányíthatjuk.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük a kapu kiválasztásakor és beépítésekor, hosszú távon problémamentesen használhatjuk majd garázsunk bejáratát.


Eddig leginkább
a kapuk biztonságáról esett szó. Miután átgondoltuk minden biztonsági és kényelmi szempontot, nincs más hátra, mint felkeresni egy nyílászárókat forgalmazó céget.

Köszönjük a Hörmann Hungária Kft.-nek a cikk elkészítéséhez nyújtott szakmai segítségét!


 

Cikk forrása