Szokatlan ablakformák

Global-Report
Szokatlan ablakformák


Gyakorlati hasznán túl az ablak az enteriőr egyik alapvető dekorációs eleme. Alakja, stílusa, mérete egyaránt befolyásolja a szoba hangulatát, ezért rendkívül fontos kellő figyelmet fordítani kialakítására.
Diadalív


 

Íves ablakot kiképezni nem egyszerű, noha alakja rendkívül szép és egyedi. Egy találó díszítés pedig kiemeli arisztokratikus formáját. A legnagyobb tévedés, amit ebben az esetben elkövethetünk: ha az íves ablakra hagyományos, vízszintes függönytartót teszünk. Az életet megkönnyíti ugyan, de az ablak kinézete menthetetlenül sérül: nem fognak látszani a pompás boltívek. Ezen még az átlátszó függönyök, sőt a vékony húr-karnis sem segítenek, a szoba sokat veszít eredetiségéből. Az ablakot akár szabadon is lehet hagyni - ha saját házuk kertjére néz, de ha nem, akkor valami egyebet kell kitalálni. Az itt bemutatott különleges változat otthon is könnyedén elkészíthető: a „függönytartó” pontosan követi az ablakív vonalát, a függönyök pedig pontosan az ablak méretére készültek. A függöny légypapírhoz van rögzítve, így egyrészt végtelenül könnyű eltávolítani, amikor takarításra kerül sor, másrészt akár a legfehérebb szövetet is választhatjuk, hiszen bármikor kimosható.


Sárkányrepülő


 

A nyaralók, vidéki házak, családi házak tulajdonosai tudják, mennyi bajjal jár a tetőtéri ablak kiképzése. Az üvegfrontok nem nyújtanak túl nagy segítséget ebben: világosabbá teszik ugyan a felső szintet, de hogyan találjunk hozzáillő függönyt? És ami még fontosabb: hogyan rögzítsük azt? Íme, mit ajánlunk. Négy alumíniumrúdból és három darab szövetből készítsünk gigantikus legyezőhöz (vagy sárkányrepülőhöz) hasonló szerkezetet. A részeket összevarrjuk, a varratoknál levő tokokba becsúsztatjuk az alumínium rudakat, és az egyik végén összekapcsoljuk őket csavar és csavaranya segítségével. Egyetlen kézmozdulat – és a legyező kinyílik, leomlik. Az ablak felső széléhez rögzített szalag segítségével „kiköthetjük” a függönyt, amikor nincs rá szükségünk. Ahhoz, hogy teljesen befedje az ablakot, két ilyen legyezőfüggönyre van szükség.

 


 

Cikk forrása