רגע לפני שהתרוקנה מתייריה, השיבה לעצמה את יושביה הקבועים והתכסתה בשמיכה של חורף, חגגה העיר פריז את סיומו של הקיץ בסדרה של אירועים.

מדי שנה מתקיימת תערוכת
"Maison & Objet" (או בקיצור ה-"מזו") במקביל ליריד האופנה, אלא שהשנה הצטרפו לחגיגות הללו גם תחרויות הרוגבי, שקישטו את העיר בשלל זרים פעלתניים, והעיר פריז צהלה ושמחה. התערוכה, שציינה השנה עשור לקיומה, מתקיימת פעמיים בשנה, בספטמבר ובינואר, ומושכת קניינים ואנשי מקצוע מכל רחבי העולם.

התערוכה המעוצבת להפליא אינה תערוכת רהיטים פר-סה. היא מציגה מבחר רחב של מוצגים מתחום עיצוב הבית והדקורציה ובהם טקסטיל, ריהוט גן, תאורה, עיצוב שולחן ועוד.

לא מדובר בתערוכת העיצוב החשובה ביותר או הגדולה ביותר ובניגוד לתערוכה במילאנו (המתקיימת בחודש אפריל מדי שנה) - אין בה צורך נואש לחדש ולהתחדש ובכל זאת, מספר המבקרים והמציגים בה גדל באופן ניכר מדי שנה. אולי מפני שזו התערוכה הגדולה ביותר לאביזרים לבית, אולי משום האופן מעורר ההשראה שבו מעוצבים ביתניה, ואולי זה הסתיו הפריזאי שעושה את העבודה.

כך או כך, בשנים האחרונות ביססה לעצמה התערוכה הזו מקום מרכזי בחיזוי טרנדים עתידיים, והיא הולכת ומתרחבת מדי שנה. גם השנה הציגה בה קבוצה של משקיפים, המורכבת משלוש סוכנויות תחזיות ידועות בפריז, את המגמות הבולטות של העונה הקרובה.

על שלוש במות נפרדות, בשלושה ביתנים שונים, הציגה כל סוכנות את הפרשנות שלה לטרנדים הבולטים של סתיו-חורף 2008-2007. שלושת הביתנים חברו יחד להציג גרסאות שונות של מה שהם מכנים "צרכנות מבוקרת ויעילה", אחריות לסביבה וכבוד לכדור שעליו אנו חיים.

מנורת גלובוס מתוך במה מס' ‭Alternatif - 1‬. צילום: יחסי ציבור
"אקולוגיה אינה עונש"
על הבמה הראשונה הציגה סוכנות "נלי רודי" מגוון של חפצים ממוחזרים, פרי מגמת "העיצוב המודע" המאפיין את השנים האחרונות, כולם מעוצבים לעילא ולעילא. "אקולוגיה אינה עונש", נכתב במצע התערוכה, "והתנהגות אתית אינה בהכרח משעממת. האדם המודע לסביבתו מנסה לצמצם את הבזבוז ולא את ההנאה".

תוך ניסיון גלוי לצייר ערכים כמו מוסריות, התחשבות, אחריות והזדהות כסקסיים ואטרקטיביים, מציעה הסוכנות את האלטרנטיבה הבאה: הימנעו מלזרוק, חיסכו, מחזרו, התחשבו בעונות השנה, הימנעו ממוצרים חד פעמיים והעדיפו מוצרים רב פעמיים.

על הבמה השנייה הציגה סוכנות "פרנסואה ברנרד" מיצב בשם "Artsy Crafty", שגילם את הגישה המתנגדת לצריכת היתר ולייצור ההמוני המכני, הקר והמנוכר. שורה של מוצרים המיוצרים בייצור פרטני שבו "יד האדם עולה על המכונה", לדבריו של ברנרד, הדגישה את חשיבותן של סדרות מוגבלות, עסקים קטנים ואמנויות המתבצעות במדינות מתפתחות. "האסתטיקה התעשייתית תמשיך להיות מקור השראה ", נכתב במצע התערוכה, "אך ישולב בה הממד האישי, יופיו של החפץ הייחודי".

אך הביתן שהרחיק לכת מכולם ולא הציג רק תערוכה אלא חוויה שלמה, היה הביתן השלישי. סוכנות "אליזבת לריש", שהציגה תערוכה בשם "Scrap", פיתחה את השימוש בפסולת לדרגת אמנות. את הביתן העשוי פח גלי חצו נחלים של בקבוקי פלסטיק שהקיפו גם את המבנה כולו, שנראה כאילו הוא טובל כולו במי פלסטיק.

בובה סוריאליסטית של קונקאה. צילום: יחסי ציבור
הולכים על ביצים
גשרי מתכת אפשרו למבקרים לנוע בין חדרי הביתן השונים, שכל אחד מהם היה מחופה לחלוטין בפסולת מסוג אחר: האחד היה עשוי כולו נייר גרוס; השני היה עמוס קרטוני ביצים, שנערמו זה על גבי זה; השלישי, עשוי גומי שחור; קירותיו של הביתן הרביעי היו עשויות תיבות פלסטיק לאריזה והביתן האחרון היה מגובב בקרטונים, משל היה זה ביתו של הומלס בבומביי.

"אמנות מסתתרת בפחי האשפה של החברה הצרכנית", נכתב במצע התערוכה, "הושט ידך ותוכל למצוא חומרים חסרי חשיבות וחסרי ערך, שישמשו לך כבסיס ליצירה. מטרת העיצוב היא לגלות שיש חיים אחרי פחי האשפה. הפיכה של אשפה לזהב". להשלמת התמונה הוקצה חדר אחד בקצה הביתן לאמנויות שלימדו את הקהל הרחב לסרוג מפסולת של ניילונים וחוטים בגדי בובות מרהיבים.

המגמה של "חזרה לטבע", שפושטת ולובשת צורה בשנים האחרונות, התבטאה השנה כמעט בכל פן של התערוכה. גזעים צבועים בירוק זרחני הוצגו בביתן של חברת העיצוב "Gervasoni", והציגו וריאציה של "טבע מורעל" ; קישוטי הקיר (לא עוד טפטים או מדבקות, אלא תכשיטים אמיתיים שהקירות ענודים בהם) היו גם הם בהשראה של פרחים וצמחים מטפסים.

אבל יותר מכול באה המגמה לידי ביטוי בביתן חדש שהוצג השנה לראשונה והוקדש כולו ל"פנים וחוץ" - חברות מכל רחבי אירופה הציגו קולקציות של ריהוט חוץ, שכלל לא רק רהיטים אלא גם תאורה, מקלחות חוץ, מטבחי חצר, שמשיות, גזבואים ואפילו בית תה גינתי מושלם

כיסאות פרחים של מרייקה גאסט

ספסל מלאכת יד של קארלה טננבאום. צילום: יחסי ציבור

הפואטיקה של הטכנולוגיה
התפיסה של פנים-חוץ רלוונטית היום מתמיד - אם בשנים קודמות ראינו כיצד רהיטים המתאימים לחוץ יכולים בהחלט לתפקד גם בבית פנימה, המגמה החדשה בונה "חדרים" שלמים ומאובזרים להפליא מחוץ לבית.

השנה הוצגה בתערוכה בפעם השלישית גם המהדורה "Maison & Objet projets", המיועדת בעיקר לאנשי מקצוע ומציגה פתרונות וחידושים בנושא עיצוב הבית.

הפעם התמקדה התערוכה בחיפויים לקירות ולרצפה, והציגה שלושה טרנדים בולטים: "טכנו-פואטי" - מוצרי היי טק שבהם הטכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד מן המוצר ולמעצב לא נותר אלא להוסיף את הפן הפיוטי-פואטי; "רק בשבילי" - המהפכה הדיגיטלית מאפשרת ליוצרים שונים ליצור יצירות בלעדיות וחד פעמיות לפי רצון הצרכן ו"לפי מידה" - רהיטים המותאמים באופן מיוחד לצרכיו של הצרכן ודרישות האדריכל.

מעצב השנה שנבחר על ידי ה-Maison הוא המעצב קונסטנטין גרצ'יק, שאותו הם מגדירים כ"אחד מגדולי המעצבים בדור האחרון". בחודש הבא תוצג תערוכה מונוגרפית של גרצ'יק במוזיאון לאמנויות דקורטיביות שב"לובר".

ספסל גולמי של ג'ייסון יפטאקר. צילום: יחסי ציבור