כאשר בודקים את קורות החיים ואת העשייה של ליאורה רייך, אמירה זו בהחלט הופכת להיות רב משמעית.

בכל קנה מידה, ליאורה היא הצלחה בינלאומית בתחומי העיצוב השונים בהם היא עוסקת: עיצוב תעשייתי, עיצוב גראפי, עיצוב אריזות וגם עיצוב חזותי של אתרים.

"DINK" - סכו"ם. עוצב על ידי ליאורה
רייך עבור חברת ALFI

בין לקוחותיה של ליאורה רייך ניתן למצוא שלל חברות ידועות, להם עיצבה פריטים, שחלקם זכו בפרסים חשובים.
 
קורות החיים של ליאורה כוללים לימודים ב [Parsons School of Design]  בשנת (1984-1985),לימודי עיצוב גראפי בבצלאל (אותם סיימה בהצטיינות בשנת 1989) ולימודי מאסטר בעיצוב תעשייתי ב- [[Domus Academy במילאנו, (אותם סיימה בהצטיינות ב-1994).

בשנת 1995 הקימה ליאורה רייך סטודיו עצמאי לעיצוב בעיר מילאנו ומאז היא פועלת משם, כשהיא מעצבת עבור חברות רבות בעולם, אם למנות כמה מהן:

• חברות גרמניות כמו WMF, SILIT, ALFI ו- KOZIOL.
• חברות איטלקיות כמו PINETTI ו- DEBORAH.
• החברה ההולנדית HAPPY LIGHT וחברות רבות נוספות, לרבות ישראליות.


"Jam Jars" - כלים לריבה. עוצבו על ידי
ליאורה רייך עבור חברת ALFI

על עבודותיה קיבלה ליאורה רייך פרסים רבים, ביניהם ניתן למנות גם שלושה פרסי [RED DOT]:

• בשנת 2001 - על עיצוב ה- [Harry & Sally] - כלים לחלב וסוכר שעיצבה עבור חברת [ALFI].
• בשנת 2002 - על עיצוב ה- [Basta] – מערכת סכום שעיצבה עבור חברת [WMF]. בשנת 2005 – על עיצוב ה- [Elements] - סירים ומחבתות שעיצבה עבור חברת [[Silit.

העיצוב, להבנתה של ליאורה, הוא הרבה יותר מאשר מתן ערך קישוטי לחפץ או פריט. העיצוב הופך להיות חשוב במקום שבו יש לו משמעות, או יצירת שינוי, או שדרוג – איזושהי השפעה אמיתית, ולו הקטנה ביותר, על המשתמש במוצר. מערכת הסירים, אותה עיצבה לחברת [SILIT] היא דוגמא טובה לכך - על ידי טוויסט קטן - מתן אפשרות להשענת מכסה הסיר על הסיר עצמו, תוך כדי יצירת מבנה פנימי אשר מונע נזילה, נוצר מוצר חדש - סיר בעל איכויות שונות מסיר סטנדרטי.

עבודתה של ליאורה רייך מתבססת על בדיקה מתמדת של גבולות החומר והצורה, תוך התאמתם לפונקציונאליות המתבקשת. בנוסף היא עוסקת בחקירת אייקונים קיימים, על ידי פירוקם והרכבתם מחדש, תוך מתן פרשנויות חדשות. זאת, על ידי ניתוח מחוות, צרכים ותרבות.

עיצוב חכם ומדויק הוא המוטו שמלווה את עבודתה של ליאורה רייך - אליה הפנינו את שאלון החודש.


PIC'NIX - מתקן לקיסמי שיניים. עוצב על
ידי ליאורה רייך עבור חברת KOZIOL

1. מהו החומר ומהי הצורה האהובים עלייך ביותר? היופי של עיצוב טוב נעוץ בשימוש בצורה ובחומר הנכונים למטרה ולצורך של אותו עיצוב. עיצוב העונה על תנאי זה, הוא כזה החורג מגבולות הטרנד והזמן.

2. על איזה פריט מעוצב - אמיתי, היסטורי, או תיאורטי, היית רוצה ששמך יתנוסס? יש כל כך הרבה עיצובים טובים שאנחנו משתמשים בהם וחיים איתם. חלקם טובים כל כך, עד שאנחנו לוקחים אותם כמובן מאליו. הגלגל הוא דוגמא מצוינת לעיצוב, או צורה מושלמים. אפשר לחשוב שזוהי צורה מושלמת, או יפה, אבל זו לא הנקודה. מדובר על גאוניות. את הכבוד יש לרכוש לגלגל בגלל היותו חכם ולא יפה ועל כך שהוא תרם לאנושות. דוגמאות מדהימות נוספות הן - אטבים (לנייר), מהדק, מחדד, נורה, מזלג, סכין, כף, ועוד רבות נוספות. עיצובים מסוימים הם כל כך טובים, עד שלא היה כל צורך לשנות אותם לאורך זמן, ואת זה אני מוצאת בלתי יאומן וראוי להערצה.

3. עם איזה מעצב, בארץ או בעולם, היית רוצה לצאת לארוחת ערב? עם ליאונרדו דה-וינצ'י. שילוב קסום של מוח גאוני וכשרון אומנותי גדול. בעל עין חדה לפרופורציה ושלמות ואינטליגנטי להדהים.

4. מתי הייתה הפעם האחרונה שהתרגשת מעיצוב ומדוע? אני מתרגשת מעיצוב אינטליגנטי, חכם ושימושי. כאשר אני נתקלת בשימוש מפתיע של חומר, צורה, או שילוב של שניהם, בצורה כל כך נכונה, או מובנת מאליה, שלא נותר אלא לומר וואו. זה מרגש אותי. לטעמי אסתטיקה, פרופורציה וצורה הן חשובות, אך משניות. באפריקה ניתן לראות עיצובים מדהימים שנוצרים משימוש בפחיות משקאות קלים. פריטים המעוצבים לצרכים של בעלי מוגבלויות מרגשים אותי, מפני שהם גורמים לחשוב איזה שינוי יכול לחולל מוצר בחיים של אנשים.אני יכולה גם להתרגש מעיצוב שמשחרר רגשות, או מביע עמדה, שגורם לחייך, לצחוק, כזה שמעציב, או כזה שיכול להפתיע אותך.

5. מהו הפרויקט האישי שלך, שאת גאה עליו ביותר? כשאני ניגשת למשימת עיצוב, אני מפרקת/מנתחת את מושא העיצוב ומשתדלת שלא לקחת אף חלק כמובן מאליו. המטרה היא למצוא בעיה ואז לפתור אותה. תהליך זה מתבצע על ידי חקירה וניתוח, בתקווה שתהליך זה יוביל ללמה, אשר לעיתים הוא זה אשר מוביל להמצאה ולחדשנות. סכום [DINK] שעיצבתי לחברת [ALFI] וסירי Elements שעיצבתי לחברת [SILIT] מדגימים היטב את התהליך. סכום [DINK] (Dual Income No Kids), הוא קונספט חדש של סכום לשישה אנשים, הסגור בקופסא, ושיכול להיות מונח על שולחן (ללא חורים בקצה הסכום, כפי שמקובל בסכום תלוי), תלוי על הקיר, או מוכנס לתוך מגירה. העיצוב של הסכום הוא פועל יוצא של כל האלמנטים הפונקציונאליים הללו. סדרת המחבתות והסירים בסדרת Elements של חברת SILIT, היא עוד דוגמא. סידרה זו עוצבה תוך התייחסות לאייקונים ולמסורת קיימים. ניתן להניח אותם אחד בתוך השני ויחד עם זאת לשמור על צורת גליל נקייה. למכסה יש בחלקו הפנימי כעין כפתור, המאפשר לתלות אותו על הסיר בזמן הבישול. האדים מצטברים בחלק הפנימי של המכסה, חוזרים אל הסיר לאחר שמכסים אותו (ולא הופכים לנוזל שנשפך).

6. מה הדבר המוזר ביותר שקרה לך במהלך תכנון/בניה? זהו תמיד מסע מרתק לקחת מוצר, צורה, תכלית, חומר, מחווה ו/או אייקון ולחקור אותם. בתהליך החקירה אני מנסה לחשוב על משימת העיצוב באופן האובייקטיבי ביותר האפשרי. לעיתים מסע זה מוביל אותי למחשבות חדשות ורעיונות חדשים ולעיתים דווקא מחזיר אותי אחורה לנקודת ההתחלה. המסע הוא בלתי צפוי לחלוטין, ודווקא דבר זה הוא ההופך את העיצוב לכל כך מעניין.

7. עיצוב הוא הכל בגלל... או עיצוב הוא כלום אלא אם...? את היצירה האמיתית ניתן לראות בכל מה שסביבנו. היצירה האמיתית היא זו של הטבע, שם דווקא הפשטות מגלמת את הגאוניות.

8. מהם שבעת פלאי תבל כיום בעיניך, בהתייחס לאדריכלות, עיצוב, או תקשורת חזותית? אין שבעת פלאי תבל כי הכל סביבנו מעוצב, גם מה שאנחנו סבורים שאינו מעוצב. העיצוב המדהים מכולם הוא זה של אלוהים – עשיר ולעולם מפתיע.

9. מהי לדעתך הטעות הנפוצה ביותר בתחום העיצוב? כאמור, לטעמי כל העולם מסביבנו מעוצב, טועה מי שלא רואה את זה. טעות נוספת היא אי ההבנה שעיצוב אינו קשור בהכרח ליופי.

10. איזה משפט היה מסכם את האמירה שלך בתחום העיצוב? ההשראה שלי מגיעה מניתוח מחוות (Gestures), הדגשת התכלית, חקר אייקונים (Icons) וכיבוד צורות וחומרים בהקשר של התכונות הייחודיות שלהם.


מגוון המוצרים שעוצבו על ידי ליאורה רייך לחברת SILIT
ARCHITECTURE AND DESIGN NEWS