עיצוב וטכנולוגיה

מיה אור,צילום: שי אדם בית & נוי
מבט מהרחוב אל עבר הבית

מבט מהרחוב אל עבר הבית


שילוב של חמימות ביתית עם פתרונות טכנולוגיים מתקדמים בבית שתכננה האדריכלית אריאלה לביא



האלמנטים והחומרים המשולבים בבית שתכננה האדריכלית אריאלה לביא ברמת השרון מגויסים לטובת  טכנולוגיה מתקדמת. החלל החמים, שחזותו אינה מתיישבת עם תחכום מסוג זה, שזור פתרונות מפתיעים, מהם שנהגו ייעודית עבורו


דלת עץ גבוהה ומרשימה בממדיה, מכניסה למבואה פנימית, שבצדה הימני ממוקם גרם מדרגות המוביל לקומה העליונה ולקומת המרתף המתוכננת כחצר אנגלית עם פתחי אור, ואריחי זכוכית ששולבו בריצוף יוצרים עמה קשר עין.

שילוב בין חוץ לפנים, ובין עיצוב לטכנולוגיה, תמיד מציבים בפני אתגר תכנוני גדול אומרת האדריכלית אריאלה לביא.

את הבית שתכננה ברמת השרון, אפשר להגדיר כאתגר כזה, ואפילו כסוג של חיבורי קצוות: ממוקם בסביבה אורבאנית, אך ניצב בלב טבע פתוח, מגלם זיקה לסגנון כפרי, אך שזור אלמנטים טכנולוגיים מובהקים שאינם מתיישבים עם שפת העיצוב של חזותו.

אתגר כמו אתגר, מוסיפה לביא, גורר התייחסויות מיוחדות, בפרט בבית המשלב תחכום טכנולוגי רב שמטבע הדברים כרוך בתכנון מורכב של נושא החשמל, אך תחת שרביט ניצוחו של הקבלן עמית מרשבסקי בנייתו ארכה 11 חודש בלבד.

המגרש עליו נבנה הבית גובל בשדות פתוחים ומשתרע על שטח נרחב של כשני דונם, שאת חלקו ביקשו הבעלים לייעד לבנייה עתידית עבור ילדיהם. בהתאם לזאת נקבעה העמדתו באמצע המגרש, כשהוא מותיר משני עבריו שטחים פנויים שנכון לעכשיו מנוצלים כשטחי גן.

במבט מהרחוב יכול המתבונן לחוש שהוא נמצא אי שם בלב חבל ארץ רחוק ופסטורלי: מעטפת הבית משלבת לבני פירוק ישנות עם חיפוי טיח, תריסי כנף מעץ סוגרים על פתחי חלונותיו, ושער אבן, שבתוכו קבועה דלת כנפיים כתחליף לשער, מסמן מעבר מהמרחב הציבורי למרחב פרטי.

מבואת כניסה חיצונית- פנימית, בה משתלבת צמחייה ירוקה עם מרקם האבן, מהווה המשך ישיר של הנגלה מהרחוב, ועלייה במספר מדרגות מפגישה את הבאים עם דלת עץ מרשימה בממדיה הגדולים, שפתיחתה חושפת חלל גבוה המוליך את המבט היישר אל נוף הסביבה

.
מתאר הפנים: חלל מרכזי גבוה, שחלקו העליון תחום במעין "מרפסות" של הקומה העליונה הסובבת אותו בתצורת האות ח'. קיר לבני פירוק ותמונה גדולה מעליו יוצרים ציר אורכי המדגיש את גובה החלל, וגוף תאורה מרשים המשתלשל מרום תקרת הבית אל מעל פינת האוכל קושר בין שתי הקומות. גופי תאורה נוספים שנתלו בפתחי "המרפסות" של הקומה העליונה יוצרים מראה מעניין, כעין וילונות מוארים. ריצוף פלחי אבן בורגון וחיפוי קיר לבנים: "פרקטים", גופי תאורה דקורטיביים: "אולטרה".

המעטפת החיצונית זורמת בתצורת האות ח', חובקת רחבה חיצונית מקורה בפרגולה, ופתחיה, שתוכננו בקפידה כך שיחדירו פנימה את נוף השדות, נקבעו בקבוצות- זוגות או שלישיות- כשהם מעניקים למבנה ממד סימטרי וחזות הרמונית. תכנון הפנים נגזר ממתאר המעטפת, כמו גם מהגדרות הפרוגרמה של צורכי המשפחה, כאשר חלל מרכזי גבוה מרכז סביבו שתי קומות

.
ויטרינה גדולה עשויה פרופיל בלגי בחזית חלל המגורים, מובילה אל רחבת פרגולה חיצונית וטומנת בתוכה תחכום טכנולוגי שנהגה ייעודית עבורו בשיתוף עם חברת פטנטים: בעת הרצון/צורך היא "יורדת" ונעלמת כליל בקומת המרתף, כשהיא מותירה את מלוא גודלו של המפתח תוך יצירת רצף עם חלל הפנים והרחבת שטחו לכדי מרחב אחיד. פרופיל בלגי ועבודות נפחות: "ארטפרו".

בקומה הראשונה, החוברת לרחבת הפרגולה, ממוקמים האזורים הציבוריים וקביעת מיקומם במרחב הקומה משמר זרימה פתוחה ונוחה מחד, והגדרה ברורה של כל אזור ואזור מאידך: חלל משותף הכולל סלון ופינת אוכל רשמית.

פינת משפחה, ומטבח+ פינת אוכל לשימוש יומיומי. בקומה זו ממוקמת גם יחידת ההורים- מרחב מפנק הפונה אל רחבת הפרגולה ושטחו המרווח כולל אף פינת ישיבה/ עבודה נוחה, ובקומה השנייה, הסובבת את החלל הגבוה ומשקיפה אל הקומה התחתונה תוך קיום קשר עין ישיר עמה, ממוקמים ארבעה חדרי ילדים. צלעות  תצורת ה-ח' של מתארה משמשות כמעברים מרווחים המנוצלים לשילוב ארונות קיר עם שפע של מקום אחסון, וחדריה אורגנו כאגף בנות מצד אחד, ואגף בנים מצד שני.

כל צמד חדרים כולל חדר רחצה משותף המפריד ביניהם, וחדרי הילדים הגדולים אף כוללים פתחי יציאה למרפסות קטנות. קומת המרתף בבית מתוכננת כחצר אנגלית, עם פתחים המחדירים אליה אור, והיא מאכלסת בשטחה חדרי עבודה וחדר קולנוע ביתי, הנשקף דרך אריחי זכוכית ששולבו בתוך ריצוף האבן במבואת הכניסה

.
שרותי אורחים בעיצוב חמים ורומנטי עם ארון כיור מסוגנן, מראה תואמת וחיפוי קיר באריחי פסיפס זכוכיתי בגווני דבש וזהוב. חיפוי פסיפס: "רוחמה שרון"

בעל הבית מספרת לביא הוא איש הי טק שוחר קדמה טכנולוגית, כך שלצד סגנון עיצוב חמים הנוטה לכפריות, שילוב טכנולוגיה היה חלק בלתי נפרד מדרישות הפרוגרמה שקדמה לתכנון, ולפיכך גם מרכיב משמעותי בתפירתו, כולל הגיית פתרונות ייעודיים שחייבו התערבות של חברת פטנטים  .

בתוך כך, האלמנטים והחומרים שרוקמים את שפת העיצוב, מייצגים אמנם את הממד הסגנוני הרצוי - פתחים במסגרות פרופיל בלגי, תריסי כנף מעץ, אבני פירוק המשמשות לחיפויי חוץ ופנים, ריצופי פרקט מפירוק ועוד, אך גם הם מגויסים באורח יצירתי לטובת הטכנולוגיה.

כך, למשל, היות ומדובר במשפחה המרבה לארח ונדרשת לא אחת לשטח אירוח גדול, שולב בתכנון פתרון ייחודי המאחד את רחבת הפרגולה עם חלל הפנים לכדי רצף הומוגני לחלוטין, שאינו מסתפק רק בפתיחת דלת הוויטרינה אלא מנצל את מלוא גודלו של המפתח: בעת הצורך יורדת הוויטרינה הגדולה, שרוחבה 6 מ' וגובהה 2.60 מ' ונבלעת בחדר מכונות בקומת המרתף, כך שלא נודע כי באה אל קרבה ודבר קיומה כלל לא נרמז ויזואלית! פתרון אחר, ראשון מסוגו בארץ, שולב בתריסי החלונות שבקומה השנייה, כאשר למרות היותם תריסי כנף עשויים עץ המשמרים ארומה נוסטלגית, פתיחתם/סגירתם היא חשמלית, באמצעות לחיצת כפתור של מערכת בית חכם

.
פינת משפחה/טלוויזיה - פרקט עם דיגום מפרוק בית ישן יוצר עיצוב בטעם של פעם וקורות עץ מסיביות בתקרה משלימות את המראה

ככלל, על מזבח השגת נוחות מתקדמת, כל פינה בבית ובסביבתו תוכננה עם מיטב השכלולים הקיימים, דוגמת מנגנון שבמידת הרצון/צורך הופך את זיגוג פתחי יחידת ההורים הפונים אל החוץ משקוף לאטום, שלושה ראשי טוש ענקיים היוצרים מעין מטריית גשם בחדר הרחצה, חלונות גדולים הכולאים בתוכם רפרפות חשמליות מתכווננות, משטח דק המתרומם מהבריכה, כשהוא סוגר אותה מבחינה בטיחותית ובו בזמן תורם לגן שטח מדרך נוסף, ועוד כהנה וכהנה פתרונות מפנקים.

אם מצופה היה שכל התחכום הטכנולוגי הזה יהיה שזור בחלל מינימליסטי ואולטרה מודרני, הרי שכאן, כאמור, טמון סודו של השילוב המושכל בין התכנים השונים, והתכנון מגלם נוסחה מנצחת המאחדת אותם באורח הרמוני.

המרקם העיצובי של חלל הפנים מתקבל מחומריות עשירה, ובכלל זה חומרים שמקורם בפירוקי בתים ישנים היוצקים טעם כלשהו של פעם, משילובי תאורה בעלי נוכחות דומיננטית, ומצבעוניות מגוונת שמעניקים פריטי ריהוט וטקסטיל

.
חלל הקומה העליונה זורם בתצורת האות ח' כשהוא "עוטף" את החלל הגבוה. מעבריו הרחבים המרוצפים עץ אלון, תחומים בפתחים הצופים אל החוץ בצד המעטפת, ובארונות קיר המספקים שפע של מקום אחסון בצדם הפנימי, כאשר המרווחים ביניהם הינם פתחים כעין מעקות מרפסת, דרכם ניתן להציץ מטה אל חלל המגורים. תריסי החלונות בחדרים הינם תריסי כנף עשויים עץ בטעם של פעם, אך פתיחתם/סגירתם נעשית באמצעות שלט של מערכת בית חכם- חידוש ראשון מסוגו בארץ. פרקט עץ אלון: "פרקטים", תריסי כנף מעץ: "ווינטק".

את מסגרת החלל יוצרים קירות בגון שמנת בהם משולבות גומחות מחופות לבני פירוק או טיח מעובד בטכניקה אמנותית, ולריצוף האזורים הציבוריים בקומה התחתונה משמשים במקביל חומרי פירוק כפלחי אבן בורגון ופרקט פירוק בתצורת קוביות, כשהחומרים השונים אף מגדירים את האזורים בו.

תאורה החלל מגוונת ומינונה הנדיב מורכב מגופים דקורטיביים שונים ומגופים שקועים לצורכי התמצאות או שירות פונקציונאלי, כמו, למשל, פס אור שבוקע מקיר גרם המדרגות כמעין הד למעקה הנפחות שמלווה אותו.

ממד הגובה מנוצל לשילוב תאורה דקורטיבית, אשר מעבר לאור שהיא מפיצה תורמת עניין צורני ומשווה קנה מידה אינטימי יותר שמחבר בין הקומות. בתוך כך מרשימה במיוחד נוכחותו של גוף תאורה גדול המשתלשל מרום תקרת הבית דרך החלל הגבוה היישר אל אזור פינת האוכל הרשמית שבקומה הציבורית, ושילוב מעניין אחר מגלם רצף גופי תאורה שנתלו בקומה השנייה מעל המעקה באזור הפונה אל עומק חלל המגורים, תוך יצירת מעין וילון מאיר.

במארג החומרים הרוקמים את שפת העיצוב בולט שימוש בעץ הנוסך במרחב חמימות נעימה, אם במטבח המרווח המעוצב מעץ... ומאופיין במראה כפרי-מודרני, ואם בחלל הקומה השנייה בו הוא מופיע בריצוף פרקט אלון, בדלתות הגבוהות העשויות עץ טיק ובתריסי הכנף.



 המרווח תחום בפתחים גדולים הפונים אל הגינה ומדגישים דיאלוג עם החוץ, ושטחו כולל גם פינת אוכל קטנה לשימוש יומיומי. עשוי מעץ בוק בגיוון מעושן, הוא מאופיין במראה כפרי-מודרני עם אי מרכזי גדול ונוח, חיפוי לבני פירוק מאחורי התנור, ויחידת ארונות המשתרעת על פני כל הקיר ומאכלסת בתוכה את המקרר, את מכשיר המיקרוגל וגם טלוויזיה להנאת צפייה של העסוקים בבישול. מטבח: "הי טאצ'", גוף תאורה מעל האי: "קמחי תאורה".

בתכנון שאינו מותיר דבר ליד המקרה, חדרי הילדים בקומה זו הינם חללים נוחים ומאובזרים למשעי, המעוצבים עד אחרון הפרטים בסגנון הטוטל לוק: חדרי הבנות בגווני ורוד ושמנת רכים, חדרי הבנים בגווני...., וכרצף לצבעוניות החדרים עוצבו גם חדרי הרחצה המשמשים אותם.

חלק בלתי נפרד מעיצוב הפנים מהווה הגינה המטופחת, שנופה הירוק חודר דרך הפתחים הרבים, ונוכחותה בחלל מדגישה את הרעיון התכנוני של קיום קשרי חוץ ופנים- גינה עשירה ומוקפדת, המשלבת כל טוב כבריכה, מדשאה גדולה, צמחייה מגוונת, עצי נוי ובוסתן עצי פרי, ועוטפת-משלימה את חזותו הפסטורלית של הבית



ארבעה חדרי ילדים ממוקמים בקומה העליונה- חדרי בנים מצדה האחד, וחדרי בנות מצדה השני- ועיצובם המוקפד תואם את דייריהם: גווני ורוד ולבן רכים בחדרי הבנות, ו...בחדרי הבנים. כל שני חדרים חולקים חדר רחצה משותף, המעוצב כהמשך ישיר לעיצובי החדרים. עיצוב חדרי ילדים וחדרי רחצה: "חגית סער", חיפויי פסיפס אויקוס בחדרי רחצה: "רוחמה שרון", אביזרים סניטריים: "ספדה".


\
חזיתו האחורית של הבית חושפת בריכת שחייה גדולה וגינה מטופחת המשלבת מדשאה גדולה וצמחייה מגוונת. רצועת חיפוי של סרגלי עץ המשולבת לכל גובה המבנה מהווה מסתור כביסה וגנרטור, ובהיותה תואמת את תריסי הכנף היא מתקבלת כאלמנט דקורטיבי המשתלב עם חיפוי האבן. תכנון וביצוע גינון: "רותם גינון", חיפוי הבריכה בפסיפס אקווה: "רוחמה שרון"

לכתבה המלאה במקור