ארוחות החג במקומותינו הן ארוחות רבות משתתפים שמחייבות שולחנות גדולים שאפשר  למתוח אותם לפי מספר המוזמנים. עכשיו, כשפסח בפתח, גוברת ההתעניינות בשולחנות אוכל, וזה הזמן לבחון את ההיצע הקיים


.
שולחן דגם אקליפטוס ניתן להגדלה, ועשוי שילוב של עץ גושני, פלטות מתועשות ופורניר בעיבוד גס. בסיס השולחן מורכב מרגליים בתצורת ר' וקושרת המקבעת אותם, ובמרכז המשטח משולב אריח פסיפס זכוכיתי.

ארוחת חג במקומותינו איננה ארוחה כהלכתה, אם היא איננה עמוסה בכמות מרשימה של אורחים שמייצרים רעש והמולה ברמה של דיסקוטק. רק בישראל תוכלו למצוא  שולחן שנפתח לאורך של  למעלה מ- 6 מטרים ומתאים ל- 32 סועדים, ורק בישראל תמצאו מתנדבים להפקת אירוע המוני כזה בפינת האוכל הביתית שלהם. הבעיה היא ששולחן אוכל גדול דורש פינת אוכל מתאימה שתקלוט בחיבוק נוח את השולחן והכיסאות שמסביבו.

בבתים פרטיים רחבי ידיים, יש מספיק מקום לפינת אוכל גדולה וממוקמת היטב. בדירות סטנדרטיות, פינות האוכל אינן כה מרווחות, ומתוכננות בדרך כלל בין המטבח לסלון, מה שהופך אותן לא אחת לאזור פרוץ וחסר אינטימיות. ניתן להתגבר על מגבלה זאת על ידי  שימוש באמצעים אדריכליים או ויזואליים, כקיר גבס נמוך, מחיצה דקורטיבית או צבעוניות שונה,  שיתחמו את פינת האוכל ויגדירו אותה כיחידה נפרדת ואינטימית שנעים לאכול בה ולבלות בה על כוס יין או קפה גם לאחר הארוחה. והכי חשוב, גם אם הארוחה המוגשת לשולחן היא תאווה לחיך, האורחים לא ייהנו ממנה אם יהיו דחוקים במקומותיהם כמו בקופסת סרדינים ויהיו עסוקים כל הזמן במלחמת מרפקים עם שכניהם. לכן, יש לבחור בשולחן שלא יחנוק את פינת האוכל ויבטיח ישיבה נוחה סביבו, והמלצה מכל הלב.


שולחן אוכל שניתן להרחבה, עשוי עץ אלון בגימור פוליאסטר. בתחתית השולחן משולבת יחידת אחסון נוחה עם מגשים נשלפים.

רצוי שמספר הסועדים יתאים ליכולת הקליטה של השולחן, כך שכולם ייהנו ממרחב מחיה מתאים (כ- 60 -סמ מ לסועד), ויוכלו להתמסר להנאת האכילה.  ולא פחות חשוב, יש לקחת בחשבון גם את מימדי ההרחבה של השולחן, כך שבשעת הצורך תוכלו להגדילו, בלי להזיז חצי מהסלון.

עיצובים וחומרים

חנויות הרהיטים מציעות מבחר ענק של שולחנות מלבניים, מרובעים, עגולים או אובליים עשויים מחומר אחד, כשולחן על טהרת העץ, או עירוב חומרים, כמשטח זכוכית ורגליים בעבודת נפחות, או רגלי אלומיניום, משטחי פורניר עם רגלי עץ, משטחי עץ או זכוכית משולבים בראטאן, משטח זכוכית מוקף במסגרת עור ועוד. הטרנד המוביל הוא עיצוב מודרני אך לא מנוכר, ובצידו ביקוש לסגנון הרטרו על קוויו העגולים, וגם לסגנון הקלסי שמאופיין בשולחנות עץ מסיביים

.
שולחן עם משטח זכוכית והרחבה נוחה. מידות: 100 X 180 ס"מ, ולאחר הרחבה : 260 ס"מ. השולחן וכיסאותיו מותאמים לריהוט הכללי בחדר.

הנטייה הרווחת היא למראה הטבעי והחמים של שולחנות מעץ מלא על סוגיו השונים:  אגוז, ונגה, טיק, דובדבן, אלון, מייפל ועוד, ואלה מוצעים  בשלל עיצובים וגם בעיבודים מיוחדים, כמשטח עץ עם חריצים, משטח שעבר התזת חול וקיבל גוון אפרפר וטקסטורה מחוספסת או משטח מעץ שורש עם הטקסטורה המיוחדת שלו. בצד העץ, מככבים חומרים נוספים כאלומיניום, זכוכית, נירוסטה, ראטאן, פורניר ועוד. חדשניים ומושכי עין בעיצובם הם שולחנות עם משטח זכוכית צבעונית, כאדום או שחור, שיוצרים שילוב מעניין עם רגלי אלומיניום או עץ

.
שולחן בהשראת אמנות קיפולי הנייר (אוריגאמי), המשטח מזכוכית שחורה ורגליים מעוצבות כמעין יהלום, בעבודה ייחודית בפרופיל אלומיניום.

רגלי השולחנות זוכים אף הם להתייחסות, וחלקם מאופיינים בעיצוב יוצא דופן, כרגלי אלומיניום שההשראה לעיצובם באה מאמנות קיפולי הנייר (אוריגאמי); רגל שהיא למעשה ריבוע מסיבי מעץ, מלופף באצות ים; רגלי X  מעץ או ממתכת שיוצאים ממרכז השולחן, או רגל מרכזית מעץ  שמעוצבת כמניפה שנפרשת מתחת לפלטת זכוכית.

אי אפשר לדבר על שולחנות בלי להתייחס  לכיסאות שמשלימים את השולחן כיחידה פונקציונאלית ועיצובית בחלל. יש שמעדיפים כיסאות תואמים לשולחן בחומר ובעיצוב, ואחרים  סבורים שכיסאות בעלי מראה שונה מהשולחן יוצרים תחכום ועניין ויזואלי. השוק מוצף בכיסאות  במגוון חומרים ועיצובים מודרניים וקלאסיים, מסיביים או קלילים, עם גב גבוה או נמוך, עם או ללא ריפוד. החוכמה היא לבחור בכיסאות שיתאימו לשולחן במראה ובגובה, לא יכבידו על פינת האוכל וחשוב מכל, שיהיו נוחים לישיבה

.
שולחן אוכל מבית Fendi. רגליים בגימור כרום מבריק ומשטח עשוי עץ ומצופה בעור בגימורים שונים מחלק ועד טקסטורות שונות כקורקודיל או איגואנה.

גדולים ונפתחים

העדפת הציבור היא לשולחנות גדולים מהממוצע, ורצוי כאלה שיוכלו להכפיל את גודלם בערבי חג ובארוחות חגיגיות. בדכ מסתפקים בשולחן באורך 180 סמ שניתן להארכה ל-280 סמ ומתאים ל-12 סועדים. אך כשנתוני פינת האוכל נדיבים יותר, יאומצו בחום שולחנות באורך 160 סמ שנפתחים ל-360 סמ, שולחנות ענקיים שאורכם, לאחר הרחבה, מגיע גם עד למעלה מ- 6 מטרים, שולחנות מרובעים בגודל 160X 160 סמ שלאחר הרחבה מכפילים את שטחם, ובהזמנה מיוחדת אפשר לקבל שולחנות בכל גודל. יש גם שולחנות ללא הרחבה, לרבות שולחנות ארוכים במיוחד, בסגנון שולחנות נזירים שמתאימים לפינות אוכל גדולות. אם בעבר הסתפקנו בשולחנות ברוחב של 90 סמ, הרי כיום יש ביקוש לשולחנות ברוחב של 100-120 סמ, מה שמאפשר להגיש את האוכל בכלי הגשה נאים במרכז השולחן

.
שולחן בעיצוב יוצא דופן הן בצורת הטיפה של משטח הזכוכית, והן בשילוב החומרים: נירוסטה, זכוכית ושיש קרארה.

השולחנות, לרבות שולחנות עם משטחי זכוכית, מצוידים באפשרויות הרחבה שונות, כפתיחת הרחבה בסגנון ספר, בה פלטה אחת עולה על גבי השנייה, הרחבה ממרכז השולחן על ידי שליפת פלטות נסתרות מחת למשטח, הרחבות שמעוצבות כמעין מגירות בקצוות השולחן, ובזמן הפתיחה, גם הפנלים בצדי השולחן נפתחים, וכך ההרחבה לא נראית כטלאי, אלא כהמשך אינטגרלי של השולחן. ויש גם פטנטים חדשים, כמו הרחבה שמסתתרת בתוך רגל שולחן, ובשעת הצורך נשלפת החוצה. תהא השיטה אשר תהא, מה שחשוב הוא שההרחבה תהיה פשוטה וקלה לביצוע, ולא תצריך לגייס את כל המשפחה למשימה.

לפני שקונים שולחן

לפני שהולכים לקנות שולחן מומלץ מאוד למדוד את פינת האוכל, ובהתאם לכך להחליט על גודל השולחן הרצוי, כך שלא יסתום את הפינה ויותיר לפחות מטר מרווח מסביב לשולחן, כדי לאפשר גישה נוחה וקימה נוחה מהכיסא. כשאין מגבלה של מקום, יש פחות אילוצים, אך בכל מקרה כדאי לקחת בחשבון את הרגלי האירוח של המשפחה ואת  מספר האורחים המוזמנים בדרך כלל לארוחות חג, בנוסף לסועדים הקבועים

.
השולחן הארוך ביותר בישראל שנפתח עד לאורך של 640 ס"מ ומתאים לאירוח 32 סועדים. הפטנט הבלעדי אשר פותח על ידי "עץ המשאלות" מאפשר להרחיב את השולחן באמצעות 8 פלטות הגדלה – 6 מהן מוסוות במרכז השולחן ו- 2 נוספות בצידיו. לצורך ההגדלה, נעה המגירה המאחסנת את הפלטות באופן חלק על גבי מסילה, מה שמאפשר פתיחה קלה ונוחה. במצב סגור מגיע אורך השולחן ל- 200 ס"מ בלבד ובשיא פתיחתו, נשלפות בהזזה זוג רגליים נוספות להבטחת יציבות השולחן.

יש להתאים את השולחן למראה הכללי של הבית, ולנתוני פינת האוכל. כך, לדוגמה, בפינת אוכל שנמצאת ליד חלון ומוארת היטב אפשר לבחור בשולחן בגוון כהה. לעומת זאת, בחלל קטן וחשוך יחסית, עדיף שולחן בהיר וכיסאות  בעיצוב קליל.

חשוב לקחת בחשבון שצורת השולחן גם משפיעה על האווירה בזמן הארוחה. כך, לדוגמה, שולחן עגול יוצר אינטימיות, אך  תופס מקום רב ולכן מתאים יותר לפינות אוכל גדולות. שולחן מלבני מתאים כמעט לכל פינה, אך ככל שהוא ארוך יותר, גדל הריחוק בין הסועדים בשני קצוות השולחן ונוצרת תחושת ניתוק

.
שולחן אוכל מסדרת "גנסיס": ניתן להרחבה ועיצובו המשלב עץ ועור יוצר מראה קלאסי וודרני כאחד.

עם כל הכבוד ליופי, רצוי לקחת בחשבון גם שיקולים פרקטיים. כך, לדוגמה, במשפחה עם ילדים קטנים או כשהשולחן נועד לשימוש יומיומי של המשפחה ולא רק  לאירועים חגיגיים, כדאי לחשוב על שולחן עם משטח פחות רגיש וקל לתחזוקה



שולחן אובאלי עם משטח פורניר משורשי עץ המאפה, המראה שמתקבל ייחודי מאוד, ומזכיר מרקם של משטח שיש. לשולחן הגדלות שנפתחות ממרכז השולחן ומגדילות אותו ב- 150 ס"מ.