Retro dizajn: Povratak u prošlost

Enterijer.ba
Retro dizajn: Povratak u prošlost


Retro dizajn enterijera je moderan način da budete staromodni. Osvrnite se na „razuzdane“ šezdesete u potrazi za retro vibracijama koje će vašem domu udahnuti život. Ovo nije samo istorijska kopija – ovo je retro sa modernim zaokretom

Inspiraciju potražite u šezdesetim i sedamdesetim, šik bojama i oblicima. Ovo je odlična prilika da pregledate vaše i podrume vaših roditelja u potrazi za nekim retro dekorativnim predmetima. Ili pregledajte lokalne antikvarnice, rasprodaje rabljenog namještaja – nikad ne znate šta možete pronaći i po kojoj cijeni to možete kupiti.

Odabir boja
Početna tačka za vaš retro izgled je sigurno odabir boja koje ćete koristiti. Odlična podloga za bilo koju retro dekorativnu šemu je smeđa – u bilo kojoj nijansi.

Odaberite nijansu koja odgovara vašoj sobi i vašim željama, a najbolja je bogata, čokoladno smeđa u kombinaciji sa bež.

Farba je odličan način da uvedete smeđu i ostale retro boje u vašu sobu. Tapeta je čak bolja. Pokušajte odabrati tapetu sa retro uzorkom. Tražite jasne, geometrijske uzorke – linije, kvadrati, krugovi su idealni

Ukoliko odaberete smeđu boju kao osnovu, kombinujte je sa bojom koja će naglasiti prostoriju, odnosno unijeti život u nju – srebrna, narandžasta, žuto-zelena ili tirkizna su odlične kombinacije i slažu se sa smeđom ukoliko želite retro dekorativni izgled.Jednostavan dizajn
Držite se jednostavnog dizajna –izražajne boje i dramatični uzorci.

Namještaj, također, treba biti jednostavne forme.Tražite moderan dizajn klasičnih oblika, kao što je „jaje“ stolica i moderni dizajn inspiriran Skandinavijom.

Odaberite drveni namještaj, od srednjih do tamnih nijansi – ali ne uglancan, prelakiran ili sjajan. Prirodna boja drveta je idealna.

Ili, kupite plastični namještaj u jarkoj boji – opet, narandžasta je ovdje odličan izbor.

Rasvjeta
Naglasite prostoriju rasvjetom. Pogledajte velike lustere sa podesivom dužinom sajle, čiji abažur je u retro stilu.Razmislite i o lampi koja će imati narandžasto svjetlo – bilo da ima narandžasti abažur od plastike ili platna. Pokušajte i sa lampama od ratana. 

I, naravno, nemojte zaboraviti retro klasiku – lava lampu.

Podne obloge neka budu neutralne. Na njih stavite bijeli, čupavi ćilim koji će naglasiti retro dizajn i unijeti toplinu i udobnost u vašu prostoriju.

Mekani jastuci i prekrivači sa uzorcima daju pečat vašoj retro sobi.

Sjedalice za pod i vreće za sjedenje su odličan način da napravite relaksirajuću atmosferu.

I šlag na tortu – biljka penjačica. To je nešto što morate imati kada je u pitanju ovaj dekorativni dizajn.

Izvor