Decije sobe

Sredi dom
Decije sobe


Velika je prednost ako dete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi veći deo vremena. Ukoliko ste u prilici da unapred planirate raspored prostorija u Vašoj kući, imajte na umu i činjenicu da blizina roditeljske sobe noću pruža osećaj sigurnosti Vašem detetu.


Sobe za decu od 3 do 10 godina

Zagrevanje

I u slučaju da imate centralno grejanje, dobro bi bilo dečiju sobu opremiti sa dodatnim izvorom toplote, jer je u nekim slučajevima (npr.bolest) deci potrebno zagrevanje i kada se Vaša kuća više ne zagreva. Takođe, vema je bitno obratiti pažnju na sigurnost, jer svaka nepažnja u zagrevanju dečijih soba može prouzrokovati teške posledice.

Zidovi

Za ovaj neuredni i nestašni period odrastanja Vašeg deteta najprikladnije su jeftine zidne obloge vedrih boja. Veoma koristan predmet u dečijoj sobi je i zidna ploča na kojoj deca mogu prilepiti svoje crteže.

Pri postavljanju zidnih obloga u dečijim sobama Vam toplo preporučujemo upotrebu plastificiranih tapeta, koje su skuplje od papirnih ali i dosta trajnije. Pri tom su i otporne na udarce i ogrebotine i gotovo ih je nemoguće uništiti. Ali i pored ovih pozitivnih karakteristika, ipak nabavite rezervnu rolnu za eventualne kasnije popravke.

Nameštaj i dodatna oprema

Deci je potrebno obezbediti dosta vodoravnih ploča za ctranje, pisanje domaćih zadataka i učenje. Razmislite i o stolu sa promenljivom visinom ploče. Pravi dečiji nameštaj manjih dimenzija je izuzetno skup ukoliko ga uzastopno ne koristi nekoliko braće i sestara različitog uzrasta.

Rasveta u dečijim sobama

Morate posvetiti pažnju postavljanju rasvete u dečijim sobama kako Vaša deca ne bi naprezala vid, a posledice toga bi se osetile u njihovom daljem životu. Prekidač pored vrata mora biti dovoljno nisko kako bi ga deca mogla bez problema dohvatiti. Ukoliko dete ne voli spavati u potpuno zamračenoj prostoriti možete kupiti prekidače sa prigušivanjem svetlosti. Krevete na sprat obavezno opremite sa dve svetiljke za čitanje.

Kreveti za dečije sobe

Najčešće rešenje koje valjano štedi i prostor su kreveti na sprat kao deo nameštaja u dečijoj sobi. Preporuka je da dete mlađe od 4-5 godina ne bi trebalo spavati na gornjem ležaju. Takođe, gornji ležaj u svakom slučaju mora imati zaštitnu ogradicu. Najbolje bi bi bilo da merevine koje vode do gornjeg ležaja budu fiksirane za jedno mesto, a ne pomične. U zadnje vreme većina kreveta na sprat se mogu razdvojiti, a to je izuzetno korisno kada deca narastu i ukoliko dobiju odvojene sobe.

Druga mogućnost koja štedi prostor, su kreveti u dečijim sobama koji se izvlače jedan ispod drugog.

“Doba puberteta” (Igranje i spavanje)

Deci koja su godinama složno delila zajedničku sobu, s’ vremenom će takva deoba početi smetati i zatražiće od Vas u ovom najbolnijem periodu odrastanja odvojene sobe. Čak i ako su deca istog pola ili istih godina, ona se često veoma razlikuju po naravi, interesovanjima, hobijima i navikama. To ste verovatno i sami primetili , zar ne? Zbog svega navedenog, Vaša deca neće baš biti presrećna u zajedničkoj sobi.

Da biste što manje brinuli o kretanju starije dece, omogućite im da svoje prijatelje dovode kući. Najbolje će poslužiti soba koja nije nameštena kao spavaonica.

Takođe, dnevna soba u kojoj su im odrasli stalno na putu, nije baš dobro rešenje.

Veoma praktično rešenje predstavlja krevet koji se poput ladice izvlači ispod drugog kreveta. On je dobrodošao u situacijama kada recimo kod Vas žele prespavati prijatelji Vaše dece. Spavanje kod najbolje drugarice naročito veseli starije devojčice, koje uživaju u višesatnom večernjem ćaskanju.

Takođe, nemojte od svojih mališana očekivati maksimalno uređenu dečiju sobu u ovom periodu. Oni ne mogu posedovati osećaj za red i organizovanost koji Vi posedujete.

Trebalo bi da se spremte na to, da je tom periodu maksimalno neuredne dečija soba savim normalnija pojava od savršeno uredne.

Neurednos predstavlja samo prolaznu fazu, koja će uz pomoć dosta prostora za odlaganje stvari i slobodnih površina vremenom nestati. Takođe, potrebno je i dosta Vašeg razumevanja i strpljenja.


Izvor