Uštedom do toplog doma

Enterijer.ba
Uštedom do toplog doma


Kako u pet koraka da pobijedite hladnoću u vašem domu?.    Začepite rupe!
Iako zvuči naivno, gubitak toplote jedna je od najvećih prepreka na putu prema ugodnom i toplom domu u zimskom periodu. Dobra stvar kod zapušivanja rupa i popravljanja bravica na prozorima je da ćete i u ljetnom periodu biti jednako pošteđeni prodiranja vrelog vazduha u vaš dom. Šupljine i mjesta odkle puše ćete najlakše locirati, ako za vjetrovitog dana zapalite svijeću, zatvorite vrata i prozore i prinesete svijeću svim mogućim “spornim tačkama”. Plamen svijeće je neumoljiv indikator strujanja vazduha.

2.    Prekrijte stakla
Prišvršćavanje providne, plastične folije sa vanjske strane okna prozora može sačuvati i do 50% više toplote od običnih prozora. Vazdušni džep koji se formira između folije i prozorskog stakla djeluje u ovom slučaju kao kvalitetan termo-izolator.

3.    Držite prostorije dobro ventilirane
U slučaju da dobro zapušite otvore i pukotine, te izolirate prostorije od gubitka toplote, trebat ćete dobru ventilaciju. Zagađivači vazduha (posebno od grijalica bez obezbjeđenih odvoda/dimnjaka) mogu akumulirati i kondenzovati isparenja štetna za ljudski organizam. Otvorite zato nekoliko puta dnevno prozore ili, još bolje, napravite propuh barem nekoliko minuta.

4.    Raspršite toplotu
Ko bi mogao pretpostaviti da postavljanje ventilatora na plafon, pored hlađenja, može i zagrijati vaš dom. Jednako kao što ljeti rashlađuje vazduh koji s podiže prema plafonu, smanjenom brzinom okretanja pomoći će vam da toplotu koju emituju grijna tijela rasprši po cijeloj prostoriji, od nožnih palaca, sve do ušiju.

5.    Zagrijte prostorije pametno
Zagrijavanje prostorija do tropskih temperatura nije samo nepotrebno, već i nezdravo. Nabacite svoj najdraži džemper i smanjite temperature na termometru za par stepeni. Svaki stepen celzijusa koji smanjite umanjit će vašu potrošnju za oko 10%, a manja će bit i temperaturna razlika pri promjeni temperature ambijenta (izlaska napolje).

Izvor