Počinje vrijeme za sadnju

Jutarnji.hr
Počinje vrijeme za sadnju


Latinsko ime vrste potječe od grčke riječi rhodon, što znači ruža i riječi dendron, što znači drvo, dakle: ružino drvo. Rhododendroni rastu u velikom rasponu od sitnih grmića, sve do stabala visokih gotovo 30 m.

U našim vrtovima najčešće su to grmovi visoki od 0,5 do 2 m. Najveću ukrasnu vrijednost kod rhododendrona imaju cvjetovi koji su veliki i skupljeni u brojne cvatove.

Cvjetovi dolaze u brojnim nijansama crvene, ružičaste, purpurne, narančaste, žute i bijele boje, no ipak su najzastupljeniji ružičasti kultivari.

Manji kultivari

Cvatnja im je obilna i dugotrajna, od kasne zime do kasnog ljeta (kombinacijom vrsta i kultivara s različitim vremenom cvatnje). Često dolazi do zabune imena azaleja i rhododendron.

Azaleje pripadaju rhododendronima, a osnovna je razlika u tome što azaleje mogu biti i zimzelene i listopadne, a rhododendroni zimzeleni. Međutim i jedni i drugi pripadaju botaničkom rodu Rhododendron.

Najbolje vrijeme za sadnju jest proljeće (od ožujka do svibnja) ili jesen.Te biljke stvaraju veliku masu korijenja blizu površine tla, pa je stoga prilikom sadnje važno ne saditi ih preduboko u tlo, rododendroni su na to osjetljivi i ako je korijenje prekriveno suvišnom količinom tla, biljka će svojim lošim izgledom pokazati da joj takvi uvjeti ne odgovaraju.

Manji kultivari mogu se saditi i u posude, s tim da ih treba presaditi svake tri do četiri godine. Možemo ih saditi i na tvz. podignute gredice.To se koristi u slučaju kad je tlo u kojem želimo posaditi grm vapneno, pa stvaranjem izdignute gredice osiguravamo biljci tražene uvjete; izbjegavamo dodir s vrtnim tlom.

Svjež i vlažan teren


Da bi ste uspješno uzgojili rhododendron trebate osigurati sljedeće; kiselo tlo lišeno kalcija (voda za zalijevanje mora također biti bez kalcija), svježe stanište, vlažno tlo, ali dobro drenirano bogato organskim tvarima, vlagu zraka posebno u ljetnim mjesecima i sjenu koja je potrebna ovisno o nadmorskoj visini.

 Rhododendroni traže vlažne uvjete, ali ne vole da im korijenje bude zasićeno vodom, stoga treba osigurati dobru drenažu.

U područjima gdje ima dovoljno vlage uspijevaju i na terenima izloženim suncu. Najbolje se uzgajaju gdje je teren stalno svjež i vlažan.

Gdje nema dovoljno prirodne vlažnosti moraju se obilno zalijevati, i to prije nego što vidimo da je teren isušen, odnosno da su se na biljkama već pojavili  znaci nedostatka vlage. U ljetu ih se zalijeva svakih 7-10 dana (oni koji se uzgajaju u vrtu) one koji se nalaze u posudama zalijeva se češće. Najbolje je koristiti kišnicu.  

Sadnja tri ili više primjeraka


Vlažnost možete poboljšati sadnjom po tri ili više primjeraka u grupi,j er grmovi svojom masom zasjenjuju korijenje i zadržavaju vlažno okruženje.

Tlo za uzgoj mora biti kiselo. Idealan ph je između 4 i 5. Kako dekorirati dom biljem pitajte na adresama MBM-a (Dolenice bb, Zagreb, Škurinjska c.1, Rijeka, Put Orišca 11, Split, Staklenici Turanj-Zgon, Sv. Filip i Jakov).

Izvor