Butici koji su postali muzeji

Jutarnji.hr
Butici koji su postali muzeji


Poznati modni dizajneri sve češče angažiraju naj-poznatije svjetske arhitekte za uređenje svojih butikaTrilogije ne postoje samo u književnosti, nego i u modi, odnosno arhitekturi. Naime, Massimiliano i Dorina Fuksas prošli tjedan nakon Hong Konga i Tokija dovršili su uređenje prostora na 5. aveniji u New Yorku, čime je završena trilogija uređenja ekskluzivnih butika za poznatog modnog dizajnera Giorgia Armanija.

Zgrade donose publicitet


Otvaranjem ovog ekskluzivnog avangardnog prostora još jednom se potvrdilo da moda i arhitektura i te kako idu zajedno te da modni dizajneri, svjesni marketinške kvalitete vrhunske arhitekture, sve više angažiraju svjetske arhitektonske superzvijezde da bi im kreirali interijere dućana, nove zgrade kao prodajne ili upravne prostore, fundacije i art-galerije, istraživačke centre...

Naime, angažirati svjetsku arhitektonsku elitu poput Rema Koolhaasa, Herzoga & de Meurona, Zahe Hadid, Franka Gehryja, Tadao Andoa, Kazuyo Sejime ili primjerice UN Studija stvar je prestiža kojom butici s vrlo skupom dizajnerskom odjećom sve više nalikuju na muzeje suvremene umjetnosti. Zbog toga i ne čudi što je veza između arhitekture i mode u posljednje vrijeme postala jedna od najplodnijih tema međunarodne kritičke debate.
  

No, ne želeći ulaziti u to je li moda umjetnost ili to tek pokušava biti, valja se prisjetiti nekih od najekskluzivnijih prostora koji zaista nalikuju ili čak i jesu galerije, a ne trgovine s odjećom i obućom.

Inovacije high techa

Pradini butici koje u posljednje vrijeme gotovo isključivo projektira OMA i Rem Koolhaas postali su pravi hramovi ne samo za ljubitelje mode nego i poznavatelja arhitekture i high-techa.

 Pradu u New Yorku osim prepoznatljive “udoline” obložene drvom karakterizira i mnoštvo tehnoloških novotarija u službi procesa kupovanja, poput: touch-screenova s pregledom kolekcija i kombinacija, kartica s podacima o svakom kupcu, staklenih prozirnih kabina za presvlačenje koje pri presvlačenju postanu neprozirne izvana dok se iznutra i dalje vidi van.

Osim Koolhaasa Pradine trgovine projektirali su i Herzog & de Meuron, Kazuyo Sejima i Peter Marino, arhitekt koji je svoju slavu može zahvaliti gotovo isključivo modnim brandovima poput Donne Karan, Louisa Vuittona, Chanela, Giorgia Armania, Diora i Fendija za koje je sve radio.

Louis Vuitton svoje prepoznate torbe gotovo isključivo prodaje u ekskluzivnim arhitektonskim prostorima, a da je moda nova vrsta umjetnosti pokazat će u novoj zgadi   Louis Vuitton Foundation for Creation u Parizu koju projektira slavni Frank O. Gehry.

Ovaj Art centar osim galerije na 65.000 kvadrata imat će prostore za istraživanja, dokumentaciju i edukaciju, a svoja vrata trebao bi otvoriti krajem 2009. godine.

Izvor