עיצוב שעושה שקט בעיניים

גילי כהן-לב,צילום: כנרת לוי ורמי סלומון בית & נוי
חלל המגורים המרווח

חלל המגורים המרווח


שפת עיצוב מדויקת, נקייה ובהירה, נוסכת שלווה נעימה בדירה שתכנן אדריכל הפנים תמר שפירא



צמצום חומרי ושימוש חוזר באלמנטים זהים ודומים רוקמים בדירה שתכנן אדריכל הפנים תמר שפירא בתל אביב, זרימת חלל קוהרנטית , מדויקת והרמונית

התחושה המידית שנוצרת למראה הדירה שתכנן ועיצב אדריכל הפנים תומר שפירא בתל-אביב, היא של שקט בעיניים- חלל רחב ידיים, בהיר ואוורירי, שעיצובו האנין ספוג שלווה שבידה להרגיע באחת.

הדירה, ששטחה הגדול -250 מר- התקבל מאיחוד שתי דירות, שוכנת בקומה גבוהה במיקום הפונה אל הים, וכשהגיעו בעליה אל שפירא הם היו מגובשים לחלוטין באשר לעיצוב הרצוי להם: פונקציונאלי ונקי, חף מכל עומס צבעוני או קישוטיות מיותרת.


פינת הישיבה מעניקה מבט ישיר אל המטבח, המהווה נקודת "אמצע" בין האגף הציבורי והאגף הפרטי השוכן בעומק החלל המאורך. יחידת פלסמה מעוצבת, שבנייתה ניצלה עמוד קונסטרוקטיבי, משמשת אף כמחיצה מפרידה בין פינת הישיבה ובין יחידת ההורים המצויה מאחוריה. העמוד נעטף בגבס והורחב לכדי משטח קיר, שחלקו העליון מנותק מהתקרה על מנת לשמר את ממד הפתיחות, בחלקו התחתון משולבת יחידת אחסון מאורכת למערכת הבידור ועל פני שטחו משוקעים הרמקולים. היחידה עשויה עץ, עם חזיתות הזזה ושתי חזיתות עשויות רשת נירוסטה אוורירית ל"העברת הקול". יחידת פלסמה: "טיטאן".

חיבור שתי הדירות, הפגיש את שפירא עם מרחב עירום לחלוטין, למעט עמודים קונסטרוקטיביים שניצבו בשטחו ואותם רתם שפירא ליצירת מקצב תכנוני, אשר למרות גודל החלל משמר קנה מידה אינטימי בכל אזור ואזור בו. החלל שלאחר התכנון משתרע ממרפסת למרפסת, כשציר אורך חוצה אותו, והמטבח, הממוקם במרכזו, מהווה נקודת אמצע המגדירה/מסמנת בו שני אגפים.

הארגון ההיררכי של האגפים ומיקום הפונקציות השונות בהם נקבעו בהתייחס לקשריו של החלל עם נוף החוץ: האגף הקדמי שנחשף לנוף הים הוא האגף הציבורי שכולל בשטחו גם את יחידת ההורים, והאגף האחורי, אליו מוביל פרוזדור מעבר, מאכלס בשטחו שני חדרי ילדים ועבודה. לאורך הפרוזדור המוביל לאגף הנוסף תוכננו פונקציות שירות שונות, כמזווה ומחסן.

חלוקת האגפים מגובה בחלוקות משנה המגדירות אזורים בחלל תוך יצירת פרספקטיבות וכיווני התבוננות שחושבו מבעוד מועד, כך שמכל נקודה במרחב ייווצר עניין ויזואלי. חלוקות המשנה מתקבלות  באמצעות הנמכות תקרה מדורגות ו/או יחידות בנויות, כמו, למשל, מעין קוביית גבס שנבנתה על קיר קיים סמוך לדלת הכניסה לצורך הצנעת תיבת החשמל, כאשר בו בזמן היא מגדירה אזור מבואה ומשמשת כארון מעילים

.
פינת אוכל רשמית ממוקמת במעין נישה מוגדרת שבתכנית המקורית הייתה חדר. השולחן עשוי משטחי במבוק צבטעים ורגלי נירוסטה בגימור פליז. "טיטאן"

פינת האוכל הרשמית ממוקמת במעין מובלעת שהייתה חדר בעברה, ויחידת פלסמה מעוצבת, שהתחילה למעשה, מאילוץ של עמוד קונסטרוקטיבי, משמשת כמחיצת הפרדה בין חלל האירוח ואזור יחידת ההורים המצוי בשטחו של האגף הציבורי. העמוד הרחב נעטף בגבס לכדי מעין משטח קיר שחלקו העליון עליו מותקן מסך הפלסמה מנותק מהתקרה, וחלקו התחתון הוא יחידת אחסון מאורכת המכילה בתוכה את כל מרכיבי מערכת הבידור

.
מבט מאזור המטבח אל עבר חלל המגורים חושף את הכניסה לאזור ההורים הממוקם מאחורי יחידת הפלסמה, ומרפסת חזיתית מרוצפת במשטח דק שפתחי היציאה אליה מעוטרים בוילונות קלילים לבנים. המסגרת החומרית נקייה, ומתקבלת מריצוף באריחי גרניט פורצלן בגון אפור כהה עם ניואנס כחלחל, קירות בגון לבן שבור וגופי תאורה שקועים עשויים גבס ה"נבלעים" בקירות כך שנוכחותם כמעט ואינה מורגשת והאור העילי שהם מפיצים יוצר תחושה של גומחות בתוך הקיר. ריצוף: "חזי בנק". תאורה: "אתי'ס - פתרונות תאורה"

כשהרעיון הוא ליצור חלל נקי ללא שילובי צבעוניות כאלה או אחרים, תפקיד נכבד ביותר שמור לחומרים המשמשים בו, היות והאותנטיות של כנות החומר הופכת במקרה זה למרכיב משמעותי המספק גם את ממד צבע אומר שפירא על בחירת מערכת הצבעים והחומרים, ובכלל זה שילובי הטקסטיל שנעשו בקפידה יתירה תוך התייחסות לאיפוק המבוקש ולקבלת שלמות הרמונית.

לריצוף האזורים הציבוריים, המטבח ומעברי המסדרונות נבחרו אריחי גרניט פורצלן בגון אפור כהה עם ניואנס כחלחל משהו, בחדרי השינה נעשה שימוש בפרקט עץ וונגה חום כהה, והקירות נצבעו בגון לבן שבור. חריגה יחידה ממארג הצבע מגלם הקיר שחותם את הפרוזדור המוליך לאגף החדרים: הקיר נצבע בסטוקו מטאלי מבריק, כאשר בצירוף התאורה שהותקנה מעליו הוא הופך את סופו הסתמי והמשמים של הפרוזדור למוקד ויזואלי ולפריים מפתיע בנוכחותו השונה.

בפתחי חלונות קטנים נתלו וילונות רומאיים, ואת הפתחים הגדולים, דוגמת דלתות יציאה למרפסות, מעטרים וילונות גליים על מסילה, כשהבד הבהיר והאוורירי שנבחר לצורך זה חובר בגונו לגון הקירות ומשמר רצף חזותי.

 נושא משמעותי במיוחד, לו הוענק דגש רב הוא תכנון התאורה, אשר מעבר לבחירת גופים, התמקד בערכים מוספים שמעניקה תאורה נכונה ובמיצוי תכונותיה כמרכיב עיצובי רב חשיבות. ברוח העיצוב הנקי מרבית גופי התאורה שהותקנו בחלל הם קבועי קיר עשויים גבס, כך שנוכחותם על הקירות הבהירים כמעט ואינה מורגשת, ואילו האפקטים שהם יוצרים מעשירים אותו בעניין, כמו למשל, הקניית תחושה של הימצאות גומחות מוארות בקירות.

התפיסה הכללית הייתה להשתמש בתקרה החלקה והבהירה כרפלקטור, ורוב הגופים אכן שולחים את אורם לכיוונה, תוך פיזור אור שווה ללא סנוור. מעבר לכך, שילוב תאורת ה- Up Light יוצרת אשליה אופטית של חלל גבוה בהרבה מזה הקיים בפועל, וגונו הצהוב של האור, שהינו עדין ונעים לעין, משרה תחושת חמימות במרחב.

כל גופי התאורה מצוידים בעמעמים המאפשרים יצירת תרחישי אור שונים ושליטה פרטנית על כמות האור בכל אזור ואזור, ובמינון מדוד מאד שולבו ברחבי החלל גופים דקורטיביים, כאשר גם אלה, עם כל היותם מוגדרים כדקורטיביים, מאופיינים בעיצוב ייחודי-נקי, שאינו סוטה מהמסגרת הרעיונית של ניקיון ויזואלי.

ככלל, נאמנות זו לרצון הדיירים, היא שהביאה את שפירא לנקוט בקונספט שעיקרו צמצום חומרי וחזרה על אלמנטים זהים או דומים, על מנת ליצור זרימה קוהרנטית. כל פרט קטן כגדול טופל בקפידה מרבית מתוך נקודת מוצא של היצמדות לרעיון העיצובי במקביל להבטחת פונקציונאליות ונוחות מקסימאלית, כאשר במסגרת זו כל פריטי הריהוט והנגרות בוצעו בהזמנה מתוך חישוב מוקדם וחשיבה על התאמתם לשפת הבית ולמיקומם המיועד.

לדוגמה: נגרות חדרי הרחצה אמנם משתנה בהתאם לגודל החללים, אך היא זהה בחומריה ובאופי עיצובה, נשענת על גון לבן המשמש בכיורים הגדולים, באביזרים הסניטאריים ובארונות, ועל חיפוי קירות המשלב אריחים באזורים הרטובים עם טיח פיגמנטי מעודן.

משטחי הכיורים העשויים שיש תוכננו כמשטחים מרחפים שתחתיהם שולבו יחידות ארון תואמות-מרחפות, ולצורך זה כבר בתהליך התכנון-בנייה הושתלו בקירות תמיכות מסיביות ממתכת, מותאמות לנשיאת משקל כבד. את משטחי השיש תוחמת מסגרת של עץ טבעי בצבע באפוקסי, כשהיא נוסכת ממד של חמימות בעיצוב הנקי-סטרילי בעיקרו

.
המטבח ממוקם באמצע הציר האורכי שמאפיין את זרימת החלל, ובמיקומו מסמן את חלוקת האגפים. חללו תחום באמצעות אי גדול שבצדו הפונה למעבר משמש כדלפק אכילה עם כיסאות בר תואמים. מטבח: "דקור מטבחים".

המטבח, לב הבית, מגלם פונקציונאליות במיטבה, ואי גדל ממדים שחלקו החיצוני פונה לפרוזדור המעבר תוחם את שטחו מחד, ומשמר פתיחות לחלל מאידך. האי משמש אף כדלפק אכילה עם כיסאות בר מסוגננים בעיצוב קליל, ומולו, על הקיר השני של הפרוזדור, תוכננה ויטרינה אינטגראלית גדולה השוברת- מרככת את תחושת המסה הבנויה ואף מעניקה מקום אחסון נוסף.


יחידת ההורים הממוקמת בקדמת החלל, מאחורי רהיט הפלסמה. החלל, כמו כל החללים הפרטיים מרוצף בפרקט חמים, ובמרכזו ניצב רהיט פלסמה מתוכנן כעמוד נירוסטה הנושא עליו את המסך ואת קופסת הציוד הנדרש, כשהוא מהווה אלמנט עיצובי לכל דבר. מאחור נראה ארגז מצעים/אחסון מחופה עור, תואם את העור המשולב בעיצוב המיטה, וגוף תאורה מעודן, כעין פעמוני רוח משתלשל בפינת החלל. רהיט פלסמה: "טיטאן"

יחידת ההורים מעוצבת בקפידה בסגנון קלאסי-אלגנטי, עם פריטי ריהוט שעוצבו בהזמנה וחומריות הכוללת גם שימוש בעור אוכף עם תיפורים, שמופיע בשידות הלילה שלצד המיטה העשויה עץ וונגה ובארגז מצעים גדול. אלמנט מעניין בשטחה הוא רהיט פלסמה שעוצב כעמוד נירוסטה הנושא עליו את המסך ואת קופסת המכשירים, ולצד הפונקציונאליות הוא מהווה אלמנט עיצובי לכל דבר

.

חדר הרחצה של יחידת ההורים בעיצוב נקי ומוקפד, המשלב טיח פיגמנטי וחיפוי אריחי קרמיקה באזורים רטובים. כיור גדול מונח על מדף מרחף המותקן בתוך הקיר עם חיזוקים נדרשים, ותחתיו יחידת אחסון מאורכת, ניצבת על רגליים דקות המשלימות את תחושת הריחוף. ניואנס דקורטיבי למראה הנקי מעניק פס אריחי פסיפס ששולב בקיר לצד המראה. אריחי חיפוי ואביזרים סניטאריים: "חזי בנק".


המרפסות התוחמות את החלל משני צדדיו- אחת ביציאה מהחלל הציבורי והשנייה ביציאה מחדר העבודה, מחופות במשטח דק מעץ איפאה, וכראוי לעיצוב שלא זנח אף פרט הן מצוידות במערכת ישיבה מסוגננת, מותאמת לשימוש חיצוני. כך, עם דיוק וקפידה כמילות מפתח שהובילו את תכנון ועיצוב הדירה, דבר בה אינו חסר או עודף, והתחושה ההרמונית העולה מכל פינה בשטחה מוכיחה זאת בעליל



חלל המגורים המרווח שנפרש עם הכניסה לבית. קוביית גבס שנבנתה סמוך לדלת הכניסה לצורך הצנעת תיבת החשמל, משמשת גם כארון מעילים, יוצרת תיחום כלשהו המגדיר אזור מבואה, ובצדה השני, הפונה למעבר שמול המטבח מנוצלת לשמש כארון ויטרינה. עיצוב החלל מאופיין במינימליזם, עם מיעוט פריטי ריהוט ונוי המשמר חזות פתוחה ואוורירית, והנמכות תקרה מדורגות מגדירות מקצב אזורים תוך יציקת התרחשות צורנית.

לכתבה המלאה במקור