Proljetno uređenje balkona i terasa

Tportal
Proljetno uređenje balkona i terasa


Balkoni i terase obogaćuju stambeni prostor te sjedinjuju interijer i eksterijer. U vanjskom prostoru tijekom toplijih mjeseci provodi se najviše vremena, stoga se javlja potreba da ga uredimo što ugodnije i funkcionalnijeUgodna terasa ili balkon predstavljaju vanjski dio dnevne zone i na taj način obogaćuju njezin sadržaj. Kontakt s vanjskim prostorom nužan je dio stanovanja, ali i prirodna potreba svih nas. Za pothvat pretvaranja vanjskog sadržaja u oazu za uživanje nije toliko bitna veličina prostora, koliko dobra volja i maštovitost koju, u nedostatku vlastite, može zamijeniti stručna.
     
Širenje unutarnjeg prostora prema vanjskom u vidu terase ili balkona treba iskoristiti na najbolji mogući način jer upravo ovaj vanjski prostor može postati dodatni sadržaj vašeg stambenog prostora: osim za uživanje, može se koristiti kao hobi ili radni prostor, mjesto za druženje s prijateljima, za dječju igru na otvorenom ili kao omiljeno mjesto za pisanje školskih zadaća i učenje.

Za kvalitetno uređenje vanjskih prostora potrebne su vam lončanice s biljkama iz podneblja u kojem živite (zbog klimatskih uvjeta). Lončanice trebaju biti dekorativne te usklađene s odabranim stilom uređenja. Dimenzije biljaka trebaju biti prilagođene veličini raspoloživog prostora kako ga svojom veličinom ili količinom ne bi zagušile. Ako ste alergični na pelud, birajte lisnate biljke bez cvjetova da biste izbjegli veće količine peludi u neposrednoj blizini.

     
Nakon što ste ozelenjeli i osvježili balkon ili terasu, odaberite prikladnu garnituru za sjedenje. Veličina stola te tip i ukupan broj stolica i u ovom će slučaju ovisiti o veličini raspoloživog prostora. Imajte na umu da ćete u manjem prostoru potreban broj sjedećih mjesta lakše zadovoljiti odabirom stolica manjeg formata i stolom s mogućnošću razvlačenja. Masivne garniture nisu preporučljive za manje prostore kao što su balkoni.

Osim garnitura za sjedenje, vanjski prostori mogu biti opremljeni sofama, ležaljkama, ljuljačkama i ostalim atraktivnim komadima vrtnog namještaja koje se nudi na tržištu. Namještaj za opremanje vanjskih prostora se izvodi od različitih materijala i dostupan je po različitim cijenama. Plastične, drvene, metalne, od ratana, kovane stolice, sofe i ostali komadi namještaja idealno će poslužiti pri opremanju vanjskih prostora te im dati konačan ugođaj sukladno vašim željama – klasičan, moderan, stilski, rustikalni, egzotični itd.

     
Dobra rasvjeta vanjskog prostora terase ili balkona bit će ključni faktor
pri kreiranju večernjeg ugođaja. Svjetiljke , svijeće, baklje te ugrađena rasvjeta pomoći će vam da stvorite ugođaje prema trenutnim željama i potrebama. Noćni efekti su vrlo bitni jer svjetlost sa svojim kreacijama – sjenama i naglascima - sudjeluje u kreiranju vanjskog prostora koji ima različite dnevne i noćne ugođaje.

Izvor