Opojni mirisi i raskošne boje

Novosti.rs
Opojni mirisi i raskošne boje


Želite da osvežite baštu novim i egzotičnim biljkama. Evo nekoliko predloga: Planika ili maginja (Arbutus unedeo) – zimzeleni grm, uspravnih grana i guste krošnje. Jajoliki listovi dugi su od 6 do 9 cm, uski i na dugoj peteljci.

U jesen biljka obrazuje narandžasto-crvene okrugle plodove, debljine 2 cm. Plodovi sazrevaju u oktobru, kada počinju da menjaju boju iz zelene u žutu, narandžastu i jarko crvenu. Taj proces se odvija postupno, tako da se na grmu mogu videti različito obojeni plodovi. U isto vreme počinje da cveta i da obrazuje plodove. Mirisni cvetovi bele, ili pink boje sakupljeni su u grozdaste cvasti slične vresu, koje su primamljive za pčele.
Odgovara joj svetlo, zaštićeno mesto i dobro drenirano slabo kiselo humusno zemljište. Dobro podnosi sušu, a prskanje joj nije potrebno. Minimalna temperatura koju biljka može podneti je 5 stepeni. Tokom zime unosi se u prostoriju koja se ne greje.
Crveni zreli plodovi veoma su ukusni i sadrže veliku količinu vitamina C. Koriste se za pravljenje likera i marmelade, a u kozmetici kao dodatak za izradu krema za negu lica za sprečavanje nastajanja pega na obrazima. Kreme se koriste i protiv starenja kože i raznih izraslina.
Lira drvo ili tulipanovac (Liriodendron tulipifera) - listopadno, visoko drvo, kožastih sjajnih zelenih krupnih listova koji podsećaju na liru. Poseban ukras predstavljaju krupni narandžasto-žuti cvetovi, koji liče na cvetove lale. Lirodendron cveta tokom maja i juna. Posle precvetavanja biljka obrazuje plodove u obliku šišarice, koji ostaju tokom jeseni i zime. Odgovaraju mu duboka humusna i dobro drenirana zemljišta. Može da se gaji i na suncu i u polusenci. Otporan je na mraz. U mladosti biljke mogu podneti i -15 stepeni, a starija stabla i do -30. Zbog svoje visine lirodendron se koristi za pojedinačnu sadnju, a izvanredan je i za drvorede.
Levisija (Lewisia) - zimzelena višegodišnja perena sa mesnatim listovima poređanim u obliku rozete. Visine je 15-20 cm, cveta u junu i julu mnoštvom roze obojenih cvetova, sakupljenih u guste terminalne cvasti. Odgovara joj svetlo do polusenovito mesto i humusno, umereno vlažno zemljište.
Klematis “My angel” - penjačica koja može dostići visinu do 3 m. Cvet je iznutra žut, spolja ljubičast, a na rubovima kremkast. Cveta od jula do oktobra. Sadi se na svetlom ili polusenovitom mestu. Najbolje uspeva na humusnom i dobro propusnom zemljištu.
Klematis “Sieboldii” – penjačica koja raste od 2 do 3 m visine. Cvet je bele boje sa ljubičastim središtem, prečnika 10 cm. Cveta od jula do septembra. Odgovara joj sunčani položaj i dobro drenirano zemljište.
Petunija “Raspberry blast” – sa fluorescentnim pink–roze cvetom i dugim periodom cvetanja (od juna do oktobra). Prilagođena je na sve vremenske uslove, čak i na visoke temperature. Može se zasaditi u baštu, saksije, sandučiće, ali najlepše izgleda u visećim korpicama.
Heba “Heartbreaker” - prelep zimzeleni žbun koji može dostići visinu od 75 cm. Listovi su sivkasto-zelene boje sa kremkastim rubom. Tokom jeseni cvetovi dobijaju pink boju koju zadržavaju tokom zime i proleća. Idealna je za gajenje u saksiji. Sadi se u mešavinu treseta i humusne zemlje. Minimalna temperatura koju podnosi je -5 stepeni, pa se tokom zime mora čuvati na zastakljenoj terasi.

Izvor