Jagode na balkonu - ukusni ukras

Zena.hr
Jagode na balkonu - ukusni ukras


Možete ih uzgajati u bačvicama ili sandučićima na balkonima i terasama

Jagode uspijevaju u svakom vrtu, pa čak i u sandučićima na prozorskoj dasci. Ta mala višegodišnja biljka rodi obilno, osobito prve tri godine, a kasnije je uspješno možete rasaditi. Naime, jagode razvijaju vriježe, nove male biljke, koje se u ranu jesen posade i već drugu godinu daju plod.

Ako ih sadite prvi put, nabavite u dobrom rasadniku nekoliko grmova, već prema prostoru i posadite na razmak oko 20 cm. Dobro obradite zemlju, voda ne smije stajati, iako vole vlažno. Pognojite ih po mogućnosti i stajskim gnojem. Zalijevajte redovito. Optimalno vrijeme sadnje je rana jesen i sada u proljeće, no ne kasnije od svibnja, jer tada se rane sorte već beru. Prilikom sadnje pazite na dubinu, srce biljke mora biti iznad zemlje, inače će istrunuti.

Svi poznaju mirisne šumske i velike vrtne jagode. Danas su uzgojene sorte koje rode neprestano, a imaju veće plodove; zovemo ih mjesečarke. Jednorodne sorte imaju velike krupne plodove. Najnovije su se na tržištu pojavile puzajuće jagode, koje su pogodne za uzgoj u bačvicama na terasama.

Stabljika sa zrelim plodovima je teška, te pada na zemlju, stoga da biste sačuvali lijepe plodove, ispod grmova raspostrite slamu ili foliju.

Jagode u bačvi

Upotrijebite staru bačvu, drveno vjedro ili specijalno izrađene zemljane lonce s otvorima. Na posudi napravite seriju od niza rupa širine približno šest centimetara u razmaku 15-20 cm. Probušite i dno posude, te je postavite na četiri cigle.

Gdje ih smjestiti?
Jagodama najbolje odgovara sunčano mjesto, a da bi se postigla dobra cirkulacija zraka, posudu treba odmaknuti najmanje pola metra od zida.

Na sredinu posude okomito postavite plastičnu cijev, gusto izbušenu, ili cilindar od metalne mreže (promjera 6-10 cm - ovisno o vrsti mreže). Dno posude pokrijte slojem rahle ilovače, a njome do polovice ispunite i cijev (cilindar) smještenu u sredini. Nakon toga počnite posudu punili plodnom zemljom. Kada dođete do prve serije rupa, posadite sadnice jagoda i tako redom zalijevajući svaki sloj. Ako za vrt morate pažljivo birati sorte jagoda, prilikom uzgoja na terasi to nije problem! Nabavite sadnice jagoda "mjesečarki" ili "četiri godišnja doba", koje se ne odlikuju jako bogatim urodom, međutim neprestano cvatu i daju plodove od lipnja pa sve do jeseni. Nakon 3-5 godina sadnice zamijenite radi veće rodnosti.

Jagode uspijevaju u svim našim krajevima, obilno rode i bilo bi šteta da ih nema u svakom vrtu, pa i u najmanjem. Mali jagodnjak može biti i prvi mali vrt o kojem će se brinuti vaša djeca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak