Trendi kombinacije boja za 2009. godinu

Enterijer.ba
Trendi kombinacije boja za 2009. godinu


Od prigušenih i zamagljenih nijansi pa do svijetlih, odvažnih tonova... Trendi boje za 2009. godinu su svježe, ali i sofisticirane.


Jarko ruzicasta i plava
Jarke boje iz 80-tih se vraćaju, ali u nešto prigušenijim, elegantnim dezenima. Ovaj dnevni boravak spario je svijetlo plavu i jarko ružičastu s crnom i bijelom čineći prostoriju otmjenijom.

Siva s preokretomZa neke će možda zvučati nevejrovatno, ali i ekonomija utječe na odabir boja. S obzirom da je vrijeme recesije, mnogi će željeti izbjeći žive boje i okrenuti se ukusnim bojama koje ne djeluju tako „veselo“. Siva, koja mnogima djeluje neodređeno i tmurno, znalački primjenjena može biti i veoma otmjena.

Srebreno plavaU tradicionalnoj spavaćoj sobi paleta boja je svjesno ograničena, kako bi teksture mogle biti dominantne, raznovrsne i bogate.Barsunasto roza
Roza boja se vratila na velika vrata: to je siguran prelaz ka crvenoj u slučaju da boje vašeg dizajna nisu jake i odvažne. Topli, ženstveni ton pruža šarmantnu pozadinu ovoj spavaćoj sobi u engleskom seoskom stilu.
 
Dizajner u ovome slučaju koristi cvijetne, prugaste i karirane dezene u živoj mješavini žute, bež i crvene kako bi se uredila ova spavaća soba u stilu “bed-and-breakfast” prenoćišta.


Ciklama i limetaKlasična proljetna paleta ružičaste i zelene je izmijenjena za 2009. godinu dodacima svijetlozelene i boje ciklame. Ova živa paleta koristi crvenu boju da bi se postigao ton elegancije, strasti i rustične otmjenosti, dok svijetlo zelena daje organsko, ali živo bogatstvo prostoru. Ovaj dizajn pruža živahan, ali elegantan prostor za jednu aktivnu porodicu.


Metalik sivaReflektivan kvalitet metalik boje daje otmjenoj sivoj jedan obnovljeni šik izgled. U kombinaciji s bijelom drvenarijom i namještajem, prostor izgleda čisto, jednostavno i mirno

Šik maslinastaBogati žuto-zeleni ton maslinaste boje vraća se iz 60-tih. Ipak, ovog puta, maslinasta je u kombinaciji sa “kaki” i bojom kamena, što čini i paletu zemljanih boja. Tapete s dezenom dominiraju ovom kuhinjom i trpezarijom, što je naglašeno kremastim i smeđim tonovima. Natrandžasti jastuci služe kao dodatak boje.


Jednostavna bež
Svevremenska, neutralna bež boja čini savršenu, prigušenu pozadinu svake prostorije. Kada se koriste ovakve osnove boje, važno je imati i nešto na šta se oči mogu fokusirati, kao što su u ovom slučaju, slike na zidu blagovaonice u nebesko plavoj boji


Crvena i boja crvenog vinaCrno je uvijek moderno. Otmjeno, ali dramatično, crna ide uz svaku boju, uključujući i elegantnu boju crvenog vina na zidovima ove blagovaonice. Kako bi se izbjeglo da prostorija izgleda pretamno, tu su ove ružičasto-narandžaste zavjese koje naglašavaju prozor s pogledom na vrt.


Velika soba u prirodnim bojamaSvijetlo-žuta i bež boja daju svježinu vašem prirodnom prostoru. Suptilni ton sivo-zelene daje prostoru umirujući, maglovit izgled. Ova boja podsjeća na rana ljetna jutra.

Svijetla boja avokada je suncem obasjana zelena boja koja prostoriji daje "modernu" svježinu.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak