Proljetno uređenje balkona i terasa

Javno.com
Proljetno uređenje balkona i terasa


Kontakt s vanjskim prostorom nužan je dio stanovanja pa se tako posebna pažnja mora posvetiti i pri uređenju balkona, a ne samo interijera.
Terase i balkoni predstavljaju sastavni dio životnog prostora te integraciju istog s vanjskim prostorom. Dolazak lijepog vremena potiče mnoge da veći dio slobodnog vremena provode upravo na terasi ili balkonu, koji trebaju biti prigodno uređeni kako bi ugođaj bio potpun.

Ugodna terasa ili balkon predstavljaju eksterijerski dio dnevne zone i na taj način obogaćuju njen sadržaj. Kontakt s vanjskim prostorom nužan je dio stanovanja, ali i potreba usađena duboko u sve nas. Pojedinci, privilegirani osobito povoljnim položajem vlastite kuće ili stambene zgrade u kojoj žive, doista mogu uživati u prirodi koja ih okružuje, zadivljujućim pogledima, svježem zraku i mogućnosti vlastitog kreiranja ambijenta terase ili balkona.

Važna je mašta, a ne veličina prostora

Ekstenziju unutarnjeg prostora prema vanjskom u obliku terase ili balkona treba iskoristiti na najbolji mogući način jer upravo ovaj vanjski prostor može postati dodatni sadržaj vašeg stambenog prostora.
Za pothvat pretvaranja vanjskog sadržaja u oazu za uživanje nije bitna veličina prostora već dobra volja i maštovitost, koju u nedostatku vlastite može zamijeniti stručna. Ekstenziju unutarnjeg prostora prema vanjskom u obliku terase ili balkona treba iskoristiti na najbolji mogući način jer upravo ovaj vanjski prostor može postati dodatni sadržaj vašeg stambenog prostora: osim za uživanje, može se koristiti kao hobi ili radni prostor, mjesto za druženje s prijateljima, dječju igru na otvorenom ili omiljeno mjesto za pisanje školskih zadaća i učenje.

Za kvalitetno uređenje vanjskih prostora potrebne su vam lončanice s biljkama iz podneblja u kome živite (zbog klimatskih uvjeta). Lončanice trebaju biti dekorativne te usklađene s odabranim stilom uređenja. Dimenzije biljaka trebaju biti prilagođene veličini raspoloživog prostora kako ga svojom veličinom ili količinom ne bi zagušile. Ukoliko ste alergični na pelud, birajte lisnate biljke bez cvjetova kako biste izbjegli veće količine peludi u neposrednoj blizini.

Nakon što ste ozelenili i osvježili balkon ili terasu, odaberite prikladnu garnituru za sjedenje. Veličina stola te tip i ukupan broj stolaca i u ovom će slučaju ovisiti o veličini raspoloživog prostora. Imajte na umu da ćete u manjem prostoru potreban broj sjedećih mjesta lakše zadovoljiti odabirom stolica manjeg formata i stolom s mogućnošću razvlačenja. Masivne garniture nisu preporučljive za manje prostore kao što su balkoni.

Rasvjeta je ključna za večernji ugođaj

Proljetno uređenje balkona i terasa
Photo interijerNET  
Osim garnitura za sjedenje, vanjski prostori mogu biti opremljeni sofama, ležaljkama, ljuljačkama i ostalim atraktivnim komadima vrtnog namještaja koje se nudi na tržištu. Namještaj za opremanje vanjskih prostora se izvodi od različitih materijala i dostupan je po različitim cijenama. Plastični, drveni, metalni, kovani, ratan stolci, sofe i ostali komadi namještaja idealno će poslužiti pri opremanju vanjskih prostora te im dati konačan ugođaj prema vašoj želji – klasičan, moderan, stilski, rustikalni, egzotični itd.

Dobra rasvjeta vanjskog prostora terase ili balkona bit će ključni faktor pri kreiranju večernjeg ugođaja. Lampe, svijeće, baklje te ugrađena rasvjeta pomoći će vam da kreirate ugođaje prema trenutnim željama i potrebama. Noćni efekti su vrlo bitni jer svjetlost sa svojim kreacijama – sjenama i naglascima, sudjeluje u kreiranju vanjskog prostora koji ima različite dnevne i noćne ugođaje.

Balkoni i terase obogaćuju stambeni prostor te sjedinjuju interijer i eksterijer. Posvetite se uređenju vanjskih prostora jer će konačni rezultati biti doista zadivljujući, a vi ćete nekoliko mjeseci provesti uživajući u ambijentu koji ste sami kreirali.
7 / 9


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak