Kako opremiti mali stan

Javno.com
Kako opremiti mali stan


Bitna ideja pri opremanju malog stana je funkcionalnost. Poigravanje s namjenom prostorija, stvara osjećaj dodatnog prostora.
Pri opremanju malih stanova trebaju biti ispunjeni specifični zahtjevi, kako bi se prostor maksimalno iskoristio te pružio kvalitetu stanovanja poput one u većim stanovima.

Pri samom spomenu malog broja stambenih kvadrata, većina pomišlja na zbijenost i nemogućnosti funkcionalne organizacije stambenog prostora. Ponekad to zaista izgleda tako zbog lošeg rasporeda i dimenzija namještaja. No, pravilnim odabirom elemenata opreme prostora te njihovom dobrom prostornom dispozicijom, mali prostor može pružiti potreban komoditet te ugođaj razmjeran onome koga pružaju puno veći stambeni prostori.


Uspješnost zadovoljavanja potreba, uvelike ovisi i o broju članova obitelji koji žive u zajedničkom kućanstvu. Samac ili tročlana obitelj smještena u 40-ak kvadrata, zasigurno će imati različite zahtjeve, ali najvažnija činjenica je da i ovako mali stan ima potencijal zadovoljiti sve potrebe.

Bitan faktor opremanja malog stana je namještaj 

Bitna ideja pri opremanju malog stana je funkcionalnost. Poigravanje s namjenama različitih prostorija, stvorit će osjećaj dodatnog prostora kojeg u stvarnosti zapravo nema. Funkcionalna i maštovita rješenja, rezultirat će stambenim prostorom koji će dnevni boravak prema potrebi pretvarati u spavaonicu, radni prostor ili igraonicu, spavaću sobu u biblioteku ili radni kutak, a kupaonicu u prostor za opuštanje ili praonicu. Ovakvom izmjenom uloga, bit će zadovoljene sve potrebe nametnute suvremenim stanovanjem.

Dinamika prostora može se postići iskorištavanjem vertikalne komponente prostora. Ukoliko to postojeća visina stana dopušta, iskoristite mogućnost niveliranja i stvaranja novih stambenih kvadrata. S obzirom da su gornji nivoi obično niži od visine potrebne za normalno funkcioniranje, koriste se kao prostor za spavanje dostupan strmim stepenicama ili ljestvama.

Bitan faktor pri opremanju i postizanju konačnog ugođaja u malom stanu je dimenzija odabranog namještaja. Veliki masivni elementi, koji dominiraju svojim oblikom, bojom ili načinom obrade, nisu preporučljivi za ovakve prostore. Namještaj sitnijeg formata, poput stolca bez rukohvata, garnitura za sjedenje koje se ne ističu masivnošću niti uzorkom tkanine, stolovi i komode u izvedbi – npr. od stakla te visoki elementi koji će se stopiti s bojom zidova i biti nenametljivi, stvorit će osjećaj prozračnosti u prostoru.


Naglasci u boji postižu se kroz detalje 

Svjetlije i otvorenije boje, učinit će prostor vizualno većim dok će ga tamnije zatvoriti i učiniti teškim. Materijali pojedinačnih elemenata, a pogotovo kad je riječ o jedinstvenom prostoru gdje su kuhinja, boravak, pa čak i spavaonica vizualno povezani, trebaju biti isti kako bi što manje opteretili prostor ispunjen većim brojem komada namještaja. Naglaske u boji i materijalu treba postići kroz detalje, npr. zavjese i zastore, uzorke na stolcima ili podnim prekrivačima.

Iskorištavanjem svakog kutka stana, stvorit će se dovoljno prostora za smještaj osnovnih elemenata, ali i dekoracije, koje prostor čine osobitim. Neobična rješenja, potaknuta potrebom ''funkcionalnog'' povećanja stambenog prostora, mogu sama po sebi biti praktična i vrlo dekorativna kroz interesantne forme namještaja. Ispunjavanjem osnovnih stambenih potreba, bez unošenja estetskih elemenata, koji podižu vrijednost prostora, mali će stanovi izgledati hladno i nezanimljivo. Stoga, stvorite stambeni prostor prožet funkcionalnošću i estetikom kako biste doista uživali u svom malom, ali ugodnom stanu.


Izvor