Vrt na zidu

Press
Vrt na zidu


Zaboravite saksije, hit u svetu su zidovi od ukrasnih biljaka
Volite biljke, ali u stanu nemate dovoljno mesta za saksije? Ništa strašno - od sada možete da ih postavite tako da rastu na zidu. Ne samo da je lepo, već je i zdravo jer biljke proizvode kiseonik, vlaže vazduh i filtriraju štetne materije.

Zeleni zid koncipirao je Šveđanin Hans Andersen, a među prvima koji su svoj dom uredili na ovaj način su Hejden i Džulija Ver. Oni su želeli da unesu što više biljaka u stan, ali bez saksija za cveće. Taj san im se ispunio kada su se pre pola godine uselili u novu kuću u Berlinu.

- Prilikom uređivanja prostorija bilo nam je važno da nameštaj bude napravljen od materijala kao što su čelik i cigla. Zid sa biljkama unosi prirodu u kuću i svemu tome daje poseban karakter i toplinu - kaže Hajden za „Dojče vele".

Tim Hansa Andersona je u njihovom stanu rasporedio više od 1.300 biljaka na površini od 50 kvadratnih metara. Za zid od biljaka potrebno je 30.000 evra, a Anderson takav zid ima i u svojoj trpezariji.

- Zalivanje i đubrenje funkcionišu automatski. Biljke su posađene u konstrukciji od čoje. Preko tog materijala biljke se automatski hrane vodom i đubrivom - objašnjava Anderson.
On je 2004. osnovao firmu „Grin forčun" i do danas je instalirao više od 45 zelenih zidova. Postavljanje „zidnog vrta" traje oko tri nedelje. Rezultat je da zid nije samo lep i zelen, već je i zdrav. Zidovi od biljaka ne samo da proizvode kiseonik, već vlaže vazduh i filtriraju štetne materije iz vazduha.

- U velikim gradovima više nema dovoljno mesta. U kancelarijama je teško naći prigodno mesto na podu za biljke. Zato su zidovi od biljaka praktični i više odgovaraju onome što se u velikim gradovima koristi - kaže Anderson.

U minhenskom restoranu „Kivasou" zid od 25 kvadratnih metara doprinosi prirodnoj atmosferi. Instalirao ga je Ivo Lai, iz nemačke firme „Art akva":

- Ovde nema zemlje. Velika je prednost u tome što biljke mogu da rastu bez pesticida, a voda neprestano teče. Biljke rastu na nekoj vrsti sunđera, zalepljenom na morskoj peni. Takvi zidovi mogu da se integrišu u svaki prostor, u svim mogućim veličinama i oblicima - kaže Ivo Lai.     


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak