Pretvorite dom u egzotičnu marokansku oazu

Enterijer.ba
Pretvorite dom u egzotičnu marokansku oazu


Želite li egzotični, a ipak elegantni izgled vašeg doma, razmislite o profinjenim elementima prisutnim u dekoru marokanskog stila. Od živih boja do zanimljivo dizajniranih drvenih predmeta i mozaika, ovaj raskošni stil postaje sve popularniji u modernim domovima.
Smješten između Evrope i Afrike, Atlantika i Mediterana, Maroko je zemlja u kojoj se stapaju mnoge kulture iz okruženja. Na raskršću istoka i zapada, sjevera i juga, marokanski dekor je mješavina stilova iz Francuske, Portugala i Španije sa sjeverozapada, te jakih utjecaja Mediterana, Afrike, Perzije i Islama sa juga i istoka. Ovo je dovelo do jedinstvenog i inspirativnog stila specifičnog za Maroko.

Jako afričko sunce navodi Marokance da unesu elemente izvana kako bi u ugodnoj hladovini mogli uživati u egzotičnoj oazi inspiriranoj pejzažom oko njih. Žive boje prisutne su na namještaju i detaljima, biljkama u saksijama i nježnim osvjetljenju kako bi se postigao izgled savršene oaze u zatvorenom.

Od predivnih obalskih predjela Casablance i Tangiera do uličnih zabavljača sa zmijama i začina u brojnim bazarima Marrakesha, inspiracija se može pronaći praktično svuda, bez obzira da li tražite samo dodir egzotike ili puni make-over.

Uz prave elemente jednostavno je postići savršen marokanski stil.

Boja je najvažnija za dekoriranje u marokanskom stilu. Inspirirani marokanskim pejzažom, tražite nijanse plave i zelene zbog Atlantika i Mediterana, sjajne zlatne i srebrene da podsjeća na saharski pijesak i bogate crvene i narandžaste kako bi se dočarale slike afričkih zalazaka sunca.

 

Unutarnji prostori su puni dezena, ali jednostavni po pitanju namještaja. Sofe i stolovi su privlačni i niski. Marokanski namještaj sastoji se od dosta željeza, umetaka, ukrasnog izrezbarenog drveta, bogatih presvlaka za namještaja, zanimljivih mozaika ili detalja od terra cotta pločica.

Materijali u bogatim bojama sa zanimljivim dezenima i teksturana tipični su za marokanski dekor. Dodajte dosta jastuka i luksuznih materijala od namještaja, prozorskih okvira, pa čak i plafona. Labavo svežite paravane na prometnim mjestima kako vam ne bi smetali, ali i da biste dobili na prostoru i dodali stil.


Osvjetljenje je važan element marokanskog dekora. Fokus je na osvjetljenju prigušenom uz pomoć lampi i lustera napravljenih od stakla u boji, rezanog metala i rezbarenog drveta. Korištenje svijeća u tradicionalnim lampama unijet će dodatni romantični element, kako bi i svjetlo doprinijelo dekoru i egzotičnim mirisima.

 


Podovi od tamnog drveta prekriveni su plišanim perzijskim prostirkama ili podnim jastucima kako bi se napravila savršena baza za jednu prostoriju u marokanskom stilu. Keramičke pločice se često koriste za podove kako bi se unijela hladnoća koja je prijeko potrebna na vrelom vremenu.
Ogledala poboljšavaju ambijent marokanskog enterijera suptilnom refleksijom svjetla, te služe i kao ukrasi na zidu. Potražite ogledala s dekorativnim okvirima od željeza, rezbarenog drveta, ili onima u obliku kupole glavice bijelog luka i sa metalnim ili ukrasima od kamenčića.

 U velikim, šarenim saksijama ili korpama, egzotične biljke poput drveta banane ili papirusa pomažu u stvaranju ambijenta oaze u jednom domu u marokanskom stilu.Svileni baldahini u jarkim bojama postavljeni iznad mjesta za sjedenje u dnevnom boravku ili trpezariji ili mreže protiv komaraca iznad kreveta unose misteriozni detalj koji podsjeća na šatore pustinjskih bazara.


Odgovarajući mirisi mogu vas odmah podsjetiti na marokanske bazare i mogu biti završni detalj za vaš novi marokanski stajling. Odaberite svijeće, mirise ili raspršivače s mirisima bogatim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, šafrana ili bilo kojeg drugog egzotičnog začina.Izvor