Odaberite krevet za zdrav san

Javno.com
Odaberite krevet za zdrav san


Kvalitetan će krevet oblikom i konstrukcijom, uz odgovarajuću podnicu i madrac osigurati nesmetan san i ugodan položaj kralježnice.
Ljeto je godišnje doba kada većina ljudi koristi godišnje odmore i provodi više vremena uživajući i odmarajući se. Za kvalitetno opuštanje vrlo je bitan krevet, koji će svojim oblikom i konstrukcijom, uz odgovarajuću podnicu i madrac, osigurati nesmetan san kao i ugodan položaj kralježnice.


Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja jer direktno utječe na kvalitetu spavanja i regeneraciju organizma. Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove – konstrukciju, podnicu, madrac i dizajn, koji kvalitetnom kombinacijom daju vrhunski proizvod.

Pogledajte fotogaleriju OVDJE

Odluka za odabir pravog kreveta često nije jednostavna jer je mnogo parametara koje treba zadovoljiti kako bi sve pravilno funkcioniralo. Osim toga, parametri imaju svoje prioritete, koji nisu zanemarivi kada se radi o postizanju kvalitete i zadovoljstva, koje će svakodnevno biti vidljive.

Kvalitetan madrac i podnica garantiraju kvalitetan odmor

Krevet mora biti čvrst i stabilan, a samim tim garantirana je i dugotrajnost. Drvene, metalne ili konstrukcije od oplemenjene iverice, koje mogu biti vidljive u završnoj obradi ili tapecirane tkaninom, kožom te drugim materijalima, moraju biti napravljene na način da tvore krutu strukturu, koja se neće pomicati ili stvarati iritirajuće zvukove pri aktivnim radnjama. Pri kupovini uvijek provjerite deklaraciju s opisom materijala i rezultatima čvrstoće kreveta, koja će vam olakšati odabir. Osobitu pažnju posvetite čvrstoći pri kupovini dječjih kreveta jer njihova razigranost može stvarati jača i koncentriranija opterećenja.

Čvrst krevet treba imati podnicu, koja će osigurati pravilan položaj kralježnice, opuštanje mišića te kvalitetan san. Izbor podnica na tržištu je raznolik. Najčešće se izvode od letvica te mogu biti klasične, fleksibilne, ojačane, s motornim podešavanjem, itd.

Prilikom odabira podnice, dodatno se posavjetujte sa stručnim osobama zaposlenim u specijaliziranim centrima za prodaju podnica i madraca. Krivi odabir ovog elementa stvorit će dugoročne posljedice i neugodnosti pri spavanju, stoga budite svjesni važnosti podnice za dobar san.

Photo www.interijerNET.hr  
Kvalitetan madrac je bitan element, koji zajedno s podnicom garantira kvalitetno odmaranje. Odabir dobre podnice bez odabira dobrog madraca i obrnuto neće donijeti željene rezultate. Ergonomski oblikovani madraci najbolji su odabir za djecu i odrasle. Osnovna podjela madraca na tržištu je na one s oprugom i bez nje. Na kvalitetu i cijenu madraca, osim sastava, utječe i materijal navlake.

Funkcionalnost prije estetike

Odabrani madrac bi trebao biti minimalno 20 cm duži od vaše visine, a širinu će uvjetovati broj osoba, kao i građa onih koji spavaju na njemu. Širina madraca za jednu osobu je 90-100cm, a za dječje krevete je preporučljiva i širina od 80 cm. Madraci za dvije osobe mogu biti različitih dimenzija, a uobičajeno se na tržištu kreću od 140 cm do 200 cm. Ovisno o posebnim željama i potrebama, po narudžbi se uvijek mogu izraditi madraci izvanserijskih dimenzija.


Posljednji, ali sigurno najslađi odabir jest dizajn samog kreveta. Postupak može ići i obrnuto – odabir atraktivnog dizajna, koji ćete onda kontrolirati kroz čvrstoću, kvalitetu i mogućnost ugradnje željene podnice. No, kako biste bili spremni za odabir dizajna, trebate biti dovoljno informirani o prethodnim stavkama koje smo naveli.

Atraktivan izgled kreveta treba biti jedan od razloga odabira, ali svakako ne i jedini. Funkcionalnost, koja u slučaju kreveta znači isključivo udobnost i kvalitetu spavanja, srušit će sve estetske vrijednost ukoliko sama nije zadovoljena.

Veličina spavaće sobe, dimenzija madraca, postojeća boja zidova ili ormara, količina svjetlosti i orijentacija prostora, potreba za dodatnim spremištem, izbor noćnih ormarića, način održavanja kreveta kao i financijske mogućnosti, uvelike će odrediti dizajn kreveta, koji bi trebao biti usklađen s vašim stvarnim potrebama. Stoga, prije konačnog odabira, napravite analizu.

Obratite pozornost i na:

Osigurajte minimalno 45 cm komunikacijskog prostora uz obje strane tzv. bračnog kreveta, a nemogućnost smještaja željenog noćnog ormarića nadomjestite krevetom sa širim okvirom. Nedostatak spremišta riješit će odabir kreveta s kutijom za posteljinu. Uzglavlje kreveta je poželjno kako bi se spriječilo prljanje zida u pozadini, ali vodite računa o njegovoj visini s obzirom na ukupnu veličinu prostorije. Odabir materijala i boje bi trebao biti usklađen s postojećim interijerom zbog konačnog ugođaja.

Krevet je izuzetno bitan element opremanja stambenog prostora, te njegovom odabiru posvetite pažnju koju zaslužuje kako biste osigurali zdrav san.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak