Bojama osvježite prostor u kojem živite

Interijernet.hr
Bojama osvježite prostor u kojem živite


Boje imaju određenu simboliku koja se veže uz osobnost ljudi. Tako na primjer, crvenu izabiru osobe koje karakterizira energičnost.

Mnogi elementi utječu na ljepotu prostora, ali jedan od najvažnijih su svakako boje. Unošenjem malih promjena u životni prostor učinit ćete ga interesantnijim i svježijim. Različiti su načini na koje ovo možete postići, ali jedan od najkvalitetnijih i atraktivnijih bit će osvježenje bojama.


Boje imaju određenu simboliku koja se veže uz osobnost ljudi. Tako npr. crvenu izabiru osobe koje karakterizira energičnost, impulzivnost, želja za aktivnošću i uspjehom. Bijela se povezuje s jednostavnošću, ali i stalnim ulaganjem energije, smeđa sa savjesnošću i staloženosti, zelena sa stabilnošću i moralnošću, plava s lojalnošću i težnjom za harmonijom, žuta s maštovitošću i srdačnošću, narančasta s organizacijskim sposobnostima, druželjubivošću, ljubičasta s kreativnošću i kompleksnošću, siva s brižnošću i individualnošću itd...

Za igranje bojama potrebna je hrabrost 

Bez obzira koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih ćete jednostavno uskladiti sve elemente uređenja i opremanja, igra bojama stvorit će dinamiku i novu dimenziju prostora u kojem živite. Za upuštanje u ovakvu igru potrebno je samo malo hrabrosti, a rezultat će biti više nego zadovoljavajući. Boje su dio naše svakodnevice, pozitivno utječu na psihu i dobro raspoloženje te ih je preporučljivo primijeniti pri uređenju interijera.

Postoje neka opće prihvaćena pravila o korištenju boja u pojedinim prostorima. Tako se za dječje sobe preporučuju tople boje poput crvene, žute ili narančaste, jer privlače pažnju i stimuliraju aktivnost. Hladne boje, poput nijansi plave, zelene i ljubičaste smiruju i povećavaju koncentraciju, pa su preporučljive za spavaće ili radne sobe. Bez obzira na pravila, susrest ćete se s primjerima gdje su pojedinci u prostorima za odmor i rad upotrijebili tople boje, jer se upravo u takvoj sredini osjećaju dobro. Poruka je sljedeća: birajte boje koje u vama potiču pozitivno raspoloženje!

Prijedloge za vaš dom možete pogledati u FOTOGALERIJI.


Dizajn modernih interijera je baziran na minimalizmu, koji je najčešće popraćen i minimalizmom u odabiru boja. Statistike pokazuju kako se crna i bijela boja najčešće primjenjuju u uređivanju interijera. Poruka je sljedeća – upotrijebite i treću boju! Vaš dvobojni svijet će dobiti novu dimenziju u kojoj će kontrast crno-bijelog imati još jači efekt. Poigravanje s više nijansi ili boja od ovoga može biti vrlo atraktivno, ali najčešće uz pomoć stručnjaka – arhitekata ili dizajnera. U protivnom, prostor se može doživljavati kaotičnim, preopterećenim i neugodnim za boravak. Usklađenost boje zidova i elemenata opreme interijera stvorit će prostor ugodan za opuštanje i razonodu.

Primjena intenzivnih boja nameće odnose u interijeru

Kombinacija više različitih boja u istom prostoru može biti vrlo diskretna i nenametljiva ukoliko primijenite nježne nijanse. Kao takve, boje neće biti dominantne u prostoru već će se uklopiti u stvaranje ukupnog dojma. Naizmjeničnom primjenom nijansi boja, stvorit će se koloristički sklad i ritam koji će svakako biti ugodan oku.

Primjena intenzivnijih nijansi boja npr. crvene, žute, ljubičaste, zelene, plave itd. nameće određene odnose u interijeru, koji moraju biti usklađeni kako bi bili uspješni. Preporučljivo je obojiti samo jednu plohu zida ovakvom intenzivnom bojom, npr. dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kojem se nalazi TV s komodom i policama. U ovakvom slučaju, ovo postaje apsolutno dominantni dio interijera, koji se na određeni način doživljava kao velika slika s kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolce, jastučića razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta, mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi prostora moraju obavezno biti u nježnim i smirujućim bojama (bež, svijetlo žuta, svijetlo zelena, boja breskve ili bijela).


Neka boja odražava vaš karakter

Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojanjem stropa u svjetliju nijansu od boje zidova. Isto tako, visoki prostor vizualno ćete sniziti primjenom tamnije nijanse boje stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svijetlom bojom, a onih kraćih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan način ćete korigirati veliku širinu prostora. Dijelove stana orijentirane na sjever ili s vrlo malo osvijetljenosti i osunčanosti obojite obavezno nekom od toplih boja, preporučljivo žutom kako biste stvorili dojam sunčeve svjetlosti u njemu.

Vlastiti ukus i sklonost određenim bojama bitan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta za boravak. Dakle, uz uvjete koje postavljaju elementi prostora, a to je usklađivanje boja zidova i opreme, suočite se i s vlastitim karakterom, odaberite pravu boju za vas i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor.


Izvor