Nega kućnih biljaka

Netsrbija.net
Nega kućnih biljaka


Vašu malu baštu u sobi, na terasi, u vrtu mogu da napadunu paraziti kao što su crveni pauk, belišasta buđ i biljna vaš.

Postoje jednostavni trikovi ako da oslobodite vaše biljke ovih napasti. Biljne vaši su parazitski insekti, sićučni, ali ipak vidljivi golim okom, svetlozelene boje. Napadaju sve ukrasne biljke koje žive na balkonu ili u bašti, pre svega ruže, petunije, muškatl, hortenzije, limun, lijander. Pripiju se za najnežnije delove biljke i sisaju njene hranljive sastojke. Ako ih odmah ne uništite već za nekoliko dana biće ih čitava kolonija. Napadnuti delovi biljke više ne rastu, požute i otpadnu.

Najbolji lek za ovog parazita je običan sapun. Napravite jaku sapunicu, pa je sipajte u posudu sa jakim raspšivačem. Razgrnite devove biljke koju su napadnuti i dobro ih poprskajte. Treba izbeći da se ova spunisa sliva u zemlju, pa je prethodno treba zaštititi. Sapunica rastapa lepljivu supstancu kojom se insekti drže za biljku i dezinfikuje je ,a i sam mlaz ih mehaniški skida sa biljke.

Za uporne parazite kao što su štitaste vaši koje mogu biti smeđe ili izgledaju kao sitan beli pramičak vate treba primeniti drastičnije mere. Smeđe štitaste vaši napadaju sobne biljke, kao što je fikus ili drvo života, a napolju lijanere i lavor. Vataste vaši vole debelolisnate ukrasne biljke. Štitaste vaši se lepe na najtvrđe delove biljke, sisaju njene sokove, pa biljka strada za nekoliko nedelja. Jedini način da ih uklonote jeste da uzmete malo vate umočite je u rastvor sapuna sa alkoholom i skidate jednu po jednu vaš. Ova sapunica odlepljuje veši i istovremeno dezinfikuje biljku sprečavajaući de se izlegu nove vaši.

Izvor