Gajite biljke bez zemlje

Blic
Gajite biljke bez zemlje


Za gajenje paradajza ili malina ne treba vam bašta, dovoljni su voda, struja i uređaj nazvan moćni rasadnik koji su napravili naučnici NASA.
Tehniku uzgajanja, poznatu kao aeropniks, čini stotine sićušnih cevi koje konstantno raspršuju hranljive materije po korenju biljaka, što za posledicu ima daleko brži rast od normalnog.
Mikro-cevi snabdevaju usev superoksidovanom, hranljivom vodom, dok je seme postavljeno na sunđer koji se nalazi na vrhu uređaja.
Specijalni pokrivači postavljeni su preko semena tako da ga štite i pospešuju njegov rast, a kada biljka proklija, pokrivači se uklanjaju.
Firma „Oakthrift“ koja prodaje ove minijaturne rasadnike tvrdi da su plodovi veći, snažniji i brže rastu nego biljke koje se uzgajaju u normalnim uslovima.
– Već nakon pet dana se mogu videti prve klice. Da bi posađena biljka u normalnim okolnostima porasla, potrebno je oko 120 dana, a s ovim uređajem taj period iznosi 90, dok leti, kada ima više svetlosti očekujte da vam biljke i voće porastu za svega 60 dana. To je fantastično, možete uzgajati maline, jagode i ukusni čeri paradajz dok god imate seme – kaže Entoni Fridmen, menadžer prodaje „Oakthrifta“.
Uređaj se već koristi u velikim komercijalnim povrtnjacima, a pravi se u dve veličine. Manji, koji je pogodan za uzgajanje voća i cveća visok je 15 cm, dug dvadeset i širok samo pet centimetara. Veći aparat košta oko 60 funti i pogodniji je za uzgajanje krupnijeg povrća poput krompira.
Prednost ovog sistema je ta što biljke nisu izložene šoku koji nastaje zbog promena u spoljašnjem okruženju, što ga i čini mnogo efikasnijim, ali proizvođači uređaja naglašavaju da hrana proizvedena na ovaj način nije organska. Uzgajanje uz pomoć hranljivih sastojaka, nije organsko, ali je potpuno bezopasno – tvrde stručnjaci.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak