Aromatični vrt na vašem prozoru

Zena.blic
Aromatični vrt na vašem prozoru


Dopada li vam se ideja da u bilo kom trenutku pružite ruku i uberete sveže aromatične listove kojima ćete začiniti omiljena jela vaše porodice? Posadite seme u saksije ili pak kupite već izniklo bilje, poređajte ga na prozor i uživajte, vi u divnom aranžmanu, a oni u aromama.Nema lepšeg trenutka od onog kad sami ubirete plodove svog rada. Nekoliko listića nane za pasulj, prstohvat mirođije za sos od paradajza ili malo ruzmarina za ukusnije pečenje, a sve sa prozora vaše kuhinje. Ukoliko sami posadite začinsko bilje ili kupite već iznikle sadnice, imaćete ga uvek sveže i zdravo. Potrebno je samo da naučite kako da ga gajite pošto se svaka biljka različito održava.
Ukoliko želite da biljke odgajene vašom ljubavlju pretvorite u suve začine, povežite strukove bilja konopcem ili ih okačite okrenute naopako i držite ih na suvom i tamnom mestu na kojem struji vazduh. Brža varijanta da svoje biljčice pretvorite u začine biće ako strukove poređate u pleh i sušite ih u poluotvorenoj rerni zagrejanoj na maksimum 40 stepeni.

Žalfija

Zasadite je u martu, u manju saksiju, pa je u maju presadite u veću i iznesete napolje. Međutim, uspeće vam bilo kad da je posadite, ukoliko je u držite u kući. Razvija se u nizak drvenast grm, pa je dobro da svaka biljka raste zasebno.

Nana

Uzgaja se veoma jednostavno, a prija joj skoro svaka zemlja. Kada je jednom zasadite, imaćete je godinama. Odaberite veliku saksiju, zemlju održavajte vlažnom i na godinu–dve izvadite nanu iz zemlje, podelite koren i ponovo zasadite.

Estragon

Teško se dobija iz semena, ali kada ga posejete, trajaće vam nekoliko godina. Nije zahtevan – dovoljno mu je redovno zalivanje i sunčano mesto. Zimi ga malo orežite i zaštitite, pa ćete na proleće opet uživati u njegovoj aromi.

Peršun

Ovoj dvogodišnjoj biljci potrebno je više vremena da proklija. Posejte je najpre u saksije, i to u martu, na otvorenom. Otporna je na mraz, pa ako je zimi pokrijete, u rano proleće braćete sveže listove. Svake godine menjajte zemlju.

Majčina dušica

Ovu višegodišnju biljku posadite u rastre­situ zemlju, bogatu organskim materijama. Voli toplotu, sunce i umereno zalivanje. U periodu cvetanja češće je obrezujte. Za začinjavanje jela berite listove, a cvet osušite i sačuvajte za čaj.

Ruzmarin

Žbun ruzmarina, veoma dekorativan, zahteva i siromašnu i poroznu zemlju. Potrebno mu je dosta sunca i toplote, pa ga zimi obavezno unesite u kuću i čuvajte na svetlom mestu. Važno je da ga umereno zalivate.

Bosiljak

Ovu jednogodišnju biljku treba da gajite na osunčanom mestu i u zemlji bogatoj hranljivim materijama. Zahteva dosta vode, pa je redovno zalivajte.

Lovor

Aromatični lovor nije mnogo zahtevan, pa je idealan za saksiju. Polako raste potrebno je da ga orezujete bar jednom godišnje. Prija mu i hladovina i osunčano mesto.

Origano

Ako origano sadite iz semena, ostavite ga da proklija na suncu, pa ga presadite. Traži svetlo, rastresitu zemlju i malo vode. Kad procveta, otkinite pupoljke, tada će formirati žbun i imati jaču aromu.


Izvor