Pisaći stol: Organiziran i kreativan

Moja4zida
Pisaći stol: Organiziran i kreativan


Današnje generacije školaraca za računalom dnevno provode i po nekoliko sati. Potreba za velikim pisaćim stolom, na kojeg će uz školski materijal stati i sva računalna oprema, zahtijeva jedan drugačiji pristup u rasporedu stola. Svaki dodatni praktični element je dobrodošao.
Mobil Record

kompozicija radnog stola i stolca u plavo-zelenoj kombinaciji - 3.990 kn, Recks, Studio Interijer, IC Solidum


Stylish i ergonomski

Roditelji pri kupnji pisaćeg stola za svojeg školarca prije svega trebaju odgovoriti na nekoliko osnovnih pitanja: hoće li pisaći stol smjestiti u kut ili samo na jedan zid, koliko je prostora omogućeno za stol, te uzeti u obzir dob djeteta i koliko godina će stol potrajati, u smislu mijenjanja potreba djeteta. Naravno, cijena je također jedan od važnijih čimbenika. Za dijete u razvoju potrebno je doista pažljivo odabirati pisaći stol, kako bi on odgovarao visini, ali i tjelesnom razvoju djeteta u razdoblju koje slijedi. Dakle, traže se fleksibilnost i prilagodljivost te ergonomski oblikovan stol i stolac, kako bi ostali u upotrebi čim duže. Kupiti kvalitetan i odgovarajući pisaći stol jednako je važno kao i kupiti kvalitetan radni stolac, iako pri izboru često tu činjenicu smetnemo s uma. Dobar položaj tijela za stolom od velike je važnosti, jer u suprotnome može izazvati brojne neželjene efekte.

Koje dimenzije odabrati?

Stol treba biti dovoljno visok, dug i dubok kako bi odgovarao dobi djeteta i imao mogućnost smjestiti sve računalne komponente. Za djecu u dobi od 6 do 10 godina preporučuju se dimenzije pisaćeg stola visine 60 cm, duljine oko 100 cm i širine 40-ak cm.
Za teenagere preporučuju se dimenzije visine oko
80 cm, duljine oko 130 cm te dubine oko 50 cm.

praktičan mobilni rasklopni stalak za računalo ne zauzima monogo mjesta i idealan je za manje prostore - 3.847 kn, Euronam, IC Solidum

Sad ga ima - sad ga nema

Ako u svome domu imate problema s pomanjkanjem prostora, bilo da se radi o skučenoj dječjoj sobi ili nje uopće nema - evo rješenja! Sklopivi pisaći stol veselih boja u trenutku se pretvara u ormarić. Jednostavnim otvaranjem fronti, pred nama se pojavljuje prostor prepun praktičnih rješenja. Gornja fronta spuštanjem se pretvara u radnu površinu, na kojoj su smješteni tipkovnica i miš, te ispred njih još ostaje dovoljno prostora za bilježnicu i pisanje. Iznad njih, izdignuta je površina za smještaj monitora. Donji element sastoji se od tri cjeline, na koje stanu sve potrepštine. Element je primarno raspoređen za praktično smještanje svih računalnih komponenti, pa čak i pisača. No, i dalje ostaje mjesta za sve školske sitnice, CD-ove i slično. Uz ovaj domišljati rasklopivi stol dolazi i stolac podesiv po visini, stilski čineći cjelinu sa stolom.

Ovakav element izuzetno je praktičan za male prostore, jer ne zauzima mnogo mjesta, mobilan je, a k tome je dizajnerski vrlo efektno riješen. Stol se može uklopiti i u kutak dnevnog boravka, dajući mu dozu šarma i otkačenosti. A vaše će dijete u svakom slučaju dobiti radni
kutak za sebe.

plava soba s radnim kutom s druge strane uzglavlja kreveta, koji se sastoji od radnog stolca - 585,51 kn i pisaćeg stola - 1133,96 kn; cijela soba - 19.226 kn, Euronam, IC Solidum

Sve u jednom

Simpatičan primjer kako na malome prostoru zajedno mogu funkcionirati dva kreveta s radnim prostorom smještenim s druge strane uzglavlja kreveta. Ovaj minimalistički oblikovan radni kutak dovoljan je za osnovnu opremu, dok su sve ostale potrepštine smještene u ladice i police regala. Ladice su inače najpraktičnije rješenje za što lakše snalaženje i organizaciju školskih stvarčica, a mogu biti već ugrađene u stol ili činiti zasebnu komodu. Rasvjeta je također vrlo važan element općenito u dječjoj sobi, a naročito u radnom kutku. Idealno bi bilo da je radni stol postavljen u blizini prirodnog svjetla, no ako to nije moguće izvesti, potrebno je osigurati kvalitetno umjetno osvjetljenje. Fleksibilne svjetiljke, koje se mogu pomicati u svim smjerovima, najbolje su i najpraktičnije rješenje.

Stvaranje životnih navika

Potrudite se dijete što ranije podučiti da održava red na svom radnom stolu, kako bi mu te navike ostale za cijeli život. Djeci je najvažnije osigurati prostor za učenje i razviti im radne navike, kao i navike održavanja reda. Na gornjoj plohi stola treba biti samo nekolicina nužnih predmeta koji se upotrebljavaju svaki dan: tu su svjetiljka, monitor i tipkovnica, te sve olovke stavljene u pripadajuće ukrasne čaše, eventualno ljepljiva traka i šiljilo. Sve ostalo, od bilježnica, knjiga, papira, pernica, ravnala i sličnoga, završava u za to postojećim pretincima.

Feng shui savjet za roditelje

Prema feng shuiju, drevnom kineskom znanju o stvaranju ravnoteže u životu i prostoru, pisaći stolovi okrenuti prema prozoru nisu najbolje rješenje za vašeg školarca, jer vode do sanjarenja i otežavaju uspjeh učenja vašeg djeteta. Okrenite stol za 90 stupnjeva, jer ćete na taj način djetetovu pozornost skrenuti na ono bitno. Važno je na što dijete ima pogled kada podigne glavu za vrijeme učenja. Smirujuća i inspirativna slika svakako je dobro rješenje.Izvor