Odvojeni kreveti spašavaju brak i zdravlje

Srbijanet.rs
Odvojeni kreveti spašavaju brak i zdravlje


Ako želite da sačuvate svoje zdravlje i brak, nemojte spavati u istom krevetu sa partnerom, poručuje jedan britanski stručnjak.

Parovi koji spavaju zajedno suočavaju se sa nedostatkom prostora, različitim prekidima sna, otimanjem o pokrivač, a sve to loše utiče na kvalitet sna. Slab san, sa druge strane, vodi depresiji, srčanim oboljenjima i razvodu, napominje dr Nil Stenli sa Univerziteta Surej.
„Ako odlično spavate kad ste zajedno, nemojte to menjati. Ali ne treba da se plašite odvajanja,“ objašnjava dr Stenli koji i sam prati svoje savete. On, na primer, preporučuje da, ukoliko neko od partnera hrče, treba da spavaju u odvojenim sobama, da bi svako sebi osigurao prospavanu noć.

Jedno japansko istraživanje pokazalo je da je sedam i po sati sna optimalno za odraslu osobu, a Stenli smatra da ćete to lakše postići ukoliko spavate sami, koliko god da želite da zaspite i probudite se pored voljene osobe.

„Ljudi kažu da vole osećaj da je partner pored njih kada spavaju. Ali morate biti budni da biste to osećali. Intima jeste bitna za emotivno zdravlje, ali san je bitan za fizičko, emotivno i mentalno zdravlje,“ dodaje on. „Dobro se naspavati je nešto čemu bismo svi trebali da težimo.“

Izvor