Rajski plodovi

Novosti.rs
Rajski plodovi


Ako tražite egzotičnu biljku, koja je istovremeno i ukrasna i jestiva, fortunela ili kumkvat (Fortunella margarita) je idelna. Fortunela potiče iz južne Kine i Malezije. U Evropu je doneo Robert Forčn, engleski istaživač, 1846. godine.

Ime joj je nastalo od dve kineseke reči kam kvat, što znači zlatna pomorandža. Gaji se zbog ukusnog ploda, sjajnih kožastih listova i prelepih cvetova kojima se okiti tokom leta.
U saksiji može da poraste od 2,5 do 3 m visine. U našim krajevima gaji se kao sobna biljka, koju obavezno tokom proleća i leta možete izneti na terasu, ili u baštu, jer se oprašuje pomoću vetra. Fortunela traži dosta svetlosti, ali je tokom leta treba zaštiti od direktnog sunca. Optimalna letnja temperatura za gajenje kreće se od 27 do 35 stepeni. U zimskom periodu temperatura ne bi trebalo da bude niža od 10 do 15 stepeni. Na nižim temperaturama dolazi do opadanja lišća i izumiranja grančica. Od proleća do kraja leta zaliva se obilno, dva-tri puta nedeljno, a tokom zime oskudnije. Ako je vazduh suv, obavezno je orošavajte (i leti i zimi). Za orošavanje koristite odstajalu vodu.
Fortunela se orezuje po potrebi. Orezivanjem se uklanjaju kržljave i suve grančice, a ukoliko previše poraste potrebno je drastičnije orezati. Dok je biljka mala presađujemo je u saksiju veću dva broja.
A kada preraste postojeću presađujemo u dovoljno veliku saksiju. Svake godine menjamo površinski sloj zemlje. Prihranjuje se preko lista (od proleća i leta na 30 dana) i đubrivom za citruse prema uputstvu.
Plodovi fortunele su ovalni, veličine šljive, narandžastocrvene boje. Stižu krajem novembra i u decembru. Kora dobija sladak ukus ukoliko na drvetu ostane još mesec dana. Jedu se zajedno sa korom i semenkama. Kora je slatkastog ukusa, a meso kiselkasto-gorkog. Postoje i sorte zelenkaste kore čiji ukus podseća na limun. Treba da prođe pet godina da bi stablo donelo oko 30 kg ploda. Ubrani plodovi čuvaju se u plastičnoj vrećici u frižideru i ostaju sveži dve nedelje. Plod fortunele se jede sirov, ili kuvan u kompotima i mermeladama.
Plodovi fortunele bogati su vlaknima, vitaminima A i C, kalcijumom i gvožđem. Odlična je za jačanje imuniteta i snižavanje šećera, jer sadrži enzime kojih nema ni u jednoj drugoj biljci. Kažu da jedan plod zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminima i mineralima.
Mala limeta, limekvat (Citrus aurantifolia) je neobičan citrus sa sitnijim listovima niže i prozračne krošnje, visine oko 1 m. Cvetovi su mirisni i sitniji nego kod ostalih citrusa, ali pristižu u talasima (cveta više puta tokom godine). To znači da imamo istovremeno više generacija plodova i cvetova na krošnji. Prvi plodovi su jajolikog oblika, veličine manjeg oraha i dozrevaju u ranu jesen.
Velika limeta (Citrus limetta) ima bujnu krošnju i velike listove. Visine je oko 2 m. Cveta dva puta u toku godine posle čega se formiraju zaobljeni plodovi. Njeni listovi imaju intenzivnu aromu zbog čega se koriste u kulinarstvu, za čorbe i druga jela.
Mini-smokva u saksiji - Najnovija sorta smokve namenjena je svima koji nemaju dovoljno veliko dvorište u kojem bi gajili drveće. Reč je o patuljastom varijetetu pod imenom Petite Negra (Ficus carica) koji se lako uzgaja kao sobna biljka i u hladnijim klimatskim zonama. Sposobna je da se samooprašuje zbog čega iz godine u godinu rađa jestive plodove. Kao ostale sobne biljke u saksijama zahteva svetlo i sunčano mesto, na primer na prozorskom simsu. Čak će i listovi ostati zeleni tokom zime kada se gaji na ovaj način. Naročito će joj prijati ako se u proleće iznese na terasu, a onda s jeseni opet selidba do sobe.

Izvor