Kad roletne zapinju

Dnevni avaz
Kad roletne zapinju


Kako biste ustanovili razlog zapinjanja, otvorite poklopac roletne...Trake zapinju zbog pohabanosti


Roletne koje zapinju, bilo da su od drveta ili plastike, upozoravaju na to da se njima nepravilno rukuje. Kako biste ustanovili razlog zapinjanja, otvorite poklopac roletne. Obično je napravljen od šperploče i zatvara prostor u kome je smještena roletna, okrenut je prema sobi (dakle, paralelan je sa zidom) ili je postavljen sa donje strane prozorskog nadvoja (paralelno sa plafonom).

Vijci kojima je poklopac pričvršćen, premazani su bojom. Prije prvog pokušaja odvijanja vijaka pažljivo očistite utore na glavama vijaka od ostataka boje. Potom skinite poklopac, pri čemu trebate paziti da ne oštetite zid.

Promatranjem unutrašnjosti otkrit ćete kvar:

• Ako je traka za dizanje roletne iskočila iz remenice, pažljivo je izvucite i ponovo namotajte na remenicu pazeći da se kod namotavanja traka ne uvrće.

• Ako je vreteno iskočilo iz ležaja, tada roletna visi ukoso. Roletnu ponovo postavite u ležaj (u obliku slova U) i prekontrolišite stanje trake za dizanje.

• Traka za dizanje zapne obično ako je traka pohabana. U tom slučaju, zamijenite traku.

• Žaluzine od lakog metala ne mogu se efikasno popraviti bez obzira na uloženi trud. Kada je potrebno promijeniti trake i špagu, najbolje je da taj posao prepustite stručnjaku.


Izvor