Ograda - ukras ili zaštita od pogleda

Dnevni avaz
Ograda - ukras ili zaštita od pogleda


Osim što ćete voditi računa o cijeni, trebate obratiti pažnju i na to kako će se ograda uklopiti u objekt i okolinu...Metalnu ogradu je lako postaviti i održavati


Nakon što ste sve glavne radove na kući i oko nje priveli kraju, vrijeme je da razmislite kakvu ćete ogradu postaviti u vrtu, na terasi ili balkonu. Ponuda je zaista velika, ali osim što ćete voditi računa o cijeni, trebate obratiti pažnju i na to kako će se ograda uklopiti u objekt i okolinu. Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da se lakše odlučite.  

Pletena žičana ograda ima mnogo prednosti. Lako ju je postaviti, jeftina je i lako se održava. Ako žičana ograda treba štititi od pasa i mačaka, može se dijelom i ukopati u zemlju.

Metalna ograda je stabilna alternativa pletenoj žičanoj ogradi. Može biti pocinčana ili obložena slojem plastike. Zbog toga se jednako lako održava kao i pletena žičana ograda i jednako ju je lako postaviti.

Sve je više onih koji se odlučuju za seosku lovačku ogradu. U slučaju drvenih ograda, bilo da se radi o lovačkoj ogradi ili o ogradi od letvica, važno je da bude otporna na vremenske uvjete.

Stoga drvo mora biti impregnirano pod pritiskom, a stubovi zaštićeni betonskim temeljem ili tuljcima za ukopavanje stubova. Ali, ni time nećete zaobići redovno održavanje drvene ograde. Naime, nakon nekoliko godina svakoj drvenoj ogradi potreban je novi premaz.

Kada obična ograda postaje ograda za zaštitu od pogleda? O tome ne odlučuju samo, naprimjer, gusto isprepletene letvice, nego i visina. Ograde za zaštitu od pogleda visoke su, uglavnom, 170 centimetara ili više.

Koja visina


1. Vrtne ograde visine od 40 do 90 centimetara za simbolično omeđivanje.

2. Do 80 centimetara za osiguranje od neovlaštenog pristupa.

3. Od 100 do 140 centimetara za vrtne i livadne ograde.

4. Od 170 do 190 centimetara za zaštitne ograde.

5. Od 200 centimetara za osiguranje od penjanja preko


Izvor